Spiegelbeeld – Martine Kamphuis

Standaard

Spiegelbeeld - Martine Kamphuis - De Crime Compagnie

Achterflap:

Tijdens een weekend op Terschelling krijgt zowel het leven van psychologe Wynona Post als dat van haar vriendin een onverwachte wending. WP vindt de liefde terwijl Esther ontdekt dat haar man haar bedriegt. Met haar dochtertje Ruth verhuist Esther naar Utrecht. Esthers nieuwe appartement is geweldig, tot blijkt dat een Oost-Europese bende de bewoners weg wil pesten. Op een avond vindt WP Esther onder aan de trap, haar hoofd in een plas bloed. Van Ruth ontbreekt ieder spoor…

Mijn mening:

Met de spannende proloog had Martine gelijk mijn aandacht te pakken en dat liet niet meer los alvorens het einde van het boek te lezen.

Het verhaal is neergeschreven als in dagboekvorm, de hoofdstukken hebben dag en datum als titel. De lengte van de hoofdstukken zijn verschillend en lezen vlot.
De schrijfstijl van Kamphuis is vlot, geen moeilijke woorden en door de psychologische achtergrond van Kamphuis komen de stukken zeer waarheidsgetrouw over, met andere woorden ze weet waar ze over praat.

Het verhaal op zich is wellicht niet heel vernieuwend maar ik genoot er zeker wel van.
Wynona Post (ook wel WP genoemd) ontwikkeld een relatie met haar studiegenoot en op hetzelfde moment komt haar vriendin er achter dat haar man het niet zo nauw neemt met de huwelijkse trouw.
Esther vind via via een appartement in hartje Utrecht waar ze al snel intrekt met dochter Ruth. Al snel blijkt dat dit niet de rust brengt waar ze naar op zoek was.
WP is de steun en toeverlaat van Esther en zij is ook degene die aanvoelt dat er iets niet klopt in het totale plaatje.
Door gesprekken die WP voert met haar eigen begeleider naar aanleiding van een cliënt van haar, houdt ze ondertussen zelf ook een spiegel voor en komt ze tot bepaalde conclusies.
Welke dit zijn en hoe het afloopt lees je het beste zelf in Spiegelbeeld.

Een mooi citaat in het begin van het boek wil ik jullie niet onthouden:

Het enige dat een vriend uiteindelijk voor je kan doen, is je
helpen de moed niet te verliezen door een spiegel voor
te houden waarin je een nobel beeld van jezelf ziet
~ George Bernard Shaw

De cover geeft voor mij een jonge vrouw weer met een zomerse dromerige blik maar doet mij niet per definitie denken aan een beeld uit het verhaal. Waarschijnlijk is het gewoon een zelfportret van WP en daar is niets mis mee.
De titel is zeker na het lezen goed te verklaren en past perfect bij het verhaal.

Spiegelbeeld was voor mij een aangename kennismaking met de hoofdpersoon Wynona (en dat smaakt zeker naar meer). Ook zou ik graag wat meer werk lezen van Kamphuis dus mijn nog ‘ooit te willen lezen stapel’ groeit weer wat verder uit.  Het boek gaf mij ontspanning gedurende een aantal uur en dat is waar boeken voor bestaan naar mijn bescheiden mening.
Het eind was uiteindelijk niet zo verrassend maar het was ook niet dat ik het al ver van te voren zag aankomen. En dat is niet erg want ik vind het ook wel fijn dat de puzzelstukjes uiteindelijk mooi in elkaar passen.

Ik leende Spiegelbeeld uit de plaatselijke bibliotheek en het telt mee voor mijn persoonlijke ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging van 2016 en is hiervoor boek nummer 32.

De foto van de cover komt van de website van de uitgever.

Schrijver:

Martine Kamphuis (1963) studeerde geneeskunde en is werkzaam als psychiater en heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van mensen met gedragsstoornissen.
Martine heeft al vele boeken geschreven zowel voor kinderen als volwassenen, maar haar debuut was in 2006 met Vrij (thriller).
In 2014 verscheen Alibi waarin net als in Spiegelbeeld WP de hoofdrol speelt.

~~~~~~

Spiegelbeeld – Martine Kamphuis

De Crime Compagnie – paperback – maart 2016

ISBN: 9 789461 091697

Pagina’s 270 – Thriller

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s