Wat de uitgever zegt:
In Winter in Gloster Huis nemen we een sprong in de tijd: de koning zit ruim tien jaar op de troon, de zorg is overgenomen door altijd dienstbare robots, de klaar-met-leven-wet is aangenomen. Twee broers krijgen een duizelingwekkende erfenis, plus de opdracht er ‘iets goeds’ mee te doen. De oudste begint een hotel aan een meer waar je waardig en omringd door aandacht kunt sterven. Het wordt een enorm succes. De jongere broer bouwt aan de overkant Gloster Huis, waar mensen die toch aan hun doodswens beginnen te twijfelen, welkom zijn. Maar wie laat zich daarnaartoe lokken? Wie denkt nog dat er iets beters bestaat dan de maakbare dood?
Winter in Gloster Huis is een kleine roman over een grote dwaasheid: het
gevecht van een Don Quichot met de reus aan de overzijde.
Auteur:
Vonne van der Meer (15 december 1952) ging na haar studie aan de middelbare school voor een jaartje naar de Verenigde Staten. Bij terugkomst werd ze toegelaten tot de regieafdeling van de Amsterdamse Theaterschool alwaar ze in 1978 haar opleiding afsloot, ze werd regieassistente.
In 1985 debuteerde ze met Het limonadegevoel & latere verhalen, dat prompt bekroond werd met de Geertjan Lubberhuizenprijs. Daarna publiceerde ze met grote regelmaat romans, verhalenbundels en novellen.
Mijn mening:
Winter in Gloster Huis begint met een korte proloog, gevolgd door een brief van de overleden vader aan zijn zonen en daarna volgen 14 genummerde hoofdstukken en sluiten we af met een korte epiloog.
Het verhaal wordt grotendeels verteld door Arthur en is geschreven in de ik-vorm. Enkele hoofdstukken worden door de ogen van Noor verteld.
De schrijfwijze van van der Meer is fijn, het leest heerlijk weg. Ik geniet altijd van haar werken.
De thematiek in Winter in Gloster Huis draait vooral om leven en dood. Enkele motieven die behandeld worden zijn: eenzaamheid, de relatie tussen de broers, zelfdoding/zelfmoord en maatschappijkritisch nadenken wordt gestimuleerd door van der Meer.
Wie steeds maar hoort
dat hij deel uitmaakt van een plaag
gaat dromen van zijn eigen einde.
Winter in Gloster Huis laat je weer even nadenken over het leven en het einde wat voor iedereen uiteindelijk een keer komt. Ik heb met plezier dit verhaal gelezen en ben des te meer gesterkt in mijn gedachtengang over dit onderwerp. Winter in Gloster Huis zou een mooie aanleiding kunnen zijn voor een discussie.
Winter in Gloster Huis is een verhaal dat mij na aan het hart ligt. Ik zou voor zo’n huis zijn dat voorgeschoteld wordt in dit verhaal. En wellicht nog eerder voor een Vaarwelhuis omdat ik vind dat als je echt gewoon klaar bent met je leven je zelf moet kunnen beslissen dat het genoeg is. En om te voorkomen dat je anderen opzadelt met jouw keuze zou dit een ideale oplossing zijn. En dan vind ik de leeftijdsgrens die hier gehanteerd is nog vrij hoog (80 jaar). Dat dit niet de gedachtengang is van de meeste mensen daar ben ik mij zeer van bewust dus laat ik het hierbij qua persoonlijke noot.
De cover past uitstekend bij het verhaal en verwijst naar de boot die over het meer vaart.
De titel laat zich vrij gemakkelijk verklaren:
De winter verwijst naar het jaargetijde waarin mensen sterven. Een mens die aftakelt verkeert immers in de herfst van zijn leven, in de winter sterft men.
Gloster Huis is een naam die is afgeleid van een het personage Gloucester uit het bekende toneelstuk King Lear van William Shakespeare. Arthur noemt zijn hotel Gloster House omdat hij mensen wil opvangen die aanvankelijk van plan waren zelfmoord te plegen, maar zijn gaan twijfelen, net als Gloucester dit deed.
In Winter in Gloster Huis komen enkele personages voor die in andere boeken van Vonne ook te vinden waren maar het is niet noodzakelijk deze eerst te lezen. Winter in Gloster Huis is een op zichzelf staande roman. Een pareltje in mijn ogen.
Ik leende Winter in Gloster Huis bij mijn plaatselijke bibliotheek. Het is boek nummer 8 voor mijn eigen ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging van 2017.
De foto van de cover komt van de website van de uitgever.
~~~~~~
Winter in Gloster Huis – Vonne van der Meer
Atlas Contact – paperback – oktober 2015
ISBN: 9 789025 446222
Pagina’s 144 – Roman
Dit lijkt mij inderdaad wel een goed boek, één om eens goed bij stil te staan en over na te denken. Ik zet het op mijn te lezen lijst.