Overleef je inbox (in 60 minuten) – Arjan Broere

Standaard

Overleef je inbox in 60 minuten - Arjan Broere - Uitgever Haystack

Samenvatting en mening ineen:

Een boekje met tips en tricks om je e-mailverkeer in goede of in ieder geval gestructureerde banen te krijgen. Ik denk dat het boekje geschikter is voor iemand die kantoorwerk doet dan voor mij. Want ik heb met mijn huidige werk (als postbezorger) totaal geen last van overvolle e-mailboxen. Ook privé valt het allemaal wel mee en ook voor deze blog is het niet zo dat ik een overstromende, onoverzichtelijke inbox bezit. Wel heb ik toch enkele wetenswaardigheden opgepikt die mij zeker handig lijken en die ik ga toepassen. Zoals bijvoorbeeld de ‘Yesterbox’

Overleef je inbox is geschreven in heldere, duidelijke en een toegankelijke schrijfstijl. Het geheel is opgedeeld in 7 hoofdstukken. Een korte inleiding vooraf en een afrondend geheel met nog wat ‘meer lezen’ tips.

Overleef je inbox in 60 minuten - Inhoud

Wist je dat voor velen mailen voelt als vergaderen en een grote bron van ergernis is. De ergernissen variëren van te veel emotie en discussie, te onduidelijk, de onnodige cc’s en reply to all tot aan het verkrijgen van spoedklussen die directe actie vereisen.

E-mails die binnenkomen als push-medium leiden veelal tot (onnodige) afleiding. Beter is het om op gezette tijden je e-mail tot je te laten komen door er een pull-media van te maken. Dat wil zeggen dat jij de e-mail ophaalt op een door jouw gekozen tijdstip. Een handigheidje kan zijn door je notificaties uit te zetten.

Werken vanuit je inbox is inefficiënt volgens Broere en je zou beter kunnen werken vanuit je agenda en met een takenlijst. Maar voordat je e-mail in een taak is veranderd moet je wel even actie ondernemen. Hoe? Dat wordt uitgelegd in Overleef je inbox.

Inbox Zero, betekent letterlijk dat je inbox één keer of enkele keren per dag helemaal leeg is. Je hebt ze op de juiste plek gezet, afspraken in de agenda en taken op je takenlijst.En dat levert het voordeel op dat hoe leger je inbox is hoe minder tijd het je kost.

Nog een stapje verder gaan is de Yesterbox, alleen de e-mail van gisteren behandelen want die is eindig.

Hoe begin je aan iets als je het overzicht al helemaal kwijt ben? Begin gewoon opnieuw. Gun jezelf een nieuwe start. Zet al je al ontvangen e-mail in een aparte map en begin vanaf dan opnieuw (de oude e-mail kun je nog tussendoor verwerken). Zet jezelf in de beslisstand en hanteer voor alle nieuwe inkomende mail 7 categorieën.

De 7 categorieën kun je onderverdelen in drie niet-actiecategorieën namelijk:

  1. Prullenbak
  2. Archief
  3. Later/Misschien

En dan zijn er nog de vier actie-categorieën:

  1. Doe
  2. Delegeer
  3. Agenda
  4. Takenlijst

Als je eenmaal de omslag hebt gemaakt is het belangrijk om vol te houden en niet te snel op te geven.

Natuurlijk is het ook best handig om jezelf nu af te vragen of jezelf wel altijd effectieve e-mail verstuurd dus als kleine reminder wordt in hoofdstuk 5 de ‘e-mailetiquette’ nog even door genomen.

Vergeet niet dat mailen soms niet de beste oplossing is maar dat er zeker nog alternatieven zijn om te communiceren. Ook deze komen aan bod in dit handige boekje.

Tot slot komen er nog enkele tips aan bod. Ooit gehoord van de term ‘tovertypen’? Niet? Het komt aan bod in  Overleef je inbox.

Overleef je inbox is een handig naslagwerk om een eind te maken aan je onoverzichtelijke inbox. Het leert je met enkele handelingen weer de baas te worden over je eigen inbox door efficiënter aan de slag te gaan. Daarnaast raak je er wellicht weer van overtuigd dat e-mail gewoon een handig medium is zolang je het overzicht niet kwijt bent.

Zoals de titel wel aangeeft lees je het boekje in een klein uur door en daarna kun je meteen aan de slag. Veel succes!

Overleef je inbox kreeg ik ter recensie van de uitgever toegestuurd, waarvoor hartelijk dank.

De foto van de cover komt van de website van de uitgever.

Schrijver:

Arjan Broere werkt als trainer en coach voor kenniswerkers via de ‘Getting Things Done’ methode. Daarnaast verzorgt Arjan webinairs, artikelen en trainingsmaterialen over alle aspecten van ‘Getting Things Done’ en productiviteit. Arjan schrijft naast boeken ook blogs voor meerdere websites.

~~~~~~

Overleef je inbox (in 60 minuten) – Arjan Broere

Haystack – paperback – februari 2016

ISBN: 9 789461 261649

Pagina’s 160 – NUR 800 Bedrijfskunde algemeen

Een suggestie over “Overleef je inbox (in 60 minuten) – Arjan Broere

  1. Ik heb een kantoorjob maar e-mail gebruiken wij niet echt veel. Het zijn vooral mijn privé mails waar ik “problemen” mee heb omdat ik zoveel blogs volg en alles gelezen willen hebben en ik onrustig wordt van een overvolle inbox.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s