Achterflap:
Wanneer de charismatische Blake Chesterfield het onstuimige Amsterdam van eind jaren zestig komt binnenvallen, zal niets meer hetzelfde zijn. Blake wil tegen elke prijs de wereld verbeteren, en hij biedt April een ontsnapping uit haar dan toe burgerlijke, oer-Hollandse bestaan.
Blakes aantrekkingskracht is groot, hij heeft al gauween schare volgers. Als de commune die ze samen zijn gestart een aanslag beraamt op ‘het gezicht van het kapitalisme’ wordt April voor een morele keuze gesteld: welk kwaad moet bestreden worden, dat van binnen of van buiten?
Decennia later, als een oude bekende haar zorgvuldig afgeschermde leven binnendringt, wordt April geconfronteerd met ongewenste herinneringen. Hoe kom je in het reine met een verleden dat nooit helemaal het jouwe is geweest?
Een charismatisch defect is een weergaloze roman over de illusie van vrijheid, het genadeloos nastreven van idealen en de kracht van het verleden. Eva Kelder fileert wederom met scherpzinnige finesse de kwetsbaarheid van de mens.
Auteur:
Eva Kelder (1980) studeerde Engelse letterkunde en journalistiek. Tijdens haar verblijf in de VS werkte ze aan het crossmediale project In Search of Americans, dat resulteerde in een boek en korte films voor VPRO’s Holland Doc. Ze publiceerde korte verhalen in verschillende literaire tijdschriften.
Eva is tevens schrijfcoach en schrijfdocent. Ze debuteerde in 2014 met Het leek stiller dan het was.
Mijn mening:
Een charismatisch defect lees vlot maar door het constante heen en weer geslinger in tijd (zelfs binnen de hoofdstukken) geniet ik er minder van. Moeilijk uit te leggen, maar ik weet dat dit iets is waar ik vaker tegen aanloop en dat dat aan mij ligt. Dat maakt niet dat ik het verhaal slecht vind maar wel dat ik er minder plezier aan beleef om te lezen.
Ik denk dat ik liever begin met een stukje verleden en dan naar het heden werk en daar eigenlijk in wil blijven. Flashbacks heb je soms wel nodig om het verhaal te begrijpen.
Een charismatisch defect is opgedeeld in 3 delen.
In het eerste deel maken we kennis met Anneke en komen we een beetje te weten over haar achtergrond. Ze valt als een blok voor Blake die haar de naam April geeft (naar dit groene land, maar waarschijnlijk ook omdat het voor hem als Amerikaan makkelijker is uit te spreken 😉 ). Blake is het soort man waar menigeen voor valt, hij heeft een bepaalde aantrekkingskracht waar maar weinig mensen tegen opgewassen zijn. Dit blijkt ook uit de commune die ze oprichten en waar ze al snel een handvol volgers hebben. De vooroordelen over een commune uit de jaren zestig worden in Een charismatisch defect dan ook allen waar gemaakt (seks, drank & drugs).
Het nastreven van hun idealen heeft verstrekkende gevolgen waar ze op het moment suprême nog geen idee van hadden.
Als April en Blake samen een zoontje krijgen beseft April eigenlijk vrij snel dat er geen wij is. Hun zoon Fedja kan er niet voor zorgen dat April minder eenzaam is en dat zijn ouders afscheid van elkaar nemen.
In het tweede deel komt April een oude bekende tegen en kunnen we tal van mijmeringen lezen maar ook hier verloopt het niet allemaal zo vlot als gehoopt.
In het derde deel kunnen we meelezen hoe April worstelt met wat haar is overkomen zowel in het heden als in het verleden. De beslissingen die ze heeft gemaakt (maar ook met die ze niet heeft gemaakt!) en hoe die van invloed zijn geweest op haar leven. En het besef dat ze defect is en te oud om te leren.
Een charismatisch defect is een roman die je na het lezen even op je in moet laten werken want gegarandeerd dat je met vragen blijft zitten. De vraag die mij bezig hield is waarom April 40 jaar later nog steeds April wordt genoemd. Het lijkt voor mij een onlogische keus om de naam aan te houden die je ex-geliefde je heeft gegeven in betere tijden. Zeker als je worstelt met die periode uit je leven. Ik zie het maar als één van de defecten…
Daarnaast had ik verwacht dat het gevonden speldje bij de plaats delict nog wel ergens terug zou komen maar dat gebeurde niet.
Een charismatisch defect is een boek dat ik zeker kan aanraden als je van wat psychologische diepgang houdt. Een waardig opvolger van Eva’s debuutroman.
Een charismatisch defect kreeg ik als recensie-exemplaar van de uitgever opgestuurd, waarvoor dank.
Dit boek telt mee voor mijn persoonlijke ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging van 2017 en is hiervoor boek nummer 4.
Foto van de cover komt van de website van de uitgever.
~~~~~~
Een charismatisch defect – Eva Kelder
Meulenhoff – paperback met flappen – februari 2017
ISBN: 9 789029 091145
Pagina’s 256 – Roman
“dat ik het verhaal slecht vindt” met dt, mevrouw de schrijfdocent?
Leonieke ik ben geen schrijfdocent en foutjes maken kan de beste overkomen. Jij maakt ze zeker nooit?