Boekentips van eigen bodem

Standaard

boekentips

Deze drie boeken van Nederlandse bodem verdienen het stuk voor stuk om gelezen te worden. Koop het in de winkel (steen of digitaal), leen het in de bieb of vraag het cadeau als het tijd is om een cadeautje te vragen.
Trouwens zijn ze ook uitermate geschikt om cadeau te geven.
Deze titels mee voor mijn ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging van 2017 en zijn
respectievelijk nummer 1, 2 en 3 voor deze uitdaging.
Lees je mee?

~~~~~~~~~~

Meester Bart op zijn best – Bart Ongering

Achterflap:
Meester Bart is dé meester van Nederland. Zonder zich te verliezen in het politieke debat of onrealistische visies op het onderwijs, probeert hij verschil te maken voor leerlingen. Zijn blik op onderwijs en op schoolkinderen is een drijfveer voor vele leraren, ouders én leerlingen.

In Meester Bart op zijn best staan zijn beste stukken en uitspraken; en nieuw werk waarin Bart de lezer meeneemt in zijn ontwikkeling van ‘Probleem-leerling’ tot leraar-met-een-missie.

Voor iedereen die niet genoeg kan krijgen van deze inspirerende, authentieke meester!

Bart Ongering (1981) werkt op een brede schoolgemeenschap in Amsterdam. Hij schrijft tweewekelijks columns in Trouw en blogt over zijn ervaringen in de klas. Bart kreeg in 2016 De Beste Social Award voor Beste BN’er (jury- én publieksprijs).

Mijn mening:
Meester Bart is een leraar waarvan je hoopt dat er op iedere middelbare school een soortgelijk ‘exemplaar’ rondloopt. Eentje die liefdevol, begrijpend, stimulerend maar zeker ook menselijk is. Eentje waarvan de leerlingen weten dat ze er terecht kunnen als het er toe doet. Eentje die een luisterend oor aanbiedt zonder gelijk een oordeel te vellen.

Meester Bart schrijft op een integere manier over zijn leerlingen maar ook over de weg die hij aflegde alvorens meester Bart te worden. Hij put mede uit eigen ervaring en heeft die negatieve levensles omgebogen naar een zeer positieve.

Naast de columns staan er ook rake quotes in Meester Bart op zijn best.

Het bijzondere aan dyslexie is dat vooral witte kinderen het hebben.
Bij kinderen van een andere komaf heet het opeens ‘taalachterstand’.

Meester Bart liet mij af en toe een flinke brok weg slikken en wist mij ook te laten glimlachen. Een mooie afwisselende bundel verzamelde en nieuwe stukken die een inkijkje in het leven geven van Meester Bart.

Meester Bart op zijn best – Bart Ongering
PepperBooks – hardcover – november 2016
ISBN: 9 789020 608441
Pagina’s 158 – Columns/Verhalen

~~~~~~~~~~

Lefbek – Anke Laterveer

Achterflap:
Lefbek gaat over social misfit Lise, die normaal wil zijn maar allesbehalve normaal is. Van haar emotioneel afwezige ouders en haar eerste liefde – die niet bepaald prince charming blijkt – tot haar laatste liefde met wie ze te veel gemeen heeft: Lise lijkt gedoemd om steeds de plank mis te slaan en tegen de randen van het normale op te botsen.

Laterveer laat met Lefbek zien dat ze iets te vertellen heeft en dat ze kan schrijven: geëngageerd, licht choquerend, maar met de nodige luchtigheid.

Anke Laterveer (1980) is schrijver en cabaretier. Op een open en eerlijke manier verhaalt Anke zowel op het podium als in haar teksten over haar leven en alles wat ze daarin tegenkomt. Ook, of misschien wel juist, als dat iets is waar anderen liever niet over praten. Gelukkig valt er zelfs dan altijd wel wat te lachen.
In 2015 startte zij de campagne #zeghet tegen seksueel geweld. In 2014 stond ze in de halve finale van het Leids Cabaret Festival en deed ze met de Cabarestafette verschillende grote theaters aan. Daarvoor speelde ze een jaar mee met Comedytrain in Toomler.
Lefbek is haar eerste roman.

Mijn mening:
Lefbek gaat over Lise die best een pittig leven heeft (gehad) maar met alle dalen die ze bereikte ook vele pieken heeft gehaald. Van ongewenst seksueel misbruik tot seksexperimenten, van depressief tot weer positief in het leven en van meisje tot moeder. Alles komt voorbij in Lefbek.

Ik voelde van alles en nog wat tijdens het lezen. Herkenning, walging, medeleven, compassie maar ook achterdocht tegenover Lise en haar levenspad.
Maar Lefbek leest als een trein en heeft mij een aantal uren leesplezier geschonken, ondanks alle emoties die voorbij kwamen.
Lefbek is een boek wat je gewoon niet onberoerd zal laten.

Op de radio ben ik de lefbek die ik in het dagelijks leven niet kan zijn.

Lefbek gaat inderdaad over anders zijn, maar is anders zijn zo verkeerd?

Lefbek – Anke Laterveer
Pepperbooks – paperback met flappen – september 2016
ISBN: 9 789020 608434
Pagina’s 248 – Roman

~~~~~~~~~~

Gedichten van de broer van Roos – Tim Hofman

Achterflap:
Sinds zijn veertiende schrijft Tim Hofman al gedichten. Variërend van rijmpjes geschreven op de grap, tot heel technische stukken – maar ook bijna lyrische gedichten die strak op rijm over liefde, de maatschappij of de dood gaan – neemt hij je aan de hand mee zijn hoofd in. Soms light verse, soms klassiek. Soms ongecompliceerd, soms een puzzel. Soms zwaar, soms licht. Maar elke keer raakt het iets. Een beetje om te lachen, een beetje om te huilen.

Tim Hofman (1988) is sinds 2011 werkzaam bij BNN/VARA, waar hij onder meer de programma’s Spuiten & Slikken (op Reis) en Je zal het maar hebben presenteert. In 2016 was hij de winnaar van het spelprogramma Wie Is De Mol? Hij is tafelheer bij DWDD en maakt het YouTube-kanaal #BOOS. Tim schreef columns voor onder andere Nieuwe Revu en treedt regelmatig op als dichter.

Mijn mening:
De Gedichten van de broer van Roos zijn voor de gevorderde poëziekenners wellicht geen hoogstaand werk maar ik ben er van overtuigd dat Tim wel een breed jong publiek aanspreekt die op deze wijze kennis kunnen maken met poëzie en dat alleen al vraagt om een pluim.

Ik genoot van de poëzie die afwisselend kort (blz 18) of lang (blz 14/15) van stof zijn. Anderen vallen op door hoe ze zijn samengesteld (blz 22/23) en weer anderen lees je met een instructie (blz 64).

Opvallend feit is dat sommige gedichten gemixt met Engelse taal zijn, iets wat waarschijnlijk niet iedereen kan waarderen.
Een ander opvallend feit is dat van deze bundel inmiddels de zesde druk van de persen rolt, dat zijn in totaal ruim 25000 exemplaren!! Dat zegt genoeg over de populariteit van Hofman.

Woorden die bij mij bovenkomen na het doorlezen van de bundel zijn:
Kort – Krachtig – Humor – Breed publiek – Bestseller – Cadeautje – Kennismaken met poëzie – Benieuwd naar nieuw werk

Wil je nou weten waar ik allemaal naar verwijs zorg dan dat je de bundel in handen krijgt en geniet. Dat deed ik ook 🙂

Zo.

Gedichten van de broer van Roos – Tim Hofman
Meulenhoff – hardcover – januari 2017
ISBN: 9 789029 091824
Pagina’s 90 – Poëzie/Gedichten

~~~~~~~~~~

Advertentie

2 suggeties bij “Boekentips van eigen bodem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s