Een Portugese droom – Marieke Woudstra

Standaard

7589-5_Woudstra_Portugese_droom_Fin.indd

Achterflap:

Als de regen weer eens met bakken uit de hemel komt en je in een stampvolle forensentrein staat, lijkt het een heerlijke droom: een nieuw leven beginnen in een land met een warm klimaat en ruimte in overvloed. Marjolein en haar geliefde Bart hebben het niet bij dromen gelaten en kochten een oude boerderij met een olijvenboomgaard op een heuvel in Portugal. Na een periode met uitdagingen, hard werken en tegenvallers lukt het hen om daar zelfvoorzienend en duurzaam te leven.

Maar het zonnige zuiden bestaat niet alleen uit pittoreske huisjes en weidse vergezichten. Wil je er écht je nieuwe thuis van maken, dan moet je een band opbouwen met de lokale bewoners. Bart en Marjolein raken in Een Portugese droom bevriend met dorpelingen, met wie ze zingen, praten, koken, werken en feesten en die hun van alles leren over het land en de streek. Tot zich op een kwade dag een vreemdeling met slechte bedoelingen aandient die hun Portugese droom ernstig dreigt te verstoren…

Auteur:

Marieke Woudstra (1960) studeerde Portugees en werkte als docent en tolk/vertaler. In haar debuut Thuis in Portugal beschreef zij, op basis van haar eigen ervaringen, het leven van een vrouw die met haar geliefde een nieuw leven begint in Portugal.

Mijn mening:

Wederom een heerlijk boek om te lezen.
Een mooi vervolg op het debuut Thuis in Portugal maar oh zo gemakkelijk als losstaand verhaal te lezen. Af en toe een kleine terugblik en dat is genoeg voor dit verhaal. We komen meer te weten over hoe het leven nu echt is na die eerste start van Marjolein en Bart. En of ze hun draai hebben kunnen vinden in het heerlijke Portugal.

De schrijfstijl is heerlijk vlot en het verhaal, dat een heel jaar beslaat, is onderverdeeld in de jaargetijden en bestaan in totaal uit 16 hoofdstukken. Geschreven vanuit Marjolein en in de ik-vorm.
Naar mijn idee zijn er in dit deel meer wetenswaardigheden verwerkt over de geschiedenis van Portugal en zijn gebruiken. Voor mij niet altijd noodzakelijk om het verhaal te begrijpen maar ook niet storend.

Ook dit keer is het gemakkelijk jezelf te verplaatsen in het wel en wee van het geëmigreerde koppel, daardoor lijkt het net alsof je zelf verblijft in die oude boerderij op de heuvel! Een heerlijk gevoel als je het mij vraagt.

Doordat er mooie ontwikkelingen zijn op allerlei gebied vraagt Een Portugese droom om een vervolg. Ik ben nog lang niet klaar met de avonturen en belevenissen van Marjolein en Bart. En ik hoop dat Marieke dat ook nog niet is.

Een Portugese droom is een prima roman om verslonden te worden buiten onder de parasol of binnen waar het koel en behaaglijk is. Ik zeg: veel leesplezier!

Ik ontving Een Portugese droom via de uitgever in ruil voor een eerlijke recensie, waarvoor nogmaals dank.
Voor mijn persoonlijke ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging van 2017 is dit boek nummer 18.

De foto van de cover komt van de website van de uitgever.

~~~~~~

Een Portugese droom – Marieke Woudstra

Boekerij – paperback – mei 2017

ISBN: 9 789022 575895

Pagina’s 254 – Roman

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s