In de familie – Joyce Spijker

Standaard

In de familie - Joyce Spijker - Boekerij

Achterflap:

Spraakmakend familiedrama achter de schermen van politiek Den Haag

Nina Satijn is een jonge fotografe, op zoek naar haar plek in het leven. Ze is single na een lange relatie en vindt steun bij haar oma Emma, die haar na de vroege dood van haar moeder voornamelijk heeft opgevoed.
Nina’s vader Boudewijn minister van Justitie en Veiligheid en bij een volgende kabinetsperiode in de race voor het premierschap, heeft zich nauwelijks om haar bekommerd en hertrouwde al snel met de mooie Marsala.

Als Nina op een dag bij Emma op bezoek gaat, vindt ze haar op de grond in de woonkamer in haar huis in Wassenaar. Vermoord. Ze besluit alles op alles te zetten om de dader te vinden en de dood van haar geliefde oma te wreken.

Mijn mening:

Ik las het boek in no-time uit en dat zegt meestal veel goeds over de inhoud. Het pakt me en heeft mijn aandacht, en die aandacht blijft tot het eind. Het voelt alsof je in een trein stapt en met hoge snelheid naar de eindbestemming rijdt. En dan is het gewoon jammer dat het ritje zo kort duurde…

We leven vanuit verschillende perspectieven mee met het wel en wee van de familie Satijn. Ten tijde van de verkiezingen waar Boudewijn aan meedoet en zich verkiesbaar stelt als premier van het land staat de wereld van de familie Satijn op zijn kop. Het is lastig en ondoenlijk om de moord op zijn moeder buiten de pers te houden. Als het lijkt dat de moord gepleegd is door een voormalig TBS’er besluit Nina (Boudewijns dochter) er alles aan te doen om de moordenaar van haar oma te vinden. En dit gaat niet zonder slag of stoot. Ondertussen komen er nog wat familie wetenswaardigheden naar het oppervlak gedreven. Never a dull moment bij de familie Satijn.

Het verhaal speelt zich af in een tijdsspanne van een kleine twee weken. Er zijn 10 dagen die uiteindelijk 97 hoofdstukken te samen vormen. De schrijfstijl van Joyce is vlot, makkelijk leesbaar en slokt je op zonder er erg in te hebben. De hoofdstukken zijn van een wisselende lengte, de een wat korter dan de ander. Ik vind dat zelf wel prettig.

Er gebeuren veel dingen in korte tijd, waarbij het Nina soms wel erg makkelijk af gaat om dingen voor elkaar te krijgen. Maar dat past wel in de setting waarin het zich afspeelt. Het was leuk om te lezen dat dat er nog een kleine verwijzing was naar Joyce haar eerdere werk. Tevens vond ik het leuk om te ontdekken dat Nina ‘fan’ is van één van mijn favoriete fotografen, namelijk Helmut Newton. Zijn werk is magnifiek! Research heeft Joyce dan ook voortreffelijk gedaan.
Er waren best veel personages die ten tonele verschenen, sommige kon ik zo afschrijven als verdachte andere bleven wat langer in beeld. De vele personages hebben mij een aardig tijdje om de tuin geleid en dat is natuurlijk de bedoeling geweest want een voorspelbaar eind is nooit de bedoeling. Geheel verrast op het eind was ik niet maar de weg er naar toe was zeker niet recht toe, recht aan maar met een lekkere detour.

De cover is mooi clean en licht misleidend, ik had eerst namelijk gedacht dat familiediners een hoofdrol zouden hebben in het geheel maar dat is niet echt zo. Toch spreekt de cover aan, het ziet er stylish uit en nodigt uit…
De titel spreekt voor zich en behoeft geen nadere toelichting.

Ik denk dat Joyce een meer dan prima tweede boek heeft afgeleverd en via de zijlijn (twitter) heb ik mee kunnen leven naar het eindresultaat. Ook heb ik meegekregen dat het geen rechte weg was maar één met een paar messcherpe bochten.
In de familie is een heerlijke literaire thriller te noemen en ik kan hem je zeker aanraden. Snel je naar de boekhandel, webwinkel of bibliotheek en bemachtig een exemplaar. Lees hem in de tuin, op je balkon, in je hangmat, in bed of op een andere fijne leesplek en laat je meevoeren naar het wel en wee van Wassenaar. En ontdek dat ieder huisje zijn eigen kruisje draagt.

Via de uitgever ontving ik  In de familie, waarvoor dank. Het feit dat ik dit exemplaar ter beschikking kreeg heeft uiteraard geen invloed op mijn mening.
In de familie telt mee voor mijn eigen ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging van 2016 en is hiervoor boek nummer 23.

De foto van de cover komt van de website van de uitgever.

Schrijver:

Joyce Spijker (februari 1984) richt zich fulltime op schrijven, bloggen en is ook schrijfcoach. In 2013 debuteerde ze met haar roman Spotlight.

~~~~~~

In de familie – Joyce Spijker

Boekerij – paperback – mei 2016

ISBN: 9789022 568477

Pagina’s 348 – Literaire Thriller

Advertentie

Een suggestie over “In de familie – Joyce Spijker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s