Jack de ruimteridder – Martine Glaser

Standaard

Jack de ruimteridder - Martine Glaser - Clavis

Achterflap:

Jack is negen en wordt makkelijk boos. Hij heeft ‘een kort lontje’, zoals juf Loes zegt. Er zijn kinderen die Jack pesten om hem kwaad te zien worden, om de bom in zijn hoofd te horen ontploffen. Zijn broer Tim, bijvoorbeeld. Ruzie, altijd maar ruzie, Jack wordt er verdrietig en moe van. Hij weet best dat hij niet zo opvliegend mag zijn, maar wat kan hij eraan doen? Dan verschijnt Fir, een Ruimteridder. Hij komt Jack helpen en geeft hem nuttige tips. Jack fleurt er helemaal van op. Maar dan wordt Fir ontvoerd…

Een herkenbaar, verhelderend en spannend verhaal over een opvliegend jongetje dat heel graag rustiger wil worden. Met stripachtige illustraties en tekeningen van de kleinkinderen van Martine Glaser.
Voor driftkikkertjes vanaf 8 jaar, maar ook voor hun vaders, moeders, meesters en juffen.

Mijn mening:

Jack is negen en woont grotendeels bij zijn moeder en broer Tim. Hij ziet zijn vader veel minder dan hij eigenlijk zou willen (door de scheiding van zijn ouders) en dat maakt hem soms boos. Deze boosheid komt deels voort uit verdriet. Maar soms is Jack ook boos om andere dingen. Volgens de juf op school heeft Jack ‘een kort lontje’ en zou ze graag zien dat Jack wat minder vaak boos zou zijn. Maar ja hoe pak je dat aan?

Jack leert Fir kennen en samen gaan ze bedenken hoe ze het probleem van Jack kunnen aanpakken. Zo leert Jack onder andere met de Toverstaf van Taal hoe hij weer kalm kan worden. Hij praat met zijn papa en mama over zijn verdriet en ook op school heeft hij een gesprek met juf Loes en meester Frits. En met hard werken komt Jack een heel eind.
Jack is er klaar voor om met Fir op ruimtereis te gaan en hij voelt zich helemaal ‘Pimelipoepa’.

De schrijfstijl van Martine is goed toegankelijk voor de doelgroep en grappig op zijn tijd door Fir zijn eigen ‘Berio-taaltje’ te geven. Ik weet zeker dat de kinderen hierom moeten lachen.

Jack de ruimteridder is opgedeeld in een aantal hoofdstukken die enkele bladzijden beslaan maar waarbij tekst en illustraties afwisselen. Een mooi evenwichtig geheel. Alle illustraties passen bij het verhaal, zowel de grote van Wilma als de kleine toegevoegde van Mick en Olivia.

De trefwoorden die worden vermeld in het boek zijn: opvliegendheid, ruzie en oplossingen. Deze drie zijn een rode draad door het gehele verhaal. Ik denk dat vriendschap er nog wel bij kan.

De cover van het boek is kleurrijk, vrolijk en past bij de titel.

Jack de ruimteridder is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of acht om zelf te lezen maar is ook prima geschikt om voor te lezen.
Kinderen kunnen zich herkennen in de jonge Jack want wie heeft er nooit last van boosheid? Het is alleen zaak om die boosheid onder controle te hebben (en te houden). Ook een ‘denkbeeldig’ vriendje is voor de leeftijdsgroep iets herkenbaars.

Jack en Fir lieten mij glimlachen van oor tot oor en dat is altijd een fijne bijkomstigheid bij het lezen van een boek.

Jack de ruimteridder werd mij aangeboden door de uitgever ter recensie, waarvoor hartelijk dank. Natuurlijk heeft dit geen invloed op mijn mening gehad.

De foto van de cover komt van de website van de uitgeverij.

Schrijver:

Martine Glaser werkte jarenlang als directeur bij een woningcorporatie, sinds 2007 is Martine fulltime bezig met schrijven.

~~~~~~

Jack de ruimteridder – Martine Glaser

Illustraties Wilma van den Bosch / Kindertekeningen Mick en Olivia Turner

Clavis – Hardcover – maart 2016

ISBN: 9789044 827453

Pagina’s 104 – Jeugd 8+

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s