De Nationale Voorleesdagen

Standaard

De Nationale Voorleesdagen zijn afgelopen woensdag begonnen en duren nog tot en met 6 februari aanstaande. In deze dagen staan er tien prentenboeken extra in de spotlight en één daarvan is uitgeroepen tot prentenboek van het jaar.

pb-vanhetjaar-bluebg

©website Nationale Voorleesdagen

Voorlezen is trouwens altijd een goed idee, dat hoeft echt niet alleen die tien dagen. Voorlezen is leuk, gezellig en goed voor de taalontwikkeling van een kind, dus voorlezen kan het hele jaar door plaatsvinden. Iedere dag een verhaaltje is al zo’n extra stimulans voor het taalgevoel.

Omdat mijn kinderen de prentenboekenfase ruim voorbij zijn en ik ook niet (meer) werkzaam ben in de kinderopvang is de bibliotheek de ideale plek om je te oriënteren op de prentenboeken van nu. En dat is precies wat ik afgelopen maandag deed.

Ik bezocht de bibliotheek in Rotterdam en las daar vier van de tien titels uit de Prentenboeken Top 10. En dat waren de volgende:

Prentenboeken voorleesdagen

Feestmaal voor de KoningMarlies Verhelst & Linde Faas

ISBN 9 789047 706694 – Uitgever Lemniscaat

Vogelspin heeft een verrukkelijke taart gemaakt voor de jarige Koning Leeuw. Als hij zich even omdraait, is het lekkerste stukje van de taart ineens verdwenen. Vogelspin is woest… Wie heeft er van de taart gesnoept?!

Op zoek naar de dader gaat vogelspin al zijn vrienden langs om uiteindelijk de dader te ontmaskeren.

Kleurrijk, vrolijk, humoristisch en begrijpelijk voor de kinderen.

~~~~

Het ei van Egel – Nozomi Takahashi

ISBN 9 789058 389282 – Uitgever De Eenhoorn

Egel ziet hoe Eend haar eitjes uitbroedt. Hij vindt het prachtig, hij wil ook een ei!         Alles kan, als je er maar in gelooft.

Egel vindt een groen ei met stekels, net als hij. Hij doet net als Eend, hij houdt het droog als het regent, koel voor de zon en als het ei wegwaait gaat ie er achteraan. Maar het is stuk dus Egel is verdrietig tot hij ontdekt dat het ei is uitgekomen.

Gebruik van rustige aardetinten als groen, bruin en zwart. Een verhaaltje met een kleine boodschap voor de jonge kinderen; alles kan, als je er maar in gelooft!

~~~~

Sneeuwwitje breit een monster – Annemarie van Haeringen

ISBN 9 789025 866600 – Uitgever Leopold

Sneeuwwitje breit sokken, geitenwollen sokken voor iedereen. Maar vandaag heeft ze zin in iets nieuws. Ze breit een geitje, en nog één en nog één… Dan komt mevrouw Schaap op bezoek. Die praat aan één stuk door en Sneeuwwitje let niet goed op. De draad is al afgehecht voor ze er erg in heeft… Een wolf springt van de breipen! Hij eet mevrouw Schaap met huid en haar. Sneeuwwitje kan nog net op tijd in de kast springen. Wat nu?

Kleurrijk, prachtige prenten, een sprookje. En zoals sprookjes betaamt met een goed eind.

~~~~

We hebben er een geitje bij – Marjet Huiberts & Iris Deppe

ISBN 9 789025 755966 – Uitgever Gottmer

Op de kinderboerderij hebben ze er een geitje bij. Mik gaat kijken. Ga je mee?

Mooie rustige prenten, herkenbaar kinderboerderij verhaal met alle dieren die je daar vaak tegenkomt. Het is in rijmvertelling, 2 zinnen per pagina grote prent. Niet voor niets uitgeroepen tot prentenboek van het jaar.

~~~~

Op de website van de Nationale Voorleesdagen kun je van de zes andere prentenboeken uit de top tien een korte samenvatting lezen.

En je kunt er tevens ook nog voorleestips vinden en andere leuke dingen omtrent voorlezen en prentenboeken.

De website kun je hier vinden (klik).

~~~~

Wist je trouwens dat van het Prentenboek van het jaar We hebben er een geitje bij op dit moment een miniversie verkrijgbaar is bij de boekhandel voor het bedrag van nog geen 5 euro, inclusief gratis app.

~~~~

Rest mij jullie alleen nog maar veel voorlees plezier toe te wensen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s