Groter dan de lucht, erger dan de zon – Daan Remmerts de Vries

Standaard

Groter dan de lucht, erger dan de zon - Daan Remmerts de Vries - Querido kinderboek

Flaptekst:

Tijdens een zomerkamp op Vlieland krijgt de elfjarige Elmer een klap op zijn hoofd. Die nacht hoort hij ineens een geheimzinnig wezen, ene Lomax. Deze Lomax is gekomen, beweert hij, om Elmer te helpen.

Aangemoedigd door de influisteringen van zijn bezoeker komt Elmer in opstand tegen alles wat hij moet. In het begin lijkt dit goed uit te pakken. Maar als Elmer wraak neemt op een van de jongens uit zijn klas, gaat alles mis. Is het mogelijk om aan de macht van Lomax te ontsnappen?

Iedereen heeft stemmen in zijn hoofd. Maar moet je ernaar luisteren? Moet je ze gehoorzamen? En vooral: is het mogelijk om ze weer kwijt te raken?

Mijn mening:

Groter dan de lucht, erger dan de zon is een aangrijpende realistische jeugdroman. Aangrijpend omdat het toch wederom weer over pesten en gepest worden gaat, een veel gekozen thema in jeugdboeken en daardoor ook realistisch want dat is gewoon wat ontzettend speelt. Maar het verhaal van Elmer gaat verder.

Verder dan menig kind van 10 jaar kan bevatten wellicht want Elmer hoort stemmen in zijn hoofd. Hij dreigt zichzelf te verliezen door te gehoorzamen naar alles wat hem opgedragen wordt door de stem in zijn hoofd. Moet hij naar alles luisteren?

Alles lijkt mis te gaan en dan neemt Elmer mede door inzicht van buitenaf een beslissing. Zal dit de juiste zijn?

Het verhaal van Elmer is opgedeeld in drie delen. In deel één maken we kennis met Elmer die op zomerkamp naar Vlieland gaat en leren we Lomax kennen. In deel twee schrijft Elmer in dagboekvorm zijn belevenissen op school en wat hem overkomt maar ook wat hij zelf doet. In het afsluitende deel keert Elmer terug naar Vlieland en komt hij tot een mooi inzicht.

De schrijfstijl is goed toegankelijk en het geheel leest vlot. Bevat geen moeilijke woorden voor iedereen die in de doelgroep van 10+ valt. Aan de hand van het ik-perspectief neemt Elmer ons mee in zijn (denk)wereld.

Het deel van pesten en gepest worden zal herkenning oproepen, het deel van stemmen in het hoofd en wat daar mee te doen is wellicht te zwaar voor jongeren maar uiteindelijk is de eindboodschap te begrijpen voor iedereen. Groter dan de lucht, erger dan de zon  is een boek met een boodschap, althans zo voelt het voor mij.

De titel wordt prachtig verklaart tijdens het lezen en dan vallen de kleine puzzelstukjes mooi in elkaar.

De cover past precies bij de inhoud van het boek, lees het en je zult mij begrijpen.

Mijn eindconclusie komt overeen met een regel die stond vermeld in het persbericht wat ik ontving: “Een realistisch verhaal over pesten, jezelf kwijtraken en terugvinden” 

Mijn kennismaking met Daan Remmerts de Vries zijn werk smaakt naar meer dus ik ga in de bibliotheek eens op zoek naar ander werk van hem. Wellicht kun je in de toekomst nog eens een bespreking van één of meerdere boeken van hem te vinden hier op mijn blog.

De uitgever gaf mij de beschikking over een recensie-exemplaar van Groter dan de lucht, erger dan de zon. Dit heeft geen invloed op mijn mening gehad en ik wil hun nogmaals danken voor dit exemplaar.

De foto van de cover komt van de website van de uitgever.

Schrijver:

Daan Remmerts de Vries (5 april 1962) schrijft zowel voor kinderen als volwassenen, daarnaast is hij vaak ook illustrator van zijn eigen werk.  Hij heeft de opleiding tekenen & handvaardigheid gevolgd in Amsterdam. Stond voor de klas en reisde de wereld rond.

Zijn debuut Zippy en Slos verscheen in 1990. Daarna is er al veel werk van hem verschenen waar hij ook diverse keren voor in de prijzen is gevallen.

~~~~~~

Groter dan de lucht, erger dan de zon – Daan Remmerts de Vries

Querido kinderboeken – Gebonden – oktober 2015

ISBN: 9 789045 118628

Pagina’s 184 – Jeugdboek 10+

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s