De expat – Patricia Snel

Standaard

De Expat - Patricia Snel - Uitgever Mistral

Achterflap:

Het was vochtig warm in de ondergrondse parkeergarage. Net toen ze met haar fiets tussen de auto’s door wilde manoeuvreren, zag Julia haar overbuurman in gedachten verzonken haar kant op komen lopen. Hij opende het portier van een luxe sportwagen. Haar hart begon te bonzen. Ze kneep stevig in haar handvatten. Toen hij opkeek en haar zag staan, lachte hij. Zijn stem klonk zwaar en een tikje hees. ‘Eindelijk ontmoet ik mijn ondeugende overbuurmeisje.’

Julia leidt samen met haar man Paul een luxe expatleven in het dynamische Singapore. Paul gaat steeds meer op in zijn werk en het lukt Julia maar niet haar eigen carrière op te pakken. Haar zorgeloze leven komt op zijn kop te staan door de ontmoeting met haar nieuwe, excentrieke overbuurman Dave. Wanneer zijn maid op verdachte wijze om het leven komt en Julia zelf doelwit wordt, zet ze alles op alles om de waarheid te achterhalen.

Mijn mening:

We beleven het wel en wee van Paul en Julia in Singapore, die daar sinds korte tijd gesetteld zijn als expats. Dat hun verwachtingen niet helemaal uitkomen blijkt al snel. In 31 hoofdstukken wordt hun wereld vrij voorspelbaar uiteen gezet. Paul verliest zich in zijn werk en lijkt iets achter te houden, Julia valt voor de charme van de foute buurman en ze lijken uit elkaar te groeien. De buurman blijkt er louche praktijken op na te houden. Paul en Julia raken verstrikt in een groot web en moeten er alles aan doen om die fout af te wenden.

De schrijfstijl is eenvoudig en daardoor zeer toegankelijk. Geen moeilijke woorden of begrippen. Het enige lastige stukje wat je tegen kunt komen (als je Engels wat minder is) is dat stukje waarin Julia iets opzoekt via internet en dat wat ze vindt staat alleen in het Engels afgedrukt.

De afgebeelde sms-jes in een apart kader waren voor mij een plusje.

De cover vond ik zeer aantrekkelijk, zeker in combinatie met de tekst op de achterflap had ik hoge verwachtingen. Mijn verwachtingen kwamen helaas niet uit. Het verhaal komt naar mijn idee langzaam op gang en kabbelt een beetje voort, op het eind wordt het even spannend maar niet echt thriller waardig naar mijn idee. Het verloopt allemaal net even te vlot en te voorspelbaar.

De verhaallijn over de maids zal deels op waarheid berusten want dat zij vaak naar het buitenland vertrekken om voor hun achtergebleven familie de kost te verdienen is makkelijk te achterhalen. Dat sommige het slecht treffen ook maar ik vind het allemaal iets te veel over één kam geschoren. Niet alle maids worden misbruikt of verblijven illegaal in het land waar ze komen te werken.

De titel spreekt voor zich.

Al met al is De expat wel een boek wat je een paar uur ontspanning oplevert maar het bevat voor mij niet die spanning die ik verwacht bij een thriller. Best een leuk boek om te lezen bij de rand van het zwembad of onder een dekentje op de bank.

De expat stond al geruime tijd ongelezen in mijn boekenkast te wachten. Hij telt mee voor mijn ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging van 2016 en is hierbij boek nummer 4.

De foto van de cover komt van de website van de uitgever.

Schrijver:

Patricia Snel (1967) groeide op in Gouda en studeerde Italiaanse taal- en letterkunde en kunstgeschiedenis.  Na haar studie werkte Patricia een tijdje bij een marketing & communicatiebureau. En ze reisde de halve wereld rond. Ze woonde een tijd in Singapore, daarna nog een tijd uit haar koffers en volgens haar eigen website is ze onlangs neergestreken in Amsterdam.

Haar debuut Verblind verscheen in 2010. De expat was haar derde thriller. Boek nummer vijf De violiste kan ieder moment verschijnen.

~~~~~~

De expat – Patricia Snel

Mistral – paperback – januari 2013

ISBN: 9 789049 954093

Pagina’s 256 – Literaire Thriller

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s