Oliebollen en vuurwerk – Arend van Dam

Standaard

Oliebollen en vuurwerk - Arend van Dam

Samenvatting & Mening ineen:

Een heerlijk voorleesboek voor tussen de Kerstdagen en het einde van het jaar. Alles komt aan bod van het inkopen van de ingrediënten voor oliebollen en appelflappen, vuurwerk halen, het rijzen van het deeg, opblijven en televisie kijken, vuurwerk afsteken en de volgende dag na het uitslapen het opruimen van de resten, de nieuwjaarswensen en een centje krijgen van opa en oma bij het terugvinden van de weg geslepen spulletjes op oudejaarsdag door de dorpsbewoners.

De vriendschap tussen Maura en Daan is lekker ongecompliceerd, zoals vaak bij jonge kinderen die nog geen (voor-)oordeel hebben over de wereld dichtbij hun. Heerlijk om te zien dat in dit boek ook de verschillende achtergronden van de kinderen ter sprake komen zonder te (ver-)oordelen.

Het boekje roept herkenning op bij de jonge lezer en wellicht weemoed bij de voorlezer.

Het boekje wat ik in mijn bezit heb is de herziene tweede druk uit 2000. Daarin is het geschikt gevonden voor AVI-niveau 7 dus ook goed voor de jonge lezer zelf.

De illustraties zijn prachtig en passen perfect in het verhaal, ze zijn van de hand van Annette Fienieg.

Oliebollen en vuurwerk komt uit mijn eigen collectie. En bij het schrijven van deze blog blijkt het helaas niet meer leverbaar, je kunt het wellicht nog bemachtigen via bv een tweedehands platform als Marktplaats of een kringloopwinkel.

Zowel ik als mijn kinderen hebben genoten van het boekje in de tijd dat zij nog voorgelezen werden. En nu had ik bij het dichtslaan wederom een glimlach op mijn gezicht.

De foto van de cover komt ook uit mijn eigen collectie.

Schrijver:

Arend van Dam (24 juni 1953) werd geboren in Maassluis maar woont al vele jaren in Harlingen. Arend van Dam heeft veel gereisd.

Hij heeft meer dan 80 boektitels op zijn naam staan, zijn debuut Pietenboek verscheen in 1989. Arend van Dam won meerdere prijzen maar zijn bekendste is toch wel de  ‘Zilveren Griffel’ die hij in 2008 kreeg voor zijn voorleesverhalenbundel Lang geleden, over de geschiedenis van NL. Hiervan zijn inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht.

~~~~~~

Oliebollen en vuurwerk – Arend van dam

Illustraties Annette Finieg

Van Holkema & Warendorf – hardcover – Tweede, herziene druk 2000

ISBN: 90-269-9265-3

Pagina’s 88 – Jeugd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s