Simon VS. de verwachtingen van de rest van de wereld – Becky Albertalli

Standaard

Simon VS. de verwachtingen van de rest van de wereld - Becky Albertalli - Blossom Books

Achterflap:

Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar dat gaat eigenlijk niemand echt wat aan. (Qua drama heeft hij wel genoeg aan zijn rol in de schoolmusical.) Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush Blue bij de verkeerde persoon en is Simons geheim niet meer veilig. Plotseling is het leven van Simon behoorlijk ingewikkeld. Hij wordt gechanteerd, Blue wordt steeds flirteriger en zijn vrienden begrijpen niet waarom hij steeds meer in zichzelf gekeerd is. Simon piekert over een manier om zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd van dat dit niet op zijn eigen voorwaarden kan. En waarom moet je eigenlijk je seksualiteit überhaupt verantwoorden?

Simon zal uit zijn comfortzone moeten stappen, voordat hij eruit geduwd wordt. En dat terwijl hij langzaam maar zeker verliefd wordt op de meest verwarrende, maar leukste jongen ooit.

Mijn mening:

Wat fijn dat er boeken zijn voor jongeren waarin het onderwerp homoseksualiteit besproken wordt, ze kunnen (h)erkenning vinden in wat zij zelf voelen.

Toch valt er nog veel te winnen op het gebied van acceptatie van homoseksualiteit zowel binnen als buiten het boek. Hoe meer dan eens kan ik het zijn met Simon om het waarom hij zich maar moet blijven verantwoorden en waarom hij uit de kast moet komen. Waarom kan iemand zelfs in de tegenwoordige tijd zich niet vrij voelen om te zijn wie hij/zij is?
Zo was daar afgelopen weekend een berichtje op het internet van een moeder die zegt dat haar 13-jarige lesbische dochter zich afvraagt of ze wel weet hoe hetero de wereld is? Toevallig zegt Simon ook zoiets in het boek.

Even tussendoor, vind je niet dat iedereen uit de kast zou moeten komen? Waarom is hetero zijn de norm?

Het doet mij oprecht pijn om te beseffen dat de wereld inderdaad heel hetero is ingesteld maar zelf weet ik niet goed hoe dit te veranderen. Voor mij is het geen probleem dat iemand zich aangetrokken voelt tot iemand van hetzelfde geslacht of wellicht zelfs gevoelens kan hebben voor zowel mannen als vrouwen.
Wellicht dat het uitbrengen van boeken waarin de karakters diverser zijn dan de standaard norm, dit een mooi startpunt voor wereldwijde acceptatie kan zijn.

“Maar ik ben zo moe van het anders-zijn, en om zelf voortdurend te veranderen. Ik dóé niks anders. Ik probeer hetzelfde te blijven, maar ik verander continu, op allerlei manieren. Ik krijg verkering. Ik drink bier. En iedere keer moet ik mezelf opnieuw in het universum introduceren.”

Terug naar Simon Spier.
Simon worstelt en komt boven zou ik bijna willen zeggen, maar ja daar doen jullie het vast niet voor.

In het bovengenoemde stuk ‘Flaptekst’ staat wel zo’n beetje waar het boek over gaat dus daar hoef ik niet zoveel extra aan toe te voegen.
De weg die Simon aflegt is niet gemakkelijk want aan één kant zou Simon best willen dat het hoge woord eruit is maar aan de andere kant heeft hij helemaal geen zin om zich te moeten verantwoorden. Door toedracht van chantage wordt hij toch min of meer verplicht een ‘coming out’ te hebben tegenover familie, vrienden en medescholieren.
Ondertussen voert hij een fijne, spannende e-mailuitwisseling met ‘Blue’ zijn geheime crush waarvan hij de ware identiteit niet weet maar wel te weten wil komen.
Natuurlijk weet Simon op het eind van het boek de ware identiteit van Blue en heeft hij tegenover familie en vrienden zijn ‘coming out’ gehad maar het precieze hoe, wat & waar moet je zelf maar lezen.

De schrijfstijl vam Albertalli is vlot, beeldend en zeer toegankelijk voor de lezers. Daardoor leest het vlot en is het op heel veel punten herkenbaar voor de jeugd in Nederland. Toch is daar ook nog het verschil met de norm van het land waar het verhaal zich afspeelt. Het verhaal speelt zich namelijk af in Amerika en daar zijn enkele regels anders. Zoals bijvoorbeeld het zelfstandig autorijden vanaf 16 jaar, een zeer strenge alcohol wetgeving voor jongeren (onder de 21 jaar geen druppel!) en ook uitgaan in een club kan daar niet onder de 21 jaar. Jongeren zijn dus inderdaad toegewezen op restaurants, bioscopen en thuis om met elkaar af te spreken buiten schooltijd.

Toch is daar de herkenning van het wel en wee van een vriendengroep, de middelbare school en gewoon de ontwikkeling van de jongeren zelf. Het ontdekken van je seksualiteit hoort daar zeker bij. En die ontdekkingsreis gaat niet altijd over geplaveide wegen.

Simon VS. de verwachtingen van de rest van de wereld is spannend (wie zit er achter de personage Blue?), bevat humor en is gewoon een aanrader om te lezen.
Is het heel origineel? Het originele is de homoseksualiteit maar anders is het gewoon een mooie ontluikende liefdesgeschiedenis.

Wist je dat Simon VS. de verwachtingen van de rest van de wereld in Nederland is uitgebracht met twee verschillende covers? Zowel in het rood als in het blauw.
Want uiteindelijk gaat het om de binnenkant en niet om het jasje wat er omheen zit.

Wist je trouwens ook dat Simon:
* Dol is op Oreo’s en alles wat je je maar kunt bedenken met deze cookies als ingrediënt?
* Fan is van Harry Potter?
* Een rolletje heeft in de schoolmusical?

Simon VS. de verwachtingen van de rest van de wereld is een Young Adult met een boodschap, niet alleen voor jongeren maar ook voor volwassenen.
Het zou fijn zijn als iedereen kan zijn wie die wil zonder daar verantwoording voor te hoeven afleggen tegenover wie dan ook! En voor mij is het zo klaar als een klontje #lovewins!

Inmiddels is het boek verkrijgbaar in 22 landen, zijn de filmrechten verkocht en kunnen we dus binnenkort naar Simon en zijn vrienden kijken op het witte doek.

Via de #simonvs kun je online meedoen en meepraten over de strijd voor diversiteit. Doen jullie mee?

Ik leende Simon VS. de verwachtingen van de rest van de wereld bij mijn plaatselijke bibliotheek.

De foto van de cover komt van de website van de uitgever.

Schrijver:

Becky Albertalli is geboren in Atlanta, USA. Ze las al veel in haar jeugd en schreef ook meerdere verhaaltjes, vooral over haar huisdieren.
Ze studeerde Psychologie en werkte enkele jaren als klinisch psychologe. Haar cliënten waren haar inspiratiebron maar ze zijn niet gebruikt in de verhalen.
Simon VS. de verwachtingen van de rest van de wereld is haar debuut en gooit hoge ogen zowel in haar thuisland als in de rest van de wereld.
Ze woont tegenwoordig met haar gezin in Georgia.
En ze schrijft op dit moment aan haar nieuwe boek ‘De voordelen van onbeantwoorde liefde‘ met Abby in de hoofdrol (dus Simon komen we vast nog een keer tegen) verwachte verschijningsdatum voorjaar 2017.

~~~~~~

Simon VS. de verwachtingen van de rest van de wereld – Becky Albertalli

Vertaling: Astrid Staartjes

Blossom Books – paperback – februari 2016

ISBN: 9789020 679946

Pagina’s 272 – Young Adult

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s