Oliver -Edward van de Vendel

Standaard

Oliver - Edward van de Vendel - Querido kinderboeken

Achterflap:

Oliver, zestien, groeit op in Noorwegen en is altijd samen met zijn neef Bendik, die ook zijn beste vriend is. Zijn leven lijkt zorgeloos, maar binnen vierentwintig uur na Olivers succesvolle debuut als keeper in het eerste, gebeurt er opeens van alles. Met zijn ouders, met Bendik – en ook met Oliver zelf.

Hoe blijf je overeind als alles in je leven plotseling op zijn kop staat?
Als alles wat vanzelfsprekend lijkt, ineens wegvalt?
En als je zelf ook iemand anders blijkt te zijn dan je dacht?

Mijn mening:

Oliver begint in het nu, we lezen dat hij inmiddels met Tycho samenwoont in Groningen. Ze zijn ruim een jaar samen maar Tycho weet maar weinig over de jeugd van Oliver en daar is hij nieuwsgierig naar.
Daarna is het eigenlijk één grote flashback naar de jeugd van Oliver die hij doorbracht in Noorwegen met zijn far, mor en vooral ook met neef Bendik en zijn vader en moeder.

Enkele jaren geleden is de vader van Bendik overleden, sindsdien zijn de jongens nog onafscheidelijker geworden dan dat ze al waren door hun minieme leeftijdsverschil. En doordat ze zowat dagelijks met elkaar optrekken.
De zomers brachten ze altijd al door in het familie/vakantiehuis in Saltnes en zo ook de zomer waarin het leven van Oliver in een crisis terecht komt. (En waar eigenlijk het verhaal over  gaat).
Hij worstelt zich door de veranderende levensfase van volwassenwording heen, niet alleen als individu maar zeker ook als gezinslid waar ook ingrijpende veranderingen plaatsvinden.

Het verhaal heeft herkenbare thema’s als dood, echtscheiding, vriendschap en de zoektocht naar seksuele identiteit.
En deze worden allen tezamen tot ons gebracht, realistisch beschreven maar doordat het verhaal als een vertelling wordt voorgeschoteld is het best een beetje saai om te lezen. Althans dat is hoe ik het ervaren heb, er zit niet veel vaart in het geheel. Er gebeurt wel veel in de zomer maar een hele vlotte schrijfstijl vond ik het niet.
Dat neemt niet weg dat in Oliver ook herkenbare dingen voorkomen. Voor de doelgroep is dat vast en zeker de weg naar volwassenheid (die ik inmiddels al heel wat jaren achter mij heb) maar voor mijzelf toch ook mijn dierbare herinneringen aan onze vakanties naar Zweden, waarin kanotochten hebben plaatsgevonden die ook overnachtingen hadden op dezelfde wijze als dat Oliver, far en Bendik ze beleefden.

Wist je dat je meer kunt lezen over Oliver?
In De dagen van de bluegrassliefde en in Ons derde lichaam, beide boeken werden bekroond met een Gouden Zoen. Alle boeken over Oliver zijn in iedere volgorde te lezen maar zeker ook afzonderlijk.

De cover van het boek past zeker bij het verhaal en de titel behoeft geen verdere uitleg.

Oliver is lovend ontvangen en won inmiddels de Gouden Lijst 2016 (opvolger van de Gouden Zoen) en is genomineerd voor de Dioraphte Literatour Prijs 2016.

Ikzelf ben dat wellicht iets minder enthousiast over Oliver maar dat mag jou niet tegenhouden om zelf te lezen en te oordelen naar het wel en wee van Oliver. Ikben benieuwd hoe jij het ervaart dus laat je het mij weten?

Ik leende dit boek in de plaatselijke bibliotheek en het telt mee voor mijn ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging van 2016 en is hiervoor boek nummer 29.

De foto van de cover komt van de website van de uitgever.

Schrijver:

Edward van de Vendel (1 augustus 1964) schrijft gedichten, kinderboeken, jeugdromans, prentenboekteksten en non-fictie voor kinderen en volwassenen. Tevens werkt hij als vertaler van kinder- en jeugdboeken. Voor zijn werk ontving hij al vele prijzen, waaronder de Wouter Pieterse Prijs, Gouden Zoen (voor het beste jeugdboek) en meerdere Zilveren Griffels. 

~~~~~~

Oliver – Edward van de Vendel

Querido kinderboeken – paperback – januari 2015

ISBN:9789045 116136

Pagina’s 208 – Young Adult / 15+

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s