Daar heb je vrienden voor – Astrid Harrewijn

Standaard

Daar heb je vrienden voor - Astrid Harrewijn - Boekerij

Flaptekst:

Een vriendenroman vol humor over de
grote keuzes in het leven.

Stoer en aantrekkelijk wil hij zijn, stoffig en degelijk is hij. Joost, veertig, ongehuwd, schrijver, kunsthistoricus en archeoloog; werkzaam bij het Rijksmuseum en de Universiteit van Amsterdam. Een verblijf van twee maanden in Rome, waar hij schrijft aan een boek over keizer Augustus, zorgt voor de ommekeer. Hij beseft dat de tijd niet stilstaat en dat hij een beetje moet doorpakken als hij wil dat er ooit iets verandert. In een moment van overmoed laat hij zich een nieuwe look aanmeten – wie weet volgt de rest vanzelf.

Terug in Nederland ziet het leven er helaas toch wat anders uit dan onder de Italiaanse zon. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden wordt hij op één dag twee keer ontslagen en raakt hij verstrikt in een geheim genootschap en een mysterieus raadsel. Maar wat hem het meest uit zijn slaap houdt, is het besef dat hij een kind wil. Zijn vrienden wijzen hem fijntjes op de logische consequentie waar hij zelf nog voor terugschrikt: wil je een kind, dan heb je een vrouw nodig…

Mijn mening:

Schreef ik eind februari nog dat ik vol (on-)geduld uit keek naar de dag dat het vervolg van Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) zou verschijnen en dan ineens is het al zover. Daar heb je vrienden voor is geboren en wat een liefdevol kindje is het geworden.

Dit keer staat Joost in de schijnwerpers, hij is nog steeds single en druk met zijn twee banen, tot het moment dat hij beiden verliest. Het leven in Amsterdam bevalt hem wel maar ook is de onrust nog niet helemaal weg. Hij verlangt er soms naar om weer even in de zandbak te vertoeven en als archeoloog aan de slag te zijn.
Door een kortstondig verblijf in Italië (als schrijver) beseft Joost wat hij mist of beter gezegd wat hij echt wil in de nabije toekomst. Joost is er klaar voor om papa te worden. In je eentje kan je geen kind krijgen dus zal hij op zoek moeten naar een mogelijke moeder voor zijn gewenste kindje.
Het gaat in Daar heb je vrienden voor niet alleen om die zoektocht. Er moet nog een ander raadsel worden opgelost en ook die zoektocht levert Joost nieuwe inzichten op.

Daar heb je vrienden voor neemt je in 53 hoofdstukken mee aan de hand van Joost. We leven mee met hem, zowel bij zijn thuisbasis in Amsterdam maar ook in Rome. Hij krijgt nieuwe vrienden maar ook zijn oude vertrouwde vrienden doen nog steeds mee.
Met Kiki woont hij nog steeds in één huis, Noor woont ondertussen in Parijs, Gijs de klusjesman heeft een iets grotere rol gekregen en meneer Janssen dribbelt ook nog gewoon rond.

Ook nu speelt de kunstwereld een grote rol in het verhaal. De archeologische vondsten, de verdieping in het leven van keizer Augustus, het wel en wee dat zich afspeelt in het Rijksmuseum (de werkplek van Joost) maar ook alles rondom het mysterieuze raadsel. Een hoop research verricht door Astrid en verwerkt op een prettige manier.
De niet kunstkenner in mij leert ook nu weer het een en ander bij.
Tevens vind ik het leuk dat bekende namen van nu van personen bv Jesse Klaver (politicus) of programma’s (DWDD) mee doen. De verwijzingen naar bestaande boekhandels en hun eigenaren is zowel eervol als complimenteus, toch?

De schrijfstijl van Astrid is nog niet anders geworden ten opzichte van eerder werk; het is vlot, makkelijk toegankelijk, humorvol en zonder al te veel opsmuk. Maar met meer diepgang dan chicklit.
De lengte van de hoofdstukken is ook nu weer precies goed. Het geeft je de kans om gemakkelijk even een break te houden (maar dat hoeft natuurlijk niet!) zonder dat je midden in een hoofdstuk moet stoppen. Je pakt het daarna ook weer gemakkelijker op, tenminste dat is mijn beleving.

De titel  Daar heb je vrienden voor sluit mooi aan bij het verhaal en dekt de lading van het geheel. Daar heb je vrienden voor gaat over de grotere keuzes in het leven – en hoe verleidelijk het is die voor je uit te schuiven… maar waarbij je vrienden je helpen herinneren dat als je geen actie onderneemt niets zal veranderen.

De cover is ook nu weer catchy door de felblauwe kleur met gebruik van twee steunkleuren als zwart en wit, voor mij was het ook duidelijk waar het verhaal zich af zou spelen door de grachtenpanden op de cover (hoewel Amsterdam heus niet de enige stad is met grachtenpanden). Tevens valt de verspringende typografie voor de titel gewoon extra op.

Joost is een man met een missie en of hij hier in slaagt moet je zelf lezen in Daar heb je vrienden voor. Het geheel stelde mij niet teleur maar bracht (h)erkenning op vele vlakken. Op andere vlakken moest ik even informeren of dat klopte (te denken valt aan Kees 😉 ) Met hernieuwde ongeduldigheid kijk ik met smart uit naar het laatste deel in deze trilogie, is het al zover?

Eerder las ik Drie vrienden, een huis (en een klusjesman), het eerste deel van deze trilogie {klik}. Om een goed beeld te krijgen van de geschiedenis van dit vriendengroepje is het aan te raden dit deel eerst te lezen. Dan zul je merken dat Daar heb je vrienden voor er naadloos bij aansluit.

Ik ontving Daar heb je vrienden voor van de uitgever in ruil voor een eerlijke recensie. Tevens telt deze titel mee voor mijn eigen ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging van 2016 en is hiervoor boek nummer 36.

De foto van de cover komt van de website van de uitgever.

Auteur:

Astrid Harrewijn (1963) studeerde rechten en was daarna werkzaam als vertaalster. Na het winnen van een schrijfwedstrijd debuteerde ze in 2006 met de roman Ja kun je krijgen. Inmiddels heeft ze meerdere titels op haar naam staan.
Ze heeft een onmiskenbaar eigen stijl en schrijft met humor over de valkuilen van ons dagelijks leven.

~~~~~~

Daar heb je vrienden voor – Astrid Harrewijn

Boekerij – paperback met flappen – augustus 2016

ISBN: 9 789022 574430

Pagina’s 320 – Roman

Advertentie

Een suggestie over “Daar heb je vrienden voor – Astrid Harrewijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s