Op een ochtend vroeg in de zomer – Toon Tellegen

Standaard

Op een ochtend vroeg in de zomer - Toon Tellegen - Querido kinderboek

Achterflap:

In deze bundel met nieuwe verhalen over de eekhoorn, de mier en de andere dieren geeft de zwaluw een feest waarop alle gasten moeten vliegen. De leeuw wil niet langer brullen, maar zingen als een nachtegaal. Het nijlpaard is verschrikkelijk boos op de neushoorn maar weet zelf niet meer waarom. En op een dag stormt het zo dat alle dieren worden weggeblazen.

Mijn mening:

Een genot om te lezen en te bekijken is dit boek van Toon Tellegen. Deze bundel bevat 23 nieuwe verhalen met allemaal dieren in de hoofdrol. Het ene dier beleeft van alles en nog wat en de ander iets minder. Als voorbeeld noem ik dat ze o.a. feest vieren, dat ze brieven aan elkaar schrijven, ze sluiten vriendschap, slingeren aan lampen en sommigen houden een winterslaap.

De 23 verhalen hebben ieder een dierentitel als bv de duizendpoot, het nijlpaard, de meikever enz. Dat is gelijk het dier wat de hoofdrol heeft in dat specifieke hoofdstuk.  De verhalen zijn kort en daarbij goed toegankelijk voor kinderen vanaf een jaar of zeven.

De cover trekt aandacht door het gebruik van sombere kleuren in plaats van de vaak felgekleurde illustraties in jeugdboeken. De cover straalt wel vrolijkheid uit door datgene wat uitgebeeld wordt. Er wordt muziek gemaakt, gedanst, in lampen geslingerd en theekransjes gehouden. Dat wint het voor mij van de sombere kleuren, dat is wat mij het boek zou doen oppakken in de winkel.

Je raakt niet uitgekeken, telkens weer zijn er andere details die opvallen. De tekeningen zijn een mooie aanvulling op de verhalen.

Ik heb maar één minpuntje gevonden aan deze bundel en dat is het kleine lettertype wat gebruikt is.

Al met al is deze nieuwe bundel van Toon Tellegen een mooie aanvulling in de boekenkast van kinderen die zelf al wat kunnen lezen of gewoon lekker voorgelezen willen worden. Voor voorlezen zijn de verhaaltjes qua lengte ideaal.

Op een ochtend vroeg in de zomer ontving ik van de uitgever ter recensie, waarvoor nogmaals dank. Dit heeft uiteraard geen invloed op mijn mening gehad.

De foto van de cover komt van de website van de uitgever.

Schrijver:

Toon Tellegen (18 november 1941) ging na zijn studie medicijnen aan de slag in Kenia, na enkele jaren vestigde hij zich als huisarts in Amsterdam. In 1980 verscheen zijn eerste boek, een dichtbundel voor volwassenen De zin van een liguster. Later kwam er ook werk voor kinderen van zijn hand. Toon heeft vele titels op zijn naam en won meerdere prijzen o.a. Gouden en Zilveren Griffels, Woutertje Pieterse Prijs en Gouden Uil.

Illustrator:

Sylvia Weve (28 mei 1954) werkt als illustrator en niet onverdienstelijk, ze won diverse prijzen met haar werk. Haar tekeningen zijn expressief en gedetailleerd. Wel zijn ze weinig kleurrijk.

~~~~~~

Op een ochtend vroeg in de zomer – Toon Tellegen

Illustraties Sylvia Weve

Querido kinderboek – hardcover – januari 2016

ISBN: 9 789045 118857

Pagina’s 64 – Jeugd 7+

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s