Schuld – Mel Wallis de Vries

Standaard

Schuld - Mel Wallis de Vries - De Fontein (Jeugd)

Achterflap:

Eén waarschuwing… Zorg dat jouw naam niet op de lijst staat!

Op een school plegen drie jongeren kort na elkaar zelfmoord. Er lijkt geen enkele overeenkomst tussen de drie te zijn: ze zitten niet in dezelfde klas en ze kennen elkaar amper. De politie bestempelt het als een trieste samenloop van omstandigheden. Maar dan krijgt de 16-jarige Tess een briefje dat alles verandert: Jij bent de volgende…

Wanneer Tess alles probeert te ontrafelen, doet ze een schokkende ontdekking. Nu moet ze vrezen voor haar eigen leven. Maar niemand gelooft haar.

Mijn mening:

Wat een heerlijk spannende jeugdthriller is Schuld. Al gelijk vanaf het begin voel je de onderhuidse spanning toenemen. En komt tot een geweldige climax op het eind.

Schuld begint met een spannende inleidende proloog, dan zijn er de delen met ieder de naam van het slachtoffer die op dat moment de hoofdrol speelt. Er volgt nog een afsluitend epiloog en als ‘toetje’ het dagboek van Leila waarin ze brieven heeft geschreven naar diegene die verantwoordelijk zijn voor het tot stand komen van haar daad.

Schuld wordt afwisselend geschreven vanuit de dader en zijn slachtoffer van dat moment. Het is makkelijk te zien wie aan de beurt is door afwijkend kleurgebruik in de tekst.

De personages voelen levensecht, ze krijgen te maken met alle facetten van het leven van een 16-jarige. Wisselende emoties, ontluikende liefde, vriendschappen, verdriet, school en de band ten opzichte van hun ouder(s).

Een grote rol is weggelegd voor het thema pesten en vooral de rol van social media hierin. We kunnen wel stellen dat dit helaas een herkenbaar iets is van deze tijd, wat maar lastig tot een halt te roepen is. Wel zou een ieder zich eens iets meer bewust moeten worden van hun daden en de verstrekkende gevolgen die hun gedrag soms met zich meebrengt.

Schuld laat op een herkenbare en pijnlijke manier een actueel thema tot leven komen. Waarin de doelgroep zich vast (deels) zal herkennen.

De gehele layout van Schuld is opvallend te noemen. Met zijn rode kleur op snee springt het er al uit. Het buikbandje ‘Politie niet betreden’ laat je niet twijfelen over het genre. En ook de binnenkant is niet standaard te noemen. Afwisselend kleurgebruik in de tekst, de gescheurde lijstjes met doorgekraste namen en het dagboekdeel maken het boek anders dan anders, in de positieve zin.

De titel Schuld verklaard zichzelf bij het lezen van het boek.

Schuld is zowel voor jongens als meiden geschikt vanaf een jaar of 12 die wel houden van wat spanning. Het zal ze geen slapeloze nachten opleveren en dat hoeft gelukkig ook niet.

Schuld bezorgde mij een ontspannen avond. Later kon ik napraten met mijn jongste zoon die het boek ook had gelezen en kwamen wij tot dezelfde conclusie, namelijk dat Schuld lekker spannend is met een verrassend eind.

Via het winnen van een winactie bij ‘Beauty & Books‘ kwam ik in het bezit van dit exemplaar van Schuld.

Schuld telt mee voor mijn ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging van 2016 en is hiervoor nummer 10.

De foto van de cover komt van de website van de uitgever.

Schrijver:

Mel Wallis de Vries ( februari 1973) studeerde Biologie en Journalistiek in Groningen. Mel heeft gewerkt als journalist en in een marketingfunctie. Na de geboorte van haar oudste dochter is Mel fulltime schrijfster geworden, inmiddels is ze uitgegroeid tot de succesvolste jeugdthrillerauteur van dit moment. Haar boeken zijn meermaals bekroond en staan hoog in de bestsellerlijsten. In 2012, 2014 én 2015 won Mel de ‘Prijs van de Jonge Jury’ met Vals, Klem en Wreed. De boeken van Mel worden in diverse landen uitgegeven.

~~~~~~

Schuld – Mel Wallis de Vries

De Fontein (jeugd) – hardcover – november 2015

ISBN: 9 789026 138935

Pagina’s 240 – Young Adult

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s