Blommetjes – Jon Arno Lawson (Illustraties Sydney Smith)

Standaard

Blommetjes - Jon Arno Lawson - Uitgever Karmijn

Achterflap:

Een drukke stad met veel mensen, lawaai van auto’s, getoeter van taxichauffeurs. Een meisje in een opvallend rood jasje, aan de hand van haar vader. Het lijkt of al die drukte en het lawaai langs haar heen gaan. Ze ziet namelijk een hele andere werkelijkheid.

Een prentenboek over ons moderne, jachtige leven en ‘de kleine dingen die het doen’. Een prentenboek waarin woorden volstrekt overbodig zijn.

Mijn mening:

Een woordloos prentenboek recenseren valt niet altijd mee. In dit geval zou een woordloze recensie ook op zijn plaats zijn, dan voldoet de afbeelding van een hartje ❤ (en dat maal 100.000!).

Ik ben niet vaak sprakeloos maar Blommetjes legt wel een vinger op de gevoelige plek. Het verhaal wat onder ogen komt is zo herkenbaar en daar worden wij ‘even’ op gewezen door enkele prenten.

Het kleine meisje plukt bloemen onderweg terwijl haar vader niet veel aandacht heeft voor haar en haar gedachtewereld. Vader is verzonken in zijn eigen wereld. De bloemen die ze plukt geeft ze ook weer weg.En vader merkt niets van dit alles.

Hoe vaak zie je niet om je heen dat ouders met kinderen heel andere dingen aan het doen zijn dan interactie hebben met hun kroost. Terwijl eigenlijk hun onverdeelde aandacht op dat moment zou moeten liggen daar wat hen zeer waarschijnlijk het meest dierbaar is. Maar daar ligt de afleiding om de hoek en daardoor de onoplettendheid. Iedereen is daar wel eens schuldig aan. En dat komt heus niet alleen maar door de mobiele wereld om ons heen, zoals gebruikt in Blommetjes.

In een eerder verschenen interview {klik} zegt Lawson dat hij in tijden van schrijven van het verhaal zelf geen gebruik maakte van een mobiel maar dit wel veel om zich heen zag en dit was een eenvoudige en herkenbare manier om iets zeer actueels te portretteren voor hem.

Blommetjes laat zien dat kinderen met andere ogen om zich heen kijken dan volwassenen. Waar wij volwassenen onkruid zien, zien kinderen vaak gewoon een leuke bloem. Maar ook laat Blommetjes mij in ieder geval inzien om toch weer eens wat bewuster met de wereld om mij heen om te gaan. Tijdens een wandeling aandacht besteden aan iemand die met je meeloopt of de schoonheid van iets ogenschijnlijk simpels te waarderen op zijn waarde, fluitende vogels in de stad als voorbeeld.

Blommetjes is prachtig geïllustreerd van begin tot eind. Het begint al bij de schutbladen die vol bloemen en vogels staan en achterin het meisje met de rode jas. De prenten zijn redelijk somber qua kleurstelling maar daardoor valt wel het kleurgebruik op daar waar gebruikt. Het voegt een extra dimensie toe aan het geheel.

Een woordloze recensie is het niet geworden maar nogmaals Blommetjes krijgt van mij 100.000 ❤ ❤

Via onderstaande link kun je op YouTube de booktrailer bekijken

Blommetjes

Blommetjes krijg ik als recensieboek aangeboden door de uitgever, waarvoor heel veel dank. Natuurlijk heeft dit geen invloed op mijn mening gehad.

De foto van de cover komt van de website van de uitgever.

Schrijver:

Jon Arno Lawson (11 juni 1968) studeerde Engelse Literatuur, schrijft boeken voor zowel kinderen als volwassenen. Hij won diverse prijzen in de literatuurwereld.

Zijn kinderen zijn vaak zijn inspiratiebron voor zijn verhalen. Met zijn gezin woont hij in Toronto, Canada.

~~~~~~

Blommetjes – Jon Arno Lawson

Illustraties Sydney Smith

Karmijn- gebonden – maart 2016

ISBN: 978 9492 168 078

Pagina’s 32  – Prentenboek 5+

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s