Oog om oog – Buddy Tegenbosch

Standaard

Oog om oog - Buddy Tegenbosch - Uitgever van Goor

Achterflap:

Al vanaf de basisschool hoort Jaap-Jan er niet bij. Hij weet wat daarvan de reden is en die reden heeft een naam: Ivar. Door de sadistische spelletjes van Ivar leeft Jaap-Jan elke dag in angst. Maar wanneer hij achttien is, neemt hij een besluit: vanaf nu gaat alles anders. Hij verhuist, gaat op kamers en begint aan een studie psychologie.
Tot zijn verbazing maakt hij snel vrienden, komt hij op een fantastische plek te wonen en wordt hij barman in de grootste club van de stad. Jaap-Jan, inmiddels JJ voor zijn vrienden, heeft het prima naar zijn zin. Totdat op een avond een oude bekende de club binnenkomt: Ivar. Voor de tweede keer neemt JJ een besluit, ditmaal met verstrekkende gevolgen.

Mijn mening:

Al vanaf het begin weet je waar het in Oog om oog grotendeels om draait, pesten en de gevolgen daarvan. Een immer terugkerend onderwerp in de jeugdliteratuur en dat geeft niet want dat is immers wat jammer genoeg nog steeds teveel voorkomt in de leeftijdsgroep waar het hier om gaat.
Pesten kan zo onschuldig lijken maar is het niet, dat blijkt ook we bij de hoofdpersoon Jaap-Jan. De gevolgen die hij ondervindt op korte en lange termijn worden goed belicht in Oog om oog.

Het verhaal begint met een zeer korte proloog, daarna is het gesplitst in twee delen. Het eerste deel beleven we vanuit het oogpunt van Jaap-Jan en wisselen de hoofdstukken zich af in het heden en een terugblik in het verleden. De terugblikken zijn in een ander lettertype afgedrukt waardoor op het oog het onderscheid al gemakkelijk is te maken maar zeker ook onder het lezen is het verschil gewoon duidelijk.
Het tweede deel wordt nog steeds vanuit Jaap-Jan gezien maar er spelen geen flashbacks meer.
Er volgt nog een afsluitend hoofdstukje wat zich drie maanden later afspeelt.

De schrijfstijl van Buddy is zeer toegankelijk: geen lange zinnen, geen moeilijke woorden en niet al te lange hoofdstukken. En ik vind de spanningsboog mooi opgebouwd. Het leest zeer vlot en zal de jongeren zeker herkenning geven. Iedereen kent wel iemand die gepest wordt of is wellicht zelf schuldig aan pesten.

In het tweede deel wordt het pas echt spannend, je weet dat er iets staat te gebeuren maar het is nog niet geheel duidelijk wat. Ook ervoer ik nog een kleine plottwist die ik niet zag aankomen maar die als je er goed over nadenkt wel aanvoelt als 1+1=2

De uitvoering van het boek is een pareltje op zichzelf. Persoonlijk vind ik de cover zeer aantrekkelijk, wit met een uitspringend oog die met zijn blauwe kleur gelijk de aandacht trekt. Een extra aantrekkingskracht vind ik de blauwe uitstraling “op snee zijnde” van de bladzijden vanaf de buitenkant gezien. Dat is iets wat meteen aanspreekt voor mij en ik denk dat jongeren dat zeker ook ervaren of dat hun over de streep trekt om het te kopen (of lenen in de bibliotheek) durf ik niet te beweren.

Oog om oog is een boek met een actueel onderwerp dat eigenlijk meer aandacht zou moeten krijgen omdat het de ogen van de lezer in ieder geval zal openen en dat altijd stof tot een gesprek zal geven.

Ik kocht Oog om oog recent naar aanleiding van een schoolbezoek dat Buddy bracht aan de middelbare school van mijn jongste zoon en omdat hij al langer op mijn ‘wil ik hebben en lezen lijstje’ stond.

Oog om oog telt mee voor mijn ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging van 2016 en is hiervoor boek nummer 14.

De foto van de cover komt van de website van Buddy.

Schrijver:

Buddy Tegenbosch (1975) studeerde af aan de sportacademie maar besloot daarna een geheel andere kant op te gaan. Hij volgde de luchtvaartopleiding en sinds 2000 is hij piloot en vliegt hij rond de wereld. Daarnaast schrijft hij boeken, zijn debuut Pokerface verscheen in 2012. Oog om oog is zijn tweede boek.

~~~~~~

Oog om oog – Buddy Tegenbosch

van Goor (Unieboek Het Spectrum) – paperback – oktober 2015

ISBN: 9789000 347599

Pagina’s 304 – Young Adult

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s