Dirkje Bakkes brandnetelspecialist – Tosca Menten

Standaard

dirkje bakkes - Tosca Menten - van Goor (Unieboek)

Samenvatting:

Dirkje Bakkes (ook wel snotkop, snotzak genoemd) woont al bij oom Griep en tante Fop zolang hij het zich herinneren kan. Ze wonen samen met 6 geiten op een brandnetelplantage. Op een dag heeft Dirkje een ‘grote mensengesprek’ met zijn oom en tante. Ze vertellen hem dat hij uit de ruilwinkel komt en dat hij hun een fortuin heeft gekost en dat het hoog tijd is geworden om hun nu terug te betalen.

Dit moet hij doen door te werken op de brandnetelplantage. Naar school is Dirkje nog nooit geweest. De dagen op de brandnetelplantage zijn lang, de werkzaamheden zwaar en dan willen oom Griep en tante Fop ook nog dat Dirkje een reuzenbrandnetel maakt voor hun zodat ze die kunnen verkopen voor veel geld. Zou het Dirkje lukken?

Mijn mening:

Dirkje Bakkes brandnetelspecialist is een knotsgek verhaal waarbij het mij niet is gelukt om niet te lachen gedurende de belevenissen van Dirkje, oom Griep en tante Fop. Terwijl het niet alleen maar lachwekkende gebeurtenissen zijn die Dirkje moet ondergaan.

Het verhaal is geschreven in 23 hoofdstukken. De schrijftaal is vlot door de korte zinnen, gemakkelijk te lezen op de tong-brekende zinnen na waarin tante Fop haar gebit uit haar mond heeft. Dit levert hilarische teksten af en toe die je soms twee keer moet lezen (of zou dat mijn leeftijd zijn…).

Dirkje Bakkes brandnetelspecialist zal je ongetwijfeld laten glimlachen van oor tot oor. Is het niet door de tekst dan zijn daar de ondersteunende illustraties (van Elly Haas) in twee kleuren die de glimlach tevoorschijn toveren.

Ik weet zeker dat alle lezers van dit boek zich een paar uurtjes heerlijk zullen vermaken. Het boek is leuk voor zowel jongens als meiden vanaf een jaar of zeven of een ieder die zich geroepen voelt dit knotsgekke jeugdboek te lezen 🙂

Ik leende Dirkje Bakkes brandnetelspecialst uit de plaatselijke bibliotheek in het kader van de kinderboekenweek en heb mezelf prima vermaakt.

De foto van de cover komt van de website van de uitgever.

Schrijver:

Tosca Menten (11 dec. 1961) studeerde aan de Kunstacademie, werd daarna lerares tekenen en kunstgeschiedenis. Na 13 jaar besloot ze te gaan schrijven. In 1999 debuteerde ze met Villa Mosterd en de wraak van Graaf Gruwel.

Tosca won al diverse prijzen en meer over haar en haar werk kun je vinden op haar website (klik).

~~~~~~

Dirkje Bakkes brandnetelspecialist – Tosca Menten

Illustraties Elly Hees

van Goor (Unieboek) – gebonden – april 2015

ISBN: 9 789000 344185

Pagina’s 190 – Jeugdboek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s