Flaptekst:
De vader van Darkus is spoorloos verdwenen. Hij is voor het laatst gezien in een afgesloten zaal van het natuurhistorisch museum waar hij werkt. De politie staat voor een raadsel en weet niet waar ze hem moeten zoeken. Darkus gaat zelf op onderzoek uit en ontdekt dat zijn vader een gevaarlijke tegenstander had. Een vijand waar Darkus in z’n eentje nooit tegen op kan. Maar onverwacht krijgt hij hulp, eerst van een enorme kever, en dan van honderden andere insecten die vliegend, kruipend, prikkend en bijtend op spectaculaire manier de strijd aangaan.
Keverjongen is het eerste deel van een spannende serie vol humor,
echte vriendschappen en superslimme insecten.
Voor de fans van Roald Dahl en voor heel veel andere lezers.
Mijn mening:
Een verrassend, spannend, grappig en fantasierijk verhaal over Darkus en zijn plots verdwenen vader, dit in combinatie met heel veel kevers en andere insecten die samen met Darkus en zijn nieuwe vrienden Virginia en Bertolt overgaan tot actie.
Kunnen zij het raadsel oplossen waar de politie niet uitkomt?
Je leest het in Keverjongen, leuk om voor te lezen of door de jonge lezer zelf te laten ontdekken.
In vierentwintig hoofdstukken ondergaan we de avonturen van Darkus.
De schrijfstijl is pakkend en menig kind zal zich verliezen in het avontuur van Darkus.
Een mooie toevoeging is het woordenboek voor entomologen (een wetenschapper die insecten bestudeert) want er komen soms woorden in voor die voor kinderen lastig zijn maar die voor volwassenen trouwens ook niet altijd duidelijk zijn als je niet verkeert in de insectenwereld, ik wist bv echt niet wat palpen zijn of wat stridulatie betekende, dankzij het woordenboek nu wel.
Het meest opvallende aan het boek is toch wel de bedrukking op snede, een kleurige blauwe rand met witte insecten geeft het boek zeker een extra aantrekkingskracht voor groot en klein.
De cover op zichzelf is zeker ook aansprekend, wellicht geeft het gelijk even een kriebelend gevoel op het hoofd maar dat geeft niets.
De titel spreekt voor zich en behoeft geen uitleg.
De illustraties binnenin het boek sluiten prima aan bij het hoofdstuk wat je aan het lezen bent. Ik vind ze grappig en treffend tegelijk.
Ik genoot van het avontuur van Darkus en denk dat het laat zien dat je samen met je vrienden tot een hoop in staat bent. Keverjongen is wat mij betreft een boek dat de potentie heeft om in aanmerking te komen voor een verfilming. Ik denk dat het een regelrechte bioscoop hit gaat worden.
Ik kijk sowieso uit naar het volgende deel.
Via twitter werd dit boek aangeboden in ruil voor verzendkosten, daar maakte ik graag gebruik van. 🙂
De foto van de cover komt van de website van de uitgever.
Auteur:
M.G. Leonard studeerde Engelse letterkunde in Londen en specialiseerde zich in het werk van Shakespeare. Daarna runde ze een kleine platenmaatschappij en was ze manager van een aantal bands. Ze verliet de muziekindustrie en ging naar de toneelwereld. Daar hield ze zich bezig met acteren en regisseren en is inmiddels verantwoordelijk voor de digitale producties van het National Theatre.
Ze woont met man en kinderen in Brighton.
Keverjongen is haar debuut en verscheen in meer dan twintig landen. In het voorjaar van 2017 kunnen we deel twee verwachten in deze serie.
~~~~~~
Keverjongen – M.G. Leonard
Vertaling: Esther Ottens
Querido kinderboeken – paperback – maart 2016
ISBN: 9 789045 119045
Pagina’s 284 – Jeugd 10+
Femke en ik vonden dit echt een geweldig leuk boek !