Maan en zon – Stefan Brijs

Standaard

 

Stefan Brijs -Maan en zon - Atlas Contact

Achterflap:

Curaçao, 1961. Op een septemberochtend laat taxichauffeur Roy Tromp zijn twaalfjarige zoon Max achter in de klas van broeder Daniel. Max blijkt een talentvolle jongen die ervan droomt om onderwijzer te worden. Broeder Daniel, zelf een kind van het eiland, wil hem daarbij helpen. Veertig jaar later is er van die droom niets terechtgekomen en vertrekt Max onverwacht naar Nederland, misschien wel voorgoed.

Tijdens een doorwaakte nacht denkt broeder Daniel terug aan zijn bijzondere band met de familie Tromp. Intussen hoopt hij op nieuws van Max.

Tegen de achtergrond van een gemeenschap die gevangen is tussen traditie en vernieuwing, tussen vroeger en nu, is Maan en zon een generatieroman over afkomst en armoede, eer en bedrog – een verhaal over vaders en zonen en de ziel van een eiland.

Mijn mening:

Broeder Daniel wacht op een bericht van Max Tromp en heeft daardoor een slapeloze nacht. In deze nacht tekent hij het verhaal van de familie Tromp op. In niet chronologische volgorde doet hij het wel en wee van deze Curaçaose familie uit de doeken.

De hoofdstukken worden onderscheiden door tijdsaanduiding. En hoewel het relaas van broeder Daniel dus één nacht beslaat gaat het verhaal over de afgelopen veertig jaar.  Een familiegeschiedenis waarin vooral de vader-zoon relatie centraal staat. Maar waarin we ook kennis maken met o.a. leugens en bedrog, armoede, dood, noodlot, misdaad en (verrassend of niet) de drugswereld.

Maan en zon, is geschreven in heldere duidelijke taal en bevat geen moeilijke woorden. En daardoor goed toegankelijk voor jong en oud. Het was voor mij een kennismaking met het werk van Stefan Brijs dus ik heb geen vergelijkingsmateriaal uit zijn vorige werken. Het zou zomaar kunnen dat ik mij nog eens verdiep in het eerdere werk van Stefan.

De cover van Maan en zon vond ik zeer aantrekkelijk. Alhoewel geel niet mijn lievelingskleur is trekt het toch zeker de aandacht in de boekhandel. Neem daarbij de klassieke auto , een Dodge Matador, en het plaatje is compleet. Ik weet nog dat dit en de tekst op de achterflap samen met de goede berichten in de media mij over de streep trok om het boek te kopen.

En toch moet ik eerlijk bekennen dat het mij wat tegen viel. Waardoor dit nou komt? Op zich niet door het verhaal, ook al is het hier en daar wat voorspelbaar. Ook niet door het taalgebruik want zoals eerder gezegd is dat goed toegankelijk. Waar ik toch steeds vaker tegen aanloop is dat het de vertelwijze is waar ik tegen aan hik. De niet chronologische volgorde en het telkens weer heen en weer gaan in de tijd is dat het mij minder raakt. Is het daarom een minder boek? Nee zeker niet maar het is wel voor mij iets waardoor ik eerder afgeleid ben onder het lezen. En als ik afgeleid ben, door wat dan ook, dan ben ik sneller geneigd het boek even opzij te leggen. Maar ja dat weet je niet altijd van te voren. Ik lees zelden vooraf in het boek, ik kom daar pas onder het lezen achter.

Maakt dit nou dat ik Maan en zon als miskoop bestempel? Absoluut niet! Want het verhaal van de familie Tromp voelt levensecht en daarbij is het het gewoon waard om gelezen te worden. Ik kan alleen maar zeggen dat je je door mij niet afgeremd moet voelen. Ga het lezen en wellicht heb jij geen moeite met de niet chronologische volgorde van tijd. Laat je het mij weten? Dat zou ik leuk vinden.

De titel van het boek wordt al vrij vroeg in het boek uit de doeken gedaan. Wie is de maan en wie is de zon? Je leest het in Maan en zon.

Dit exemplaar van Maan en zon staat nog niet zolang ongelezen in mijn boekenkast, ik kocht het in de plaatselijke boekhandel en het is een gesigneerd exemplaar.

Maan en zon telt mee voor mijn eigen ‘Ik lees Nederlands’ lijst van 2016. De foto van de boekcover komt van de website van de uitgever.

Schrijver:

Stefan Brijs (29 december 1969) geboren te Genk, België. Hij studeerde af als onderwijzer maar is sinds 1999 fulltime schrijver. De verwording is zijn debuut en verscheen in 1997.

Stefan Brijs heeft meerdere titels op zijn naam en won diverse prijzen. Hij woont en werkt sinds 2014 in Málaga (Spanje).

~~~~~~

Maan en zon – Stefan Brijs

Atlas Contact – paperback – september 2015

ISBN 9 789025 446161

Pagina’s 270 – Roman

Advertentie

2 suggeties bij “Maan en zon – Stefan Brijs

  1. jannietr

    Deze las ik nog niet, wel De engelenmaker. Die kan ik je echt aanraden als je nog iets van hem wilt lezen. Of Twee levens, een dunnetje, heel anders, sfeervol.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s