De IJsmakers – Ernest van der Kwast

Standaard

De IJsmakers - Ernest van der Kwast - De Bezige Bij

Samenvatting:

Traditioneel ambachtelijk ijs maken is al vijf generaties lang de drijfveer van de familie Talamani maar dat is niet de toekomst die Giovanni voor zich ziet. Zijn passie ligt niet in de ijssalon maar bij de literatuur. Hij is de eerste om de traditie te breken en zijn hart te volgen. Dit brengt een kleine breuk in de zo nauwe familiebanden. Luca, de jongere broer van Giovanni zwijgt 12 jaren tegen hem want nu is hij gedoemd om de ijssalon over te nemen. Dan komt er een moment dat Luca om een gunst vraagt aan Giovanni. Zal Giovanni nog eenmaal het belang van de familie dienen of definitief voor zichzelf kiezen?

Dat lees je natuurlijk zelf in deze prachtige roman waarin de familieband hoogtij viert.

Mijn mening:

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik kocht dit boek na het bijwonen van een lezing van Ernest van der Kwast bij mijn plaatselijke boekhandel. Onder het genot van een ambachtelijk gemaakt ijsje las Ernest voor uit eigen werk. Enkele passages uit De IJsmakers, tevens uit  Mama Tandoori maar ook uit zijn toekomstige werk. En vertellen dat kan Ernest!

Ik heb genoten van De IJsmakers, het verhaal neemt je mee naar de oorsprong van het ambachtelijke ijs. Tradities die jarenlang in stand gehouden worden door recepten binnen de familie te houden. Dat het leven van ijsmakers niet over rozen gaat is wel duidelijk na het lezen van dit boek. Acht maanden per jaar staat het leven in het teken van ‘overleven’ in de zin van genoeg geld verdienen om de winterperiode zonder inkomsten door te komen en weer op te laden voor het nieuwe ijs-seizoen.

Via ongenummerde maar van titels voorziene hoofdstukken leven we mee met Giovanni en zijn familie. De titels worden allemaal wel duidelijk tijdens het lezen van de hoofdstukken.

Het verhaal wordt niet in chronologische volgorde van tijd uit de doeken gedaan. Waardoor het soms wat lastig is om de aandacht erbij te houden, zeker in het begin.

Enkele motieven die uitgewerkt zijn in De IJsmakers zijn: Liefde, vader-zoon relatie, relatie tussen broers, verlangen naar vrijheid (kiezen voor eigen geluk) en heden-verleden.

De boekkaft is een kunstwerkje op zich en sprong er voor mij uit. De zachte neutrale achtergrondkleur met de wat fellere kleuren voor de ijsbolletjes. Een ijshoorntje met zoveel bolletjes lijkt mij overigens lastig om te eten zonder te knoeien 😉

Al met al was De IJsmaker een fijn boek om te lezen met een ijsje on the side om in de goede sferen te blijven. Een verhaal met een onderliggende boodschap voor mij: volg je hart, durf die keuze te maken en kies voor je geluk. Het hoeft geen definitieve breuk met familie te betekenen maar doe dat wat jou gelukkig maakt!

Een mooie quote uit het boek om mee af te sluiten:

We willen zoveel doorgeven, overdragen aan de volgende generatie. IJs, poëzie, gereedschap. Een manier van leven. Er mag niets verloren gaan, omdat je anders jezelf verloochent.

De IJsmakers telt mee voor mijn ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging van 2015 en is boek 33/40. (Voor iln is het boek 31 ivm de leeftijdsgrens van 12+).

De foto van de boekkaft komt van de website van de uitgever.

Schrijver (info overgenomen van de uitgeverspagina):

Ernest van der Kwast (1 januari 1981) debuteerde in 2005 met de roman Soms zijn dingen mooier als er mensen klappen. Onder de naam Sieger Sloot publiceerde hij in 2007 de roman Stand-in. Tevens was hij medeverantwoordelijk voor de verhalenbundel Man zoekt vrouw om hem gelukkig te maken, die onder de auteursnaam Yusef el Halal verscheen. Met zijn autobiografische roman Mama Tandoori (2010) brak hij door bij het grote publiek. In totaal werden van deze roman meer dan 100.000 exemplaren verkocht. In 2012 verscheen de novelle Giovanna’s navel. Op 2 januari 2015 verscheen zijn nieuwste roman De ijsmakers.

Titel: De IJsmakers

Schrijver: Ernest van der Kwast

Uitgever: De Bezige Bij

Uitgave: Paperback

ISBN: 9 789023 486381

Verschenen: januari 2015

Aantal pagina’s: 304

Genre: Roman

2 suggeties bij “De IJsmakers – Ernest van der Kwast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s