Ik hou je in de gaten – Joy Fielding

Standaard

Fielding_In de gaten_WT.indd

Achterflap:

Woont Bailey tegenover haar nachtmerrie?

Bailey Carpenter is onderzoeker voor een advocatenkantoor. Tijdens een nachtelijke observatieklus wordt ze van achteren aangevallen en voor dood achtergelaten. Vanaf dat moment heeft ze geen grip meer op haar leven; de nachtmerries dringen zich ook op als ze klaarwakker is en ze krijgt last van paniekaanvallen. Langzaam maar zeker wordt ze een gevangene in haar eigen huis.

Tot ze een uitlaatklep vindt: met haar verrekijker observeert ze anderen. Al snel raakt ze gefixeerd op een knappe man aan de overkant – maar dan denkt ze hem te herkennen… Hoewel ze verlamd is van angst besluit Bailey de controle over haar leven terug te krijgen door de aanvaller te ontmaskeren. Maar is dit wel de man die haar leven heeft verwoest?

Mijn mening:

We maken kennis met Bailey Carpenter op een dag die begint als alle andere typische oktoberdagen in Miami maar die voor haar eindigt als het begin van een nachtmerrie.
Ze wordt verkracht en als dood achtergelaten. Vanaf dan wordt alles anders, ze functioneert niet meer. Kan haar werk niet uitvoeren, verwaarloost zichzelf, durft haar huis niet meer uit en verdenkt alle mannen die ze tegenkomt en die voldoen aan het signalement van de dader.
Bailey wil uiteindelijk de regie over haar leven weer terug en samen met halfzus Claire start ze haar eigen onderzoek. Ze gaat een aantal keren flink buiten haar boekje maar komt er nogal makkelijk mee weg (vind ik).
Behalve de zoektocht naar de dader is er nog een verhaallijn die erg belangrijk is in het geheel. Maar ik haat spoilers dus zal deze verhaallijn hier niet aanhalen.

Bailey blijft lange tijd dezelfde nachtmerries houden maar ook houdt ze zichzelf voor dat er iets niet klopt. ‘Ik ben niet gek‘ is wat ze veelvuldig tegen zichzelf zegt, net als dat ze vaak ‘Vertel me wat je ziet‘ zegt. Een andere zin die vaak door haar hoofd spookt is datgene wat de verkrachter tegen haar zei: ‘Zeg dat je van me houdt‘.
Dit alles maakt wel dat Bailey haar intuïtie volgt en uiteindelijk de dader kan ontmaskeren.
Wil je nou weten hoe of wat? Dan zit er maar één ding op… Lees dit boek!

In 31 hoofdstukken lezen we mee met Bailey en wat haar overkomt. De schrijfstijl die Joy Fielding hanteert is erg prettig. Vlot, beeldend en je kruipt als het ware in de huid van Bailey en voelt je één met haar en haar angsten en gevoelens.
Het eind is niet geheel verrassend maar het was nou ook weer niet zo dat ik het al heel lang aanvoelde komen. Achteraf zijn er wel aanwijzingen die ik anders geïnterpreteerd had kunnen hebben en zie ik wel de kracht van herhaling…
De cover van Ik hou je in de gaten vind ik mooi. Zwart/Wit met één steunkleur, laat blauw nou één van mijn lievelings zijn. De afbeelding sluit mooi aan bij de inhoud alhoewel de handen niet perse voor haar gezicht hadden hoeven zitten.
De titel spreekt voor zich en behoeft geen verdere uitleg.

Ik hou je in de gaten was spannend, vermakend en een ware pageturner voor mij. Van dit soort thrillers gaat mijn hartje altijd wat sneller kloppen omdat ze goed zijn en zonder moord en doodslag. Een echte aanrader dus en voor mij een aangename kennismaking met het werk van Joy Fielding.
Omdat het een pakket was met twee boeken heb ik nog een fijn vooruitzicht voor als ik toe ben aan nog zo’n fijne thriller.

Ik ontving dit exemplaar van de uitgever, zonder dat ik het aangevraagd had en ook dit keer was ik aangenaam verrast. Dank voor het recensie-exemplaar!

De foto van de cover komt van de website van de uitgever.

Schrijver:

Joy Fielding (Toronto, 18 maart 1945) studeerde Engelse literatuur maar besloot daarna om actrice te worden. Verhuisde naar Los Angeles en had diverse rollen.
Haar debuut als schrijver maakte ze in 1972 met de roman ‘The best of friends’. Haar grote doorbraak kwam echter pas met de thriller ‘Zeg maar dag tegen mammie’.
Joy Fielding behoort al lange tijd tot de top van New York Times-bestsellerauteurs.
Ze woont deels in Toronto en deels in Palm Beach, Florida.

~~~~~~

Ik hou je in de gaten – Joy Fielding

Vertaling: Lydia Meeder

Boekerij – paperback – juni 2016

ISBN: 978-90-225-7209-2

Pagina’s 384 – Thriller

Een suggestie over “Ik hou je in de gaten – Joy Fielding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s