Broer – Esther Gerritsen

Standaard

Broer - Esther Gerritsen - CPNB - de Geus

Flaptekst:

Vlak voordat Olivia een belangrijke aandeelhoudersvergadering moet toespreken, belt haar broer. Zijn been dreigt te worden afgezet. Marcus en Olivia zien elkaar zelden, maar de amputatie raakt Olivia onverwachts, alsof het haar eigen been is dat ze verliest. Ze laat alles uit haar handen vallen in een hopeloze poging haar broer te redden. Maar het is de vraag of hij degene is die redding nodig heeft.

Mijn mening:

Wat een heerlijk boekenweekgeschenk was dit om te lezen. Ik was best een beetje huiverig omdat ik over eerder werk van Esther niet heel enthousiast was maar eens te meer blijkt dat je een auteur niet moet afrekenen op 1 eerder gelezen werk. Iedereen heeft recht op een tweede kans.

Een kort verhaal waarin familie centraal staat, het werk van Olivia bij een familiebedrijf, haar relatie met haar broer maar zeker ook haar eigen gezin komen aan de orde.
Het verhaal heeft best herkenbare struikelblokken voor menig lezer. Want familiebanden zijn niet altijd en overal zo vanzelfsprekend wat de meerderheid van de wereldbevolking denkt.

De juiste balans vinden tussen privé en werk is een speerpunt voor vele relaties en ook Olivia heeft daar wat moeite mee volgens haar partner. De moeizame relatie met haar broer lijkt een breekpunt maar als het echt belangrijk wordt is familie vaak toch belangrijk, zeker in Olivia’s geval.

De schrijfstijl van Gerritsen is toegankelijk en bevat een enkel moeilijk woord. Althans ik wist bv niet zonder op te zoeken wat ‘anachronisme’ was maar dat is waarschijnlijk meer mijn gebrek.

Het verhaal bestaat uit ongenummerde hoofdstukken die gewoon doorlopen op de bladzijden en door middel van een leesteken te onderscheiden zijn.
De cover liet mij eerst denken aan een diner dat zou plaatsvinden waar de borden door de rondte zouden gaan maar dat was helemaal niet het geval. De borden staan voor de serviezen van het familiebedrijf waar Olivia werkt. De barsten kun je naar mijn idee vertalen naar de schijnbaar gebroken familierelaties.

Ik las Broer vlot uit en kan je aanraden om het ook te lezen als je het in je bezit hebt. Broer was namelijk het boekenweekgeschenk van 2016. Het relaas liet mij weer even nadenken over mijn familiebanden en ik kwam tot de conclusie dat dat wel goed zit.

Broer komt uit mijn eigen boekenkast en telt mee voor mijn ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging van 2016 en is hiervoor boek nummer 16.

De foto van de cover komt van de website van uitgever de Geus.

Schrijver:

Esther Gerritsen (februari 1972), debuteerde in 2000 met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn. Ze schreef daarna diverse werken. In 2012 verraste ze met de roman Dorst. Hiermee stond ze op de toplijst van de AKO Literatuurprijs, de shortlist van de Libris Literatuurprijs en werd ze genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs en de Dioraphte Jongeren Literatuurprijs. In 2014 won Gerritsen de Frans Kellendonk-prijs, die driejaarlijks wordt toegekend aan een Nederlandstalige auteur met een literair oeuvre dat getuigt van een onafhankelijke en originele kijk op maatschappelijke of existentiële problematiek. Esther heeft een wekelijkse column in de VPRO Gids.

~~~~~~

Broer – Esther Gerritsen

de Geus i.o.v CNPB – hardcover – maart 2016

ISBN: 9789059 653603

Pagina’s 94 – Novelle (Boekenweekgeschenk)

Advertentie

Een suggestie over “Broer – Esther Gerritsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s