Bijenvader – Esther Sprikkelman

Standaard

Bijenvader - Esther Sprikkelman - Lemniscaat

Achterflap:

Zomer 1985. Door een vreselijke gebeurtenis ligt Johannes vriendje Henrico in coma. Hij is waarschijnlijk zijn geheugen kwijt, en Johanne is bang dat hij zich niets meer herinnert van haar, van hun tijd samen.
Die tijd begon een paar maanden eerder, op de dag waarop Johanne met haar moeder en broertje Paulie vanuit Utrecht verhuisde naar Warsum, een klein dorp in het oosten van het land. Als ze ’s avonds patat haalt in de plaatselijke snackbar en daar Henrico ontmoet, weet ze dat ze verloren is.
Op cassettebandjes – in de hoop dat die Henrico’s geheugen opfrissen wanneer hij wakker wordt – vertelt Johanne Henrico over de lange, broeierige zomer die volgt. Vanaf die eerste blik in de snackbar tot aan de afschuwelijke dag waarop…

Auteur:

Esther Sprikkelman was zangeres en liedjesschrijver, met haar band toerde ze over de gehele wereld. Tegenwoordig is ze tekstschrijver en docent Nederlands op een hogeschool.
Bijenvader is haar debuutroman.

Mijn mening:

Een cover die mijn aandacht trok en dan de flaptekst erbij deed mij besluiten het boek te lenen bij de bibliotheek. Maar gaandeweg het verhaal kom ik er achter dat deze twee toch andere verwachtingen hadden geschapen bij mij.
Ik vind het verhaal een droge opsomming van heden en verleden waarbij je er achter komt wat de oorzaak is van Henrico’s coma.
Wat die oorzaak is dat wordt pas op het eind echt duidelijk.

Wel wordt de typische sfeer van de jaren tachtig goed weergegeven en dat maakt dat ik doorlees tot het einde. Zelf was ik in de zomer van 1985 een 13-jarige puber dus er spelen herkenbare feiten af. Die zelfs voor de jeugd van nu herkenbaar zal zijn. Te denken valt aan verliefdheden, stiekeme afspraakjes, middelbare school en de relatie met gezinsleden die vaak op scherp staan.

De schrijfstijl van Sprikkelman is vlot. Er wordt hoofdzakelijk vanuit het perspectief van Johanne geschreven maar wel wisselend van passages uit het heden en verleden.
Daarnaast is er nog een verhaallijn vanuit Paulie, het broertje van Johanne, hij neemt je mee in de wereld van de bijen en alles daarom heen. Een imker in de dop. Vooral de uitweiding over hoe een bijenvolk te werk gaat is voor mij een beetje overbodig. Het voegt voor mij niets toe aan het verhaal om daar uitgebreid over te schrijven.

Een dikke plus is de verwerkte muziek in het verhaal, een mooie lijst op het einde in het boek en dat leverde een leuke middag dwalen op YouTube op, om ze allemaal nog eens te beluisteren.

Bijenvader zal uiteindelijk voor mij niet het boek van de zomer van 2017 worden ben ik bang. Een aardig verhaal met wat weemoed, wel de moeite waard om te lezen maar geen hoogvlieger. Helaas een lichte teleurstelling voor mij, wellicht bevalt hij jou beter.
Laat je het mij weten?

Ik leende Bijenvader in de plaatselijke bibliotheek en tevens is het nummer 25 van mijn persoonlijke ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging van 2017.

De foto van de cover komt van de website van de uitgever.

~~~~~~

Bijenvader – Esther Sprikkelman

Lemniscaat – paperback – februari 2017

ISBN: 9 789047 708704

Pagina’s 152 – Young Adult / Roman

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s