Moordspel – Cis Meijer

Standaard

moordspel-cis-meijer-de-fontein-jeugd

Achterflap:

Vier spelers, één slachtoffer

Robin en Kai gaan met hun klas naar de Ardennen, maar vlak voor vertrek wordt Kai wegens agressief gedrag van school gestuurd. Robin is woedend.
In de Ardennen haalt ze haar vriendin en twee vrienden over om tijdens een moordspel de leraar die Kai heeft weggestuurd een lesje te leren. Dat blijkt een gevaarlijke zet, want ineens is hij spoorloos. Speelt hij een spel met hen? Robin vreest dat haar leraar echt in de problemen zit en gaat naar hem op zoek. Wanneer haar beste vriendin ook verdwijnt, verandert de zoektocht in een regelrechte nachtmerrie.

Mijn mening:

Moordspel is een spannende jeugdthriller maar hield mij als volwassene goed bezig. De gebeurtenissen die zich afspelen in Moordspel zijn levensecht beschreven. De weg ernaar toe (de schorsing) en de gevolgen daarvan klinken plausibel en kan zich zo voordoen in je vertrouwde omgeving.

De proloog maakt je gelijk wakker want je moet het boek op zijn kop draaien om te kunnen lezen net als dat je de bladzijde dan voor je gevoel tegen de richting in omslaat.
Na de proloog volgen afwisselend 46 hoofdstukken vanuit Robins perspectief en 10 vanuit de dader, die op dezelfde manier als de proloog gelezen dienen te worden.
Het maakt goed duidelijk dat er verschillende verhaallijnen zijn en die zijn hierdoor makkelijk uit elkaar te houden. Ze zijn verweven met elkaar en het bouwt de spanning lekker op.

Het verhaal speelt zich grotendeels af in de Ardennen en zijn zo beschreven dat het voelt alsof je midden in het spel staat en meedoet. Je moet zelf ook een puzzel oplossen in je hoofd om achter de dader te komen.
Verschillende keren dacht ik te weten wie de dader was om er daarna achter te komen dat het toch niet diegene was. De uiteindelijke dader verraste mij alsnog want voor mijn gevoel was de hele tijd geschreven vanuit een dader van het andere geslacht…

Enkele trefwoorden die in Moordspel van belang zijn, zijn vriendschap, wraak, zoektocht, vertrouwen, verdwijningen maar ook familiebanden.

De cover van Moordspel is onheilspellend en duister en passen bij de inhoud van het boek. Heeft naar mij toe een uitstraling die uitnodigt om het boek op te pakken. Dit in combinatie met de flaptekst zorgde ervoor dat ik hem mee nam vanuit de bibliotheek.

De titel Moordspel dekt de lading en behoeft naar mijn idee geen verdere toelichting.

Er vinden nog steeds veel uitstapjes plaats in het echte leven waarbij het spelen van een zogenaamd moordspel één van de hoogtepunten is. Dit kan daadwerkelijk op een locatie zijn als beschreven maar tegenwoordig kan het ook makkelijk in combinatie met een diner. En het is een activiteit die jongeren over het algemeen toch vaak wel leuk vinden.

Al met al moet ik concluderen dat Moordspel voor mij de spannendste jeugdthriller van 2016 was om te lezen. Met levensechte personages en gebeurtenissen. Een echte aanrader als je houdt van (jeugd)thrillers met een verrassende plottwist.

Ik leende Moordspel bij de plaatselijke bibliotheek.

Foto van de cover komt van de website van de uitgever.

Auteur:

Cis Meijer (1970) studeerde theater-, film- en televisiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Naast het schrijven werkt Cis ook als video-editor.
Ze debuteerde met Verdoofd in juni 2014, in 2015 kwam Val uit en dan nu haar derde jeugdthriller Moordspel. Aan haar volgende jeugdthriller schrijft ze momenteel.

~~~~~~

Moordspel – Cis Meijer

De Fontein (Jeugd) – hardback – september 2016

ISBN: 9 789026 140952

Pagina’s 306 – Jeugdthriller

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s