Alles verandert – Kristien Hemmerechts

Standaard

Alles verandert - Kristien Hemmerechts - de Geus

Volgens de achterflap:

Iris Verdonck kan met trots terugblikken op een rijke carrière en een onstuimig liefdesleven. Alles, of bijna alles, in haar leven lijkt gesmeerd te lopen, tot op een fatale dag een mooie raadselachtige studente haar het hoofd op hol brengt. In roekeloze overgave gooit ze haar principes overboord. De gevolgen zijn nauwelijks te overzien, en Iris dreigt alles te verliezen waar ze jaren voor gevochten heeft.

Mijn mening:

Alles verandert kwam in mijn bezit doordat ik mij via de nieuwsbrief van de uitgeverij op had gegeven als recensent voor deze titel. Ik was één van de gelukkigen die uitgekozen werd om daadwerkelijk te mogen recenseren.

Nogmaals dank voor deze kans en tevens kennismaking met het werk van Kristien Hemmerechts. Nooit eerder las ik werk van haar (mijn gebrek, ik weet het) maar oh boy wat ben ik blij dat ik deze kans heb gekregen. Kristien schrijft helder en schuwt het niet om actuele thema’s te behandelen. De enkele lastige woorden die er voor mij in voorkomen zijn eerder terug te voeren naar het Vlaams dan dat ze onbegrijpelijk zijn. En zijn dan ook zo opgezocht in het woordenboek.

In 24 genummerde hoofdstukken leven we mee met Iris en de gevolgen van haar keuze die ze maakte ten opzichte van de plagiaat plegende student Agnieszka.

De zoektocht naar Peter, de tevergeefse pogingen om met Agnieszka in contact te komen, de roddels en achterklap van haar collega’s, de vluchtelingen in het nabije asielzoekerscentrum maar ook haar uitvluchten naar René vormen allemaal een mooi geheel en voeren mij razendsnel naar de ontknoping van het verhaal.

Te snel ben ik bij de laatste pagina aangekomen en die laat mij nog even nadenken over de gevolgen van seksueel geweld, macht, misbruik en de omgekeerde rollen die hier zijn neergezet.

Alles verandert is namelijk een variant op het veelgeprezen ‘In ongenade’ (Disgrace) van Nobelprijswinnaar J.M. Goetzee. Een spiegelroman zoals dat heet.

Kristien Hemmerechts heeft hierover het volgende gezegd:

Wat je in een boek kunt doen, is de rollen omdraaien. Ik wilde kijken wat er gebeurt als “hij” een “zij” is.

Ik denk dat Kristien geslaagd is in haar opzet en dat ze met deze roman verleidt, verwart en loutert.

De stofcover van het boek ‘zaait wat verwarring voor mij. Ik krijg niet helemaal duidelijk voor mezelf wat het is maar ik ga ervan uit dat het een duif is. Die kan ik niet helemaal thuis brengen in het verhaal. Maar ja wellicht is het helemaal geen duif…

Alles verandert  smaakt naar meer. Een positieve kennismaking met Kristien Hemmerechts en haar literaire pennenvruchten.

Alles verandert telt mee voor mijn ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging van 2015 en is boek 43/40 (voor iln echter 41/40 ivm leeftijd vanaf 12 jaar).

De foto van de cover komt van de website van de uitgever.

Schrijver:

Kristien Hemmerechts (Brussel, 27 augustus 1955) heeft een rijk oeuvre, dat bestaat uit romans, verhalenbundels en autobiografische essays. Ze werd bekroond met oa de Frans Kellendonk-prijs en de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap. Met haar kenmerkende stijl weet ze de meest ingewikkelde thema’s op een invoelbare manier te verwoorden.

In 2014 verscheen De vrouw die de honden eten gaf, een boek dat omwille van het onderwerp (Michelle Martin) veel stof deed opwaaien, en omwille van de kwaliteit veel lof kreeg.

~~~~~~

Alles verandert – Kristien Hemmerechts

de Geus – gebonden met stofomslag – augustus 2015

ISBN: 978-90-445-3424-5

Pagina’s 290 – Roman

4 suggeties bij “Alles verandert – Kristien Hemmerechts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s