Siens hemel – Bibi Dumon Tak (Illustraties Annemarie van Haeringen)

Standaard

Siens hemel - Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen - Querido kinderboek

Achterflap:

Er stonden zwarte wolken aan de hemel

toen Sien vertrok.

De lucht rommelde.

De regen trommelde.

Maar wij hoorden alleen Siens laatste,

allerlaatste adem.

Bij een afscheid lijkt de hemel soms oneindig zwart, maar voorbij dat zwart, hoe donker ook, komt toch weer kleur.

Mijn mening:

Een prachtig boekje waarbij de tekst ondersteuning krijgt van de illustraties. Zij vertellen het verhaal door middel van een donkere wolk die zich transformeert tot een witte wolk in de blauwe hemel. Daar tussenin lezen we het verhaal van een overleden huisdier, in dit geval van hond Sien. Klein broertje en twee andere niet nader omschreven personen (maar vermoedelijk broers/zussen of een combinatie van broer/zus) nemen afscheid van hun overleden huisdier. Ze begraven hem en ruimen zijn spullen op. Waar het eerst regent gaat langzaam aan de zon weer schijnen.

Een mooie boodschap heeft dit boekje, je mag verdrietig zijn bij het verlies van je huisdier, je zit vol vragen over hoe het is daar waar hij/zij heen is gegaan en die worden naar eerlijkheid beantwoordt. Na verloop van tijd merk je dat hoe donker de wolken eerst waren er ook weer een sprankje kleur is te bekennen en dat de zon weer langzaamaan gaat schijnen…

Het lijkt een zwaar onderwerp voor een jeugdig prentenboek maar het zal voor vele kinderen ook herkenbare gevoelens oproepen als zij dit hebben meegemaakt. En daardoor denk ik dat het heel goed kan helpen een kindje te helpen rouwen en verdriet verwerken bij het verlies van een geliefd huisdier.

De cover liet mij eerst denken dat Sien een poes was maar het blijkt bij het lezen van het verhaal al heel snel om een hond te gaan. Dat is eigenlijk het enige ‘minpuntje’ van het gehele boekje.

De illustraties zijn in de herkenbare stijl van Annemarie van Haeringen en ondersteunen het geheel geweldig.

Siens hemel is een kinderboekenjuweeltje om te koesteren.

De uitgeverij stelde mij in de gelegenheid om Siens hemel te recenseren door een exemplaar op te sturen, waarvoor dank. Uiteraard heeft dit geen invloed op mijn mening.

De foto van de cover komt van de website van de uitgever.

Schrijver:

Bibi Dumon Tak (21 december 1964) studeerde na de middelbare school Nederlandse Taal en Letterkunde. In 2001 verscheen haar debuut Het Koeienboek en ze won daarmee gelijk een Zilveren Griffel. Ondertussen heeft ze meerdere boeken geschreven en diverse prijzen gewonnen. Non-fictie voor kinderen is het segment wat ze graag beschrijft.

Illustrator:

Annemarie van Haeringen (16 februari 1959) volgde na de middelbare school eerst de lerarenopleiding, richting tekenen & handvaardigheid. Daarna wam zij terecht op de Rietveldacademie met als hoofdvak Illustratie. Na haar afstuderen gelijk aan de slaag als illustratrice en sindsdien won zij vele prijzen. Annemarie heeft een herkenbare stijl, ze werkt o.a. vaak met grote prenten en felle kleurcontrasten.

~~~~~~

Siens hemel – Bibi Dumon Tak

Illustraties Annemarie van Haeringen

Querido kinderboek – hardcover – maart 2016

ISBN: 9 789045 119052

Pagina’s 32 – Prentenboek 4+

Een suggestie over “Siens hemel – Bibi Dumon Tak (Illustraties Annemarie van Haeringen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s