Toen het donker werd – Simone van der Vlugt

Standaard

Toen het donker werd - Simone van der Vlugt - AmboAnthos

Binnenflap:

Wanneer Menno Riebeek erachter komt dat zijn puberzoon gokschulden heeft, besluit hij ze voor hem af te lossen. De schuldeisers zijn echter niet van plan hem er zo makkelijk van af te laten komen. In zijn wanhoop schakelt Menno via zijn advocaat iemand in om af te rekenen met zijn probleem, zonder dat hij de gevolgen van dit besluit kan overzien.
Sascha voelt haar man en zoon van zich vervreemden en eist antwoorden, maar haar zoektocht naar de waarheid komt tot een abrupt einde wanneer ze bij een ongeluk haar zicht verliest. Menno vermoedt dat het om een aanslag ging maar verzwijgt dit. Elk gezinslid probeert een uitweg te vinden, om alleen maar nog meer verstrikt te raken in het web van leugens en bedrog. Totdat Menno besluit dat het genoeg is.

Toen het donker werd toont de duistere kant van onze samenleving,
maar ook hoe gemakkelijk het is als doodgewoon gezin ineens
in de criminaliteit te belanden. En om steeds meer grenzen te overschrijden.

Auteur:

Simone van der Vlugt (15 december 1966) is een van Nederlands grootste schrijfsters. Ze ontving diverse prijzen, waaronder de NS Publieksprijs, en verkocht in totaal meer dan twee miljoen exemplaren van haar boeken.
Haar thrillerdebuut De Reünie verscheen in 2004. Simone schrijft ook historische romans voor zowel jeugd als volwassenen. Samen met haar man Wim schrijft ze ook reissfeerboeken.

Mijn mening:

Een nieuwe fijne page-turner van de hand van Simone die ik kan toevoegen aan mijn ‘Heb ik gelezen’-lijst. Altijd heerlijk om te lezen met een gezonde dosis spanning maar zeker niet over de top en in mijn geval zeker niet nagel bijtend spannend.

Toen het donker werd is verdeeld in 2 delen en tezamen bevatten ze 57 hoofdstukken. Vanuit zowel Menno’s als Sascha’s perspectief komt het verhaal tot ons.

Een hardwerkende vader, een liefhebbende moeder, een koppige puber: een gelukkig gezin. Waar ging het mis?
Menno en Sascha zijn al 24 jaar getrouwd en hebben een 17-jarige zoon Luuk, ze raken verstrikt in een web van leugens en criminaliteit. En zie je daar maar eens ongedeerd uit te bevrijden…
Of dit inderdaad lukt lees je zelf het best want naast de flaptekst blijft er weinig over om nog te vertellen zonder het geheel weg te geven.

Het verhaal speelt zich af in één van mijn vorige woonplaatsen waardoor er herkenbare op waarheid gebaseerde feiten voorbij komen (zoals bv café XO). Daaruit blijkt dat er gedegen research is gedaan.
Ook op het gebied van het zicht verlies van Sascha lijkt het dat alles goed is onderzocht en zo dicht mogelijk bij de waarheid gehouden.

De titel wordt tijdens het lezen helemaal duidelijk en de omslag past perfect bij het geheel.

“Als je denkt dat je alles hebt gehoord en meegemaakt, als je door de hel en terug bent gesleurd en niets je meer kan verrassen, blijkt het allemaal toch nog erger te kunnen.”

Alle ingrediënten van een fijn verhaal zijn in de juiste verhoudingen bij elkaar gebracht en brengen ons deze smakelijke thriller. Ik heb het met veel plezier gelezen en door de juiste doseringen een aantal ontspannen leesuren gehad.

Ik kocht Toen het donker werd in de boekhandel en zette het daarna in mijn boekenkast om er nu eindelijk uitgehaald en gelezen te worden.
Toen het donker werd is boek nummer 15 voor mijn ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging van 2017.

De foto van de cover komt van de website van de uitgever.

~~~~~~

Toen het donker werd – Simone van der Vlugt

Ambo|Anthos – paperback met flappen – september 2016

ISBN: 9 789026 332081

Pagina’s 310 – Literaire thriller

Advertentie

Een suggestie over “Toen het donker werd – Simone van der Vlugt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s