Alaska – Anna Woltz

Standaard

Alaska - Anna Woltz - Querido kinderboek

Achterflap:

Op de eerste dag van het schooljaar weet Sven het zeker: hij moet een briljante stunt uithalen. Anders is hij meteen die zielige jongen uit 1b.
Parker wil juist onzichtbaar zijn. Ze heeft net de ergste zomer van haar leven achter de rug en vertrouwt niemand meer. Dan ontdekt ze dat Alaska, de hond die eerst van háár was, nu bij Sven woont – als zijn hulphond.
Overdag wil Parker niks te maken hebben met Sven, dus er zit maar één ding op. Als ze Alaska ooit nog wil zien, moet dat ’s nachts.

Auteur:

Anna Woltz (29 december 1981) heeft meer dan twintig kinderboeken op haar naam staan. Haar laatste boek Gips werd bekroond met een Gouden Griffel 2016.

Mijn mening:

Alaska geeft je een inkijkje in het leven van twee brugklassers, Sven en Parker die beiden ingrijpende dingen te verwerken hebben. Bij Sven is een chronische ziekte de boosdoener die zijn leven op zijn kop heeft gezet. Parker heeft een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt tijdens de zomervakantie.
De puberteit heeft van zichzelf vaak al genoeg obstakels om te overwinnen en daar horen deze extra uitdagingen niet bij te komen. Maar ja de een krijgt nou eenmaal iets extra op zijn bordje dan de ander.
Naast het feit dat Sven en Parker in dezelfde klas zitten is er nog één factor die hen bindt en daar draait het in Alaska om.

Alaska bestaat uit ongenummerde hoofdstukken die afwisselend vanuit Sven of Parker worden beschreven. Het geheel is vlot geschreven en past prima bij de doelgroep van 10+

De doelgroep zal zich zeker herkennen in de hoofdpersonen want je wordt vanzelf een keer brugklasser, krijgt met social media te maken en je kan je flink ongemakkelijk voelen bij zowel je leeftijdsgenoten als ouderen. Daarnaast is vriendschap belangrijk maar ook zelfacceptatie is een issue. Veel herkenbare thema’s dus in Alaska.

Het gehele boek is een frisse verschijning in jeugdboekenland. Een helderblauwe cover met mooie afstekende gele en zwarte letters en de witte illustraties passen precies. De illustraties laat je de hoofdpersonen van Alaska zien.
De titel spreekt voor zich en behoeft weinig uitleg. Alaska is de hond die Sven en Parker een binding geeft.

Wat anders kan ik zeggen dan dat dit wederom een juweeltje is van de hand van Anna Woltz. Ik vermoed dat Alaska zeker wel enkele jeugdliteratuur prijzen in de wacht gaat slepen, meer dan terecht als je het mij vraagt.

Alaska wist mij te ontroeren, het gaat over bang zijn en over moed. En de onvermijdelijke keuzes die je maakt in het leven:
Blijf je verder in bed liggen, of ga je de wereld in en hoop je dat er naast de erge ook fantastische dingen gebeuren?

Na het lezen van Alaska kun je alleen maar concluderen dat Anna gedegen onderzoek heeft verricht op het gebied van hulphonden, epilepsie en de impact van dit alles tezamen. En dit alles verwerkte ze tot dit prachtige juweeltje dat thuishoort in iedere kinderboekenkast;  hetzij thuis, op school of in de bibliotheek.
Een dikke aanrader.

Alaska kocht ik zelf in de boekwinkel.

De foto van de cover komt van de website van de uitgever.

~~~~~~

Alaska – Anna Woltz

Querido (kinderboek) – hardcover – oktober 2016

ISBN: 9 789045 119762

Pagina’s 186 – Jeugdboek 10+

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s