Bijwerking – Heleen van der Kemp

Standaard

Bijwerking - Heleen van der Kemp - Cargo

Samenvatting:

Als er een jong dodelijk slachtoffer van geweld wordt gevonden op een afgelegen plek bij Amsterdam Sloterdijk komen rechercheur Britt Franken en haar collega’s in actie. Er begint een zoektocht naar de dader van de schietpartij maar ook naar de herkomst van de xtc-pillen die het slachtoffer op zak had. De xtc-pillen hebben namelijk al eerder voor problemen gezorgd onder het uitgaanspubliek.

Dat de sfeer onder het uitgaanspubliek steeds grimmiger wordt blijkt wel als er een tweede dode valt. Wat eerst lijkt op een willekeurig ‘kopschop’-slachtoffer blijkt toch terug te leiden tot de gevaarlijke partydrugs die in omloop zijn.

Ook Bo, de puberdochter van rechercheur Britt blijkt bloot te staan aan de verleiding van de partydrugs en dan komt de dreiging wel heel dichtbij.

Zal rechercheur Britt Franken en haar team er in slagen het onderzoek tot een goed eind te leiden? Je leest het in Bijwerking.

Mijn mening:

Via een oproep van uitgeverij Cargo op Facebook waarin werd gezocht naar proeflezers werd ik uiteindelijk als één van de vijftien uitgekozen. Niet veel later viel een ongecorrigeerde proefdruk met een dikke plof op de deurmat. Wat een ongelooflijk voorrecht om een proefdruk te mogen lezen alvorens het boek daadwerkelijk in de winkel ligt.

De proloog begint goed en smaakt naar meer. Via 31 hoofdstukken, die als titel de dag en datum hebben gekregen leven we mee met rechercheur Britt Franken en het wel en wee binnen het korps, haar privéleven en natuurlijk het politieonderzoek. Dan is daar nog een afsluitende epiloog die het een en ander duidelijk maakt maar toch ook nog een vraag achterlaat bij mij over oa Karim.

Ik vind dat er ontzettend veel personages worden opgevoerd en die leiden de aandacht af van de hoofdrollen. De lijntjes zijn onderling wel verbonden en dat spreekt in het voordeel. Hoe de verhaallijn van collega Karim eindigt is ronduit onbevredigend voor mij. Ik had liever gezien dat hij daadwerkelijk actie had ondernomen om de waarheid boven water te krijgen.

De schrijfstijl van Heleen is vlot en zeer toegankelijk te noemen. Ik vind Bijwerking niet een thriller van het soort waarvan ik niet kan slapen. Het is niet bloedstollend spannend en de ‘wie heeft het gedaan’ vraag was voor mij al vroeg opgelost. Wel vind ik Bijwerking een lekker te lezen boek dat zorgt voor een paar uur ontspanning, het boek leest immers als een trein en ook dat is heel wat waard.

Bijwerking is wel akelig actueel want vorige week nog verscheen er een bericht in de landelijke media (klik) dat er gevaarlijke partydrugs in omloop zijn. Ook was het zo dat in 2015 in Amsterdam inderdaad gewaarschuwd werd voor gevaarlijke drugs die in omloop waren door het gebruik van matrix borden.

Sowieso geeft Bijwerking stof tot nadenken als jezelf kinderen hebt in de uitgaansleeftijd die blootgesteld kunnen worden aan (party)drugs, uitgaansgeweld en de eventuele gevolgen daarvan.

Bijwerking trekt meteen de aandacht naar je toe als je de cover ziet, knalgeel met fel rode lippen. Als dat je niet prikkelt om in ieder geval het boek op te pakken in de boekwinkel dan weet ik het niet. Een mooie lokker dus tussen de donkere covers van andere boeken in de boekhandel.

Uiteindelijk is mijn oordeel positief en zou ik zeggen lees het boek en leef mee met rechercheur Britt en haar collega’s.

Bijwerking telt mee voor mijn ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging van 2015, die ik inmiddels al gehaald heb maar ik tel lekker door en kom dan ook uit op 44/40.

De foto van de cover komt van de website van de uitgever en wil ik hun nogmaals danken voor het beschikbaar stellen van de proefdruk.

Schrijver:

Heleen van der Kemp (1974) is naast schrijver ook werkzaam als communicatieadviseur. Na het volgen van de schrijversvakschool verscheen in februari 2010 haar thrillerdebuut Blond 15. Haar thrillers kunnen allemaal gemakkelijk als ‘stand alone’ gelezen worden, ondanks dat rechercheur Britt Franken in allen de hoofdrol heeft.

~~~~~~

Bijwerking – Heleen van der Kemp

Cargo – Paperback – oktober 2015

ISBN: 978 90 234 9593 2

Pagina’s 320 – Thriller

3 suggeties bij “Bijwerking – Heleen van der Kemp

  1. Ik heb diezelfde oproep gelezen op Facebook en heb toen heel erg getwijfeld maar besloten dat ik nog te veel andere boeken had die ik op dat moment wou lezen. Nu, achteraf dus, toch wat spijt dat ik me niet heb opgeven. Ik wil het boek zeker eens lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s