Het geheim van meneer Hartjes – Simone de Jong

Standaard

het-geheim-van-meneer-hartjes-simone-de-jong-uitgeverij-clavis

Achterflap:

Mara is vaak ziek. Ze moet dan alleen thuisblijven en uitrusten, terwijl haar vader gaat werken. Saai! Bij toeval komt ze er op een dag achter dat er in haar buurt een geheime club bestaat. De aan gebak verslaafde oude dames van deze ‘breiclub’ zijn niet zo dement als ze lijken. Integendeel, ze proberen eenzame, zieke of ongelukkige mensen te helpen door bij hen in te breken als ze niet thuis zijn. Ze maken het leven van de bewoners aangenamer door ongemerkt kleine dingen te veranderen. Mara wil natuurlijk ook lid van de club worden…

Als je goed kijkt, is er dichtbij altijd wel iets spannends te vinden.
Zo denken een meisje en haar niet zo jonge vrienden erover in
dit hartveroverende, grappige verhaal.

Mijn mening:

Mara heeft een bloedziekte en moet daardoor best vaak thuis blijven van school. Haar vader moet gewoon werken en haar moeder is vlak na Mara’s geboorte weg gegaan. Gelukkig heeft Mara nog een vriendin, Saar die veel voor haar doet en waar ze veel tijd mee door brengt.

Naast Saar heeft Mara tegenwoordig wat oudere vriendinnen maar over hen kan ze niet openlijk praten. Zij vormen namelijk een geheime club in de geest van meneer Hartjes. De club helpt anderen zonder zichtbaar te zijn en dat vraagt veel voorbereiding en training.

Nadat Mara een clublid betrapte en had uitgevonden wat zich afspeelde wilde Mara ook bij de club. Ze doorloopt een aantal trainingen die niet allemaal vlekkeloos verlopen omdat één van de dames liever geen kinderen in de club heeft. En dan gebeuren er een aantal dingen waardoor het steeds moeilijker wordt om de club geheim te houden en dreigt alles uit de hand te lopen.

Zal het lukken de club weer op het rechte spoor te krijgen? Lukt het Mara om lid te worden van dit geheime genootschap met als doel de levens van een aantal mensen te verbeteren (en daarbij rekening te houden met haar eigen beperking op gezondheidsgebied.)? Of gooit één van de dames roet in het eten? Je leest het allemaal in Het geheim van meneer Hartjes.

Het geheim van meneer Hartjes is fantasierijk, grappig op zijn tijd, avontuurlijk en laat inzien dat vriendschap zich niet laat leiden door een leeftijdsgrens en bovendien wordt er wat medemenselijkheid getoond. Medemenselijkheid waar wellicht niet iedereen op zit te wachten…

Het geheim van meneer Hartjes is geschreven voor kinderen vanaf een jaar of negen. Het leent zich goed om zelf te lezen maar zeker ook om voorgelezen te worden. Jong en oud zal er plezier aan beleven.
Het is goed toegankelijk en door achterin het boek een woordenlijst op te nemen van de enkele Surinaamse of Franse woorden die gebruikt worden kan de betekenis hiervan worden opgezocht.

Het verhaal is opgedeeld in ongenummerde hoofdstukken maar wel allen van een titel voorzien. Die titels laten doorschemeren waar het over zal gaan. De lengte van de hoofdstukken zijn soms kort en soms wat langer.

In Het geheim van meneer Hartjes zitten ook enkele illustraties en die sluiten allemaal perfect aan bij wat er op dat moment in het verhaal voorvalt.

De cover van Het geheim van meneer Hartjes laat Mara zien en enkele leden van het geheime genootschap, dit weet je pas als je het verhaal aan het lezen bent. De cover verklapt niet waar het precies overgaat maar past wel bij het verhaal.

De titel wordt helemaal duidelijk als je het boek leest. Meneer Hartjes is iemand die vele harten heeft geroerd en daardoor in vele harten is gesloten. Ik zou willen dat er meer meneer Hartjes waren op deze wereld.

Het geheim van meneer Hartjes is een boek dat de lezer niet onberoerd zal laten en wellicht mensen aanspoort om beter om zich heen te kijken.  Want dat er meer is dan je eerst ziet, is na het lezen wel duidelijk.
Het geheim van meneer Hartjes sluit aan bij de gedachte die vele mensen belangrijk vinden en willen uitdragen naar anderen: naastenliefde voor een ieder die er voor openstaat. Ik raad je ten zeerste aan om dit verhaal te lezen.

Nu heb ik trek in een broodje trapleuning, wil je weten wat dit is? Lees dan Het geheim van meneer Hartjes!!

Ik ontving Het geheim van meneer Hartjes ter recensie van de uitgever, waarvoor dank.

De foto van de cover komt van de website van de uitgever.

Auteur:

Simone de Jong houdt zich met drie dingen bezig: schrijven, theater maken en les geven.

~~~~~~

Het geheim van meneer Hartjes – Simone de Jong

Illustraties: Joke Eikenaar

Clavis – hardcover – juni 2016

ISBN: 9 789044 827118

Pagina’s 266 – Jeugd 9+

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s