Stella. Ster van de zee – Gerda Dendooven

Standaard

stella-ster-van-de-zee-gerda-dendooven-querido-kinderboeken

Achterflap:

“O jee, kijk daar, een voetje. En daar een handje. Met vingertjes.
En nog een voetje. Man, dit is geen vis, dit is een mens.
Wat zeg ik, dit is een kind. Een levend kindje met heel veel haar.
Maar wat doet dit poppetje in het water? Zou iemand het in zee
hebben gegooid? Of is het van een boot gevallen?”

Een visser en zijn vrouw vinden op een dag een klein meisje in hun netten. Niemand weet wie ze is of waar ze vandaan komt. Ze beslissen om het kind te houden en noemen haar Stella, Ster van de Zee. Dat Stella anders is dan de andere kinderen, daar komen haar nieuwe ouders pas na een tijdje achter.
Zal Stella bij hen kunnen blijven? En wil ze dat eigenlijk wel?

Mijn mening:

Stella. Ster van de zee is een boek wat meer dan prima past in ondersteuning aan kinderen om een universeel en actueel thema als vluchtelingencrisis uit te leggen.
Stella is namelijk een meisje wat gevonden is op zee, zonder ouder of wie dan ook bij zich. Ze zal menig persoon laten terug denken aan die afschuwelijke foto van het aangespoelde kindje op een strand enkele maanden geleden. Uit dit stukje wereldnieuws is dit prentenboek tot stand gekomen.

Stella is wel een bijzonder meisje, ze is wat groot uitgevallen, huilt veel en eet hele visjes om haar honger te stillen.
Omdat niemand haar komt ophalen blijft ze uiteindelijk bij de visser en zijn vrouw die haar gevonden hebben. Ze groeit en bloeit op als ieder ander kind met maar één eigenaardigheid ze is wat groot voor haar leeftijd.
Op school leerde ze lezen en schrijven. En ze zong zo prachtig, alleen in een taal die niemand begreep. Als Stella te groot is gegroeid en niet meer past op school en thuis ook niet meer past (als in door de deur etc.) wordt ze verdrietig. Uiteindelijk trekt ze de wijde wereld weer in.

Hoe dat afloopt lees je het best zelf in Stella. Ster van de zee

De illustraties passen goed bij het verhaal. Ik vind ze wat somber qua kleurgebruik maar het is dan ook niet een heel vrolijk verhaal dus dan past een sober kleurtje er vanzelf beter bij.
Het verhaal is warm en ontroerend en heeft voor de lezers toch wel een boodschap. Zo haal ik er bijvoorbeeld uit dat iedereen zijn eigen plekje verdient (waar dan ook!). Het gaat over anders zijn of je in ieder geval anders voelen. Maar ook over de zoektocht naar je afkomst.

Stella. Ster van de zee leent zich goed om voor te lezen maar ook om zelf te lezen, beiden vanaf een jaar of zeven.

Ik vind Stella. Ster van de zee een verhaal dat prima inspringt op de actualiteit die jammer genoeg niet altijd rozengeur en maneschijn is. Tegelijkertijd is het best een zwaar onderwerp maar dat kunnen we niet altijd uit de weg gaan. Het boek kan dienen ter ondersteuning van een gesprek wat je aangaat met je kind (of bijvoorbeeld in de klas) omdat er bijvoorbeeld een vluchtelingenkindje in de klas komt.
Maar ook kan Stella. Ster van de zee natuurlijk gewoon gelezen worden ter ontspanning zonder nadruk te leggen op het onderwerp. Want we hoeven niet altijd alles te analyseren wat we lezen.

Ik kreeg Stella. Ster van de zee van de uitgever in ruil voor een eerlijke recensie, waarvoor dank.

De foto van de cover komt van de website van de uitgever.

Auteur & Illustrator:

Gerda Dendooven (10 mei 1962) studeerde grafische kunsten in Gent en werkte na haar studie eerst enkele jaren als begeleidster in kinderateliers.
Sinds 1992 geeft ze les in grafische vormgeving. Daarnaast illustreert en schrijft ze kinder-, jeugdboeken en theaterstukken.
Gerda is al diverse malen onderscheiden met o.a een Zilveren Penseel, Boekenpauw en een Gouden Uil.

~~~~~~

Stella. Ster van de zee – Gerda Dendooven

Querido (kinderboeken) – hardcover – september 2016

ISBN: 9 789045 119397

Pagina’s 46 – prentenboek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s