De zee zien – Koos Meinderts

Standaard

De zee zien - Koos Meinderts - Uitgever De Fontein

Flaptekst:

Ze zouden samen

de schoorsteenpijp

opklimmen.

Jan en Kees.

Dat was de afspraak.

Ze wilden weten

of je vandaar

over de duinen

de zee kon zien.

Het werd Jan zijn dood.

gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Mijn mening:

De zee zien is de tweede jongerenroman van Koos Meinderts.En is zeer positief ontvangen in boekenland door lezers, boekhandels, boekbloggers en recensenten. Zou ik daar nog iets aan kunnen toevoegen? Iets geheel nieuws in ieder geval niet. Ook ik ben positief gestemd over deze jongerenroman.

De zee zien gaat over Kees en Jan die op merkwaardige wijze een vriendschap sluiten. Ik bedoel als je ter kennismaking een klap uitgedeeld krijgt ben je naar mijn idee eerder geneigd om de uitdeler met een ruime boog te ontlopen. Zo niet Kees en Jan.

Het verhaal speelt zich grotendeels af in 1959 en een klein deel in 1997.

De zee zien begint met een korte proloog en eindigt met een korte epiloog, daar tussenin liggen 39 korte hoofdstukken. De schrijfstijl van Koos Meinderts is zeer prettig. Geen moeilijke woorden of ellenlange zinnen. Kort maar krachtig, ik hou er van.

Kees komt uit een groot gezin met katholieke achtergrond en Jan heeft thuis alleen zijn vader, moeder en tweelingzus. In het duindorp waar ze wonen is niet veel te beleven, de jongens vermaken zich naast school en een bijbaantje vooral met vissen. Jan daagt Kees uit om samen de schoorsteenpijp te beklimmen om te kijken of ze vanaf daar de zee kunnen zien. Kees durft niet maar dit opbiechten aan Jan, ook dat durft hij niet. Jan klimt naar boven en dan gaat het mis. Kees neemt een beslissing die hem zijn hele leven zal achtervolgen en vanaf dan heeft hij een levenslang geheim en een bijbehorend schuldgevoel.

Enkele thema’s die naar voren komen zijn vriendschap (tussen Kees & Jan maar ook tussen Kees & Marijke), eerste schreden op het liefdespad (Kees en Marijke zoenen, hij mag haar borsten strelen en meer), schaamte (Kees schaamt zich oa voor zijn zwangere moeder), berouw (het ongevraagd meenemen van Marijke haar spullen), dood (Jan die te pletter valt).

De cover van het boek deed mij in eerste instantie denken aan niets in het bijzonder maar na het lezen van De zee zien is dat anders. Wat dat precies is kan ik niet uitleggen maar als je het gelezen hebt snap je het wel.

Ik denk dat Koos met het schrijven van jongerenromans een mooie weg is ingeslagen om ook het oudere leespubliek te bereiken. Want zowel De zee zien als zijn eerdere jongerenroman Lang zal ze leven zijn beiden juweeltjes die het verdienen om gelezen te worden door jong en oud.

De zee zien kocht ik kort geleden dus stond in mijn boekenkast te wachten om gelezen te worden. En telt mee als nummer 5 van mijn ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging voor 2016.

De foto van de cover komt van de website van de uitgever.

Schrijver:

Koos Meinderts (Den Haag 1953) debuteert in 1983 met ‘Mooi meegenomen’ als kinderboekenschrijver. Inmiddels heeft hij meer dan 50 titels op zijn naam, waarvan er een flink aantal is vertaald. Hij ontving al meerder prijzen voor zijn werk, zoals oa een Vlag & Wimpel, de Annie M.G. Schmidtprijs en de Gelett Burgess Children’s Book Award.

De illustraties in zijn boeken zijn voornamelijk van de hand van zijn vrouw Annette Fienieg.

Koos Meinderts schrijft verhalen, gedichten en liedteksten voor zowel kinderen als volwassenen. Wil je meer weten over Koos Meinderts en zijn werk, klik dan hier.

~~~~~~

De zee zien – Koos Meinderts

De Fontein (kinderboek) – paperback met flappen – november 2015

ISBN: 9 789026 139130

Pagina’s 160 – Jongeren 15+/ Young Adult

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s