Eén gedicht is nooit genoeg – diverse auteurs

Standaard

Een gedicht is nooit genoeg - Plint

Over het boek:

Eén gedicht is nooit genoeg – is een gedichtenprentenboek van PLINT met (bijna) 100! gedichten, voor kinderen van 6 tot 106.

De gedichten staan als volgt ingedeeld:

  • Boeken gaan altijd precies zo vlug als ik. Gedichten over gedichten, dikke boeken en lekker lang lezen, vliegtuigen op zolder, geheimen en onzichtbare inkt en over hoe zwaar taal weegt.
  • Ik vind je veel te lief. Gedichten over de liefde en de stommestillenstarenwar – over verliefd zijn, twee nachten, knuffeltjes op je neus en vlinders in je oren.
  • Om zo te kunnen kijken. Gedichten over krokobrillen en krokobillen, regenwormen in Sneek, supperguppies, boomdieren, huismussen en een tonijn in Noordwijk.
  • Lieve juf. Gedichten over school en schoolslag, dictees, letters, huiswerk, dingen die je nog niet weet, over of slakken een deurbel hebben en of woorden ooit op zijn.
  • Weg zijn en toch thuis. Gedichten over thuis en vakantie, over hoekjes waar niemand je kan vinden, over een stad in je hoofd, over tuinen en slaapliedjes en mevrouw Julia die de ramen opendoet maar eerst nog even blijft staan.
  • Ruik vooral niet aan de anjer. Gedichten over keien die in zee belanden, over jurken met bloemknoppen, een mosterdpotje waarin je de zee kunt horen (alleen als je goed luistert natuurlijk), gedichten over bomen, over bloemen en andere fijne dingen.
  • Me sokke sakke so. Gedichten over sokken, wiebeltanden, zoete zuurtjes, dappere tandartsen, giraffen met lange nekken, open oren en hoe je soms moet lachen dat je in stukjes valt.
  • Wie kende groot verlangen. Gedichten over niet bang zijn, heel zacht zeggen dat iemand terug moet komen, betere raad, een feestneus die goed van pas komt en dansen tot je de tijd vergeet.
  • Een zucht is onzichtbaar. Gedichten over geuren en kleuren, pakjes met de post, hoe je de weg op zee weet en over wat je kan zien, maar niet kunt horen, over zomernachten, vogelnestjes en goede ideeën van vorig jaar.

 

Wellicht is het handiger om te zoeken op naam, titel of trefwoord en gelukkig is dit ook mogelijk.
Zelf las ik het boek gewoon van voor naar achteren door en was even in een andere wereld.

Soms werd ik verrast door de tekst, de andere keer was het de illustratie die mij ontroerde en heel vaak klopte het geheel gewoon voor de volle honderd procent.

Het is de combinatie van bekende en wat minder bekende gedichten, auteurs en illustratoren die het gewoon een fijn geheel maken.

Het boek is kleurrijk, vertegenwoordigt alle stijlen en is een prima ondersteuning en kennismaking met poëzie voor jonge kinderen.

Ik vind dit echt een pareltje voor jong en oud, ik leende het in de plaatselijke bibliotheek maar eigenlijk hoort het gewoon in mijn boekenkast thuis. Dus deze gaat op mijn verlanglijstje.

~~~~

De combinaties in dit boek verschenen eerder als poëzieposters. De gedichten en beelden werden gekozen en bij elkaar gebracht door Mia Goes.
Mariëlle Mijs maakte de omslag van dit boek. Het gedicht op de voorkant is van Frank Eerhart. Marthe van Herk maakte het beeld en sneed alle letters, dieren, bloemen en bomen met een mesje uit papier.

~~~~

Over PLINT:

PLINT combineert gedichten met werk van beeldend kunstenaars en illustratoren op allerlei manieren en allerlei uitgaven die een dag net iets leuker maken. Zo zijn ze de uitgever van raamgedichten en ‘Poëzie om te kussen’: gedichten op kussenslopen waarop je in slaap valt met een dichtregel in je hoofd. Ook maken ze sinds 1976 poëzieposters voor in de klas.
Op PLINT zie je wat ze allemaal maken.

~~~~~~

Een gedicht is nooit genoeg – diverse auteurs

PLINT – hardcover – 2015

ISBN: 978-90-5930-658-5

Pagina’s 206 – Gedichtenbundel / Jeugd / Prentenboek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s