Jacht – Elvis Peeters

Standaard

jacht-elvis-peeters-podium

Achterflap:

In Jacht delen we onze positie bovenaan de ladder met andere diersoorten, die net als wij over denkvermogen beschikken. We maken kennis met de hongerige amateur-jager Erik en zijn overbuurvrouw Karla. Hoe ménselijk zijn zij eigenlijk? En die rottweiler met zijn mooie jas, hoe dicht zal hij Karla durven naderen? Wanneer beschaving plaatsmaakt voor instinct en instinct voor beschaving, dan zijn wij misschien niet meer wie we denken te zijn.

Mijn mening:

Dit boek bracht mij in verwarring. Het voelt bizar om te lezen over een wereld waarin dieren van verschillende afkomst met elkaar communiceren, het is beschreven als dat ze met elkaar praten door hoofd en pootgebaren en elkaar begrijpen (vos en paard).
Tevens een hond die gekleed door het leven gaat, vaker op twee poten loopt dan met vier en bovendien een (seksuele) relatie ontwikkeld met een vrouw (althans dat is de suggestie).
Dieren die zich zonder toedoen van hulp zelf kunnen spannen (als in een kar aanspannen en afkoppelen).
Het roept morele vraagstukken op waar ook ik niet 1,2,3 een antwoordt op heb.

In vijf delen volgen we de hoofdpersonen vanuit afwisselende perspectieven.
Het verhaal is helder geschreven, de personages zijn prima omschreven en door de absurditeit was ik er zo doorheen en liet mij een beetje verward achter.
Ook na het laten bezinken weet ik het niet. Ik weet niet wat ik ermee aan moet.

Zijn de dieren te menselijk weergegeven of de mensen teveel als beesten?

De cover spreekt voor zich en behoeft geen uitleg.
De titel past bij de inhoud van het boek. En is op meerdere jachtsoorten van toepassing.  We hebben de jacht van Erik in het bos, de jacht van de rottweiler op Karla maar ook de vossenjacht.

Het was voor mij een kennismaking met het werk van Peeters en roept bij mij wel vragen op of zijn eerdere werk ook zo ‘bizar’ is. Ik denk dat ik zeker nog wel eens wat van de hand van Peeters ga lezen. Gewoon om te kijken hoe dat bevalt. En wellicht ben ik dan minder verward.

Wie van jullie heeft Jacht ook al gelezen?
Ik ben zeer benieuwd wat jij er van vindt, laat je het mij weten?

Jacht won ik onlangs via de Instagram van de uitgeverij. Jacht telt mee voor mijn persoonlijke ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging van 2016 en is hiervoor boek nummer 38.

De foto van de cover komt van de website van de uitgever.

Auteur:

Elvis Peeters is het pseudoniem waar de Vlaamse Jos Verlooy (muziekperformer, toneelschrijver en scenarist) en zijn vrouw Nicole van Bael achter schuil gaan. Samen schrijven ze diverse boeken.
Ze zijn meerdere malen genomineerd geweest voor literaire prijzen.

~~~~~~

Jacht – Elvis Peeters

Podium – paperback – september 2015

ISBN: 9 789057 597510

Pagina’s 198 – Roman

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s