EXIT – Michiel Stroink

Standaard

Exit - Michiel Stroink - Meulenhoff

 Achterflaptekst:

Voor mislukt schrijver Abel Schreuder is er maar één manier om aan zijn ambitieloze leven te ontsnappen en dat is: verdwalen. Na een bezoekje aan zijn demente oma in het bejaardenhuis laat hij het lot beslissen en reist via Hannover naar de schimmige ruïnefeesten van Berlijn.

In dit zelfgeschapen doolhof ontmoet hij de femme fatale Eva, de backpackprofessional Jerry en vele andere verlorenen die hem helpen de weg kwijt te raken. Ondertussen zoekt hij naar een verklaring voor zijn verdwaalzucht en begint hij te schrijven over zijn vader en zijn opa. Drie generaties mannen die ogenschijnlijk in vrijwel niks op elkaar lijken, maar onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Zijn reis wordt langzaam logischer, maar hoe kan het dan dat elke stap in de verte hem steeds dichter bij huis lijkt te brengen?

Mijn mening:

Mijn eerste kennismaking met Michiel Stroink ondanks dat ik de titel Tilt in de kast heb staan, daar ben ik nog niet aan toe gekomen. In de (nabije)  toekomst zal ik daar verandering in brengen want de schrijfstijl van Michiel beviel mij wel.

Er zit genoeg vaart in Exit om lekker door te lezen, het enige wat mij af en toe vertraagde was dat het geheel niet in chronologische volgorde van tijd is geschreven waardoor ik soms wat terug moest zoeken in mijn aantekeningen. Het deel van het verhaal wat zich in het hier en nu afspeelt sprak mij het meeste aan. Alhoewel de verhalen van vader, opa en overgrootvader er wel toe doen in het geheel.

Alle mannen van de Schreuder-familie hebben naar mijn idee toch overeenkomsten die door het verhaal duidelijk worden en allen zoeken ze een soort van exit in hun levensverhaal. Zij doen dit allen op hun eigen wijze.

De opdeling van het verhaal is voor mij een beetje rommelig, de hoofdstukken zijn onderverdeeld in sub-hoofdstukken en daar loopt de nummering niet geheel chronologisch en zaait voor verwarring bij mij  (dit kan komen doordat ik een ongecorrigeerd vooruitexemplaar las!).

Het deel in Berlijn roept herinneringen op aan mijn stedentrip van vorig jaar. Ik bezocht daar ook het indrukwekkende Holocaustmonument en ik zie mijn eigen dwaaltocht tussen de betonblokken weer voor me. Dat soort herinneringen maken het verhaal voor mij persoonlijk wat levendiger omdat je weet dat het echt is en dat het bestaat zoals het beschreven is. Zo waren er meerdere herkenningspunten voor mij.

De cover doet meteen denken aan het exit-bordje wat je overal in gebouwen ziet hangen en spreekt voor zich. En verklaart voor mij gelijktijdig de titel. Abel is op zoek naar een exit in zijn leven en door middel van een zoektocht wil hij die vinden. Of hem dat lukt lees jezelf in Exit.

Exit telt mee voor mijn ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging van 2015 en is boek 46/40.

Ik las een ongecorrigeerd vooruitexemplaar dat mij door de uitgever in ruil voor een review ter beschikking werd gesteld. De foto van de cover komt van de website van de uitgever.

Schrijver:

Michiel Stroink (1981) zat op de school voor journalistiek en studeerde literatuurwetenschappen in Utrecht. Zijn debuutroman Of ik gek ben (2012) werd lovend ontvangen en wordt momenteel verfilmd. Met zijn tweede roman Tilt won hij de publieksprijs Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2014.

~~~~~~

Exit – Michiel Stroink

Meulenhoff – gebonden – oktober 2015

ISBN: 978 90 290 8942 5

Aantal pagina’s 248 – Roman

Een suggestie over “EXIT – Michiel Stroink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s