Het onmogelijke leven – Kate Scelsa

Standaard

Het onmogelijke leven - Kate Scelsa - Clavis Young Adult

Volgens de achterflap:

MIRA is zestien en begint met een schone lei op een nieuwe school. Deze keer zal ze doen alsof ze net als alle andere tieners kan functioneren, dat heeft ze haar ouders beloofd. Alsof ze niet doodmoe wordt van dit leven, en zich alleen echt wakker voelt als ze bij Sebby is.

SEBBY is Mira’s gay best friend. Hij lijkt altijd opgewekt, al is het leven in zij pleeggezin allesbehalve een pretje. Samen hebben Mira en Sebby een wereld van magische rituelen en spontane roadtrips verzonnen, om het onmogelijke leven mogelijk te maken.

JEREMY, de verlegen jongen die zich na een incident aan het einde van vorig schooljaar in isolement heeft teruggetrokken, staat plots oog in oog met Sebby en Mira. En daarna zal zijn leven nooit meer hetzelfde zijn.

Een meeslepende, slim opgebouwde debuutroman over ingewikkelde liefde en vriendschap die je leven helemaal kan veranderen.

Mijn mening:

We maken kennis met drie tieners die volop in ontwikkeling zijn naar volwassenheid. En daarbij komt een zoektocht naar hun eigen ik, hun behoeften en naar onvoorwaardelijke liefde aan bod. Onvoorwaardelijke liefde van hun (pleeg-/stief-) ouders, familieleden, vrienden en schoolgenoten. Dat brengt onzekerheden met zich mee en kan voor intense gevoelens zorgen; van vreugde maar ook verdriet en het gevoel van onbegrepenheid.

Het boek is opgedeeld in drie delen, en die drie delen bestaan weer uit een x-aantal hoofdstukken die ieder vanuit een ander persoon wordt geschreven. Alle drie hebben ze een eigen vertelperspectief.  Dat maakt het soms best verwarrend maar dat ligt meer aan een persoonlijke voorkeur en je begrijpt wel hieruit dat dit niet mijn voorkeur heeft. Uiteindelijk doet het niets negatiefs voor de boodschap in het verhaal.

De geschreven taal is begrijpelijk en goed toegankelijk voor de doelgroep van 15+. Zij zullen zich vast herkennen in het wel en wee van de hoofdpersonen alsmede in de gevoelens waar tegen zij aanlopen. Ook voor mij zat er herkenning in maar dat ligt al wat verder in de verleden tijd zeg maar.

Ik vond het een pracht verhaal waarbij voor sommige mensen ‘taboe’  onderwerpen behandeld worden maar wel op een manier die respect afdwingt. Niet iedereen zal de seksuele uitspattingen van de tieners kunnen waarderen (ook al worden ze niet heel expliciet beschreven) evenmin de samenlevingsvorm van Jeremy’s vader zal sommigen tegen de borst stuiten. Ik vind het oprecht mooi hoe dit verweven zit in het verhaal.

Over de inhoud van Het onmogelijke leven ga ik voor de rest niets schrijven, daar moet de achterflaptekst voldoende voor zijn anders blijft er weinig te lezen meer over.

De titel heeft wat mystiek want is Het onmogelijke leven wel zo onmogelijk? Ik heb zelf wel een mooie verklaring gevonden tijdens het lezen en ik denk dat jij die ook wel zal vinden.

De cover sluit wel een beetje bij de mystiek aan want die kun je interpreteren op verschillende wijze. Maar ik vind hem absoluut passen bij het verhaal.

Het onmogelijke leven in een aantal trefwoorden die voorin het boek genoemd worden: vriendschap, verliefdheid, depressie & pesten.

Het onmogelijke leven is meer dan deze trefwoorden. Het is een zeer lezenswaardig boek voor jongvolwassenen maar ook voor ouderen die zich kunnen laten meeslepen en inleven in hoe jongeren in het leven staan. En die kunnen inzien hoe liefde en vriendschap je hele leven overhoop kunnen gooien.

De foto van de cover komt van de website van de uitgever, tevens dank ik hun voor het beschikbaar gestelde recensie-exemplaar.

Schrijver:

Kate Scelsa, speelt toneel en schrijft boeken. Soms zelfs tegelijkertijd. Het onmogelijke leven schreef ze grotendeels tijdens deelname aan een acht uur durende voorstelling die jarenlang rondtrok. En waarbij ze tijd genoeg had om te schrijven terwijl ze een rol als secretaresse vertolkte.

Ze groeide op in New Jersey, studeerde schrijven en theater via Sarah Lawrence College. Kate woont nu in Brooklyn met haar vrouw en twee zwarte katten.

~~~~~~

Het onmogelijke leven – Kate Scelsa

Vertaling: Lies Lavrijsen

Clavis – hardcover – november 2015

ISBN 9 789044 826234

Pagina’s 296 – Young Adult 15+

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s