Gibbe en de Maandagman – Evelien de Vlieger & Karst-Janneke Rogaar

Standaard

Gibbe en de Maandagman - Evelien de Vlieger &  Karst Janneke Rogaar - Querido kinderboek

Achterflap:

Op een maandagochtend wordt Gibbe niet wakker in zijn bed, maar in het stadspark. Hij heeft geen idee hoe hij daar is beland én hij mist zijn favoriete ontbijt met felblauwe ontbijtgranen. Maar dankzij de Maandagman, Toska en een duizendpoot met een plan wordt het toch geen saaie dag. Sterker nog: het leven van Gibbe staat misschien wel op het spel!

PS: Dit verhaal speelt zich af in de toekomst. Nu ja, toekomst, over tien jaar ongeveer. Gibbe leeft nu al in die toekomst. Jij moet geduld hebben. Nog tien jaar. Of lees gewoon dit boek en kom het nu allemaal te weten.

Mijn mening:

Gibbe en de Maandagman is een fantasierijk verhaal over de achtjarige Gibbe;  zijn voeten ruiken naar aardbeien, hij wil graag uitvinder worden, eet graag pizza Hawaï en af en toe doet hij aan slaapwandelen.
Gibbe heeft een drie jaar oudere zus Toska en ze gaan met elkaar om zoals de meeste broers en zussen van die leeftijd dat met elkaar doen. Ze kunnen niet met maar zeker ook niet zonder elkaar.

Ik vermoed dat de doelgroep constant in een deuk ligt om de belevenissen van Gibbe.
Mede door de toegevoegde zwart/wit illustraties die door het gehele verhaal voorkomen is het allemaal heel visueel. De illustraties passen goed in het geheel thuis.

De Maandagman blijkt een heel speciaal iemand te zijn die zorgt dat Gibbe en zijn schoolgenoten veilig bij de dinsdag aankomen. Hoe dat precies in elkaar zit lees je in het boek.

Gibbe en de Maandagman is voor de jonge lezers zelf goed te lezen door het gebruikte lettertype. Daarnaast zijn de zinnen net als de hoofdstukken niet te lang.
Natuurlijk is het ook geschikt om voorgelezen te worden en zeker mede door de illustraties levert het ook nog kijk-plezier op.

Gibbe en de Maandagman is voorzien van een cover met illustraties van de personages die voorkomen in het verhaal. Met de primaire kleuren rood en blauw afwisselend met zwart en wit trekt de cover zeker wel de aandacht.
De titel behoeft geen verdere uitleg.

Gibbe en de Maandagman is een fantasierijk verhaal met afwisselende gebeurtenissen die door de humoristische voorvallen  zeker een glimlach op het gezicht van de jonge lezer zal toveren.

Ik verkreeg Gibbe en de Maandagman van de uitgever in ruil voor een eerlijke recensie.
De foto van de cover komt van de website van de uitgever.

Schrijver & Illustrator:

Evelien de Vlieger (15 juli 1969) geboren te Gent, schrijft boeken voor kleine en grote kinderen: prentenboeken, informatieve boeken, boeken voor eerste lezers, jeugdromans…. Haar werk is al eens bekroond met een Boekenwelp (Belgische jeugdliteratuur prijs).
Daarnaast schrijft ze ook vertalingen van boeken.
Ze woont met haar partner en drie kinderen in de buurt van Gent.

Karst-Janneke Rogaar (1975) tekent voor (kinder)boeken, tijdschriften, flyers, posters, filmtitels en live in het theater. Ze geeft les aan een hogeschool en verzorgt af en toe workshops.
Zij won diverse prijzen o.a een Gouden Griffel.
In 2015 verzorgde zij de cover en illustraties van het kinderboekenweekgeschenk Per Ongelukt.

~~~~~~

Gibbe en de Maandagman – Evelien de Vlieger
Illustraties: Karst-Janneke Rogaar

Querido kinderboeken – hardcover – mei 2016

ISBN: 9789045 119137

Pagina’s 192 – Jeugdboek 8+

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s