De laatste vier dagen van Paddy Buckley – Jeremy Massey

Standaard

De_laatste_4_dagen_Massey__3D_454_1173e0fbc5e8eea69c3f509898394b69

Samenvatting (volgens achterflap):

Weduwnaar Paddy Buckley werkt al jaren voor Gallagher’s, een gerenommeerde uitvaartonderneming in Dublin. Na een gedenkwaardige amoureuze ontmoeting met een cliënte rijdt hij ’s nachts met zijn auto een overstekende voetganger aan. Als hij bij de man neerknielt om hem bij te staan, herkent hij hem. Het slachtoffer is Donal Cullen, de broer van de beruchtste maffiabaas van Dublin. Donal is dood.

De volgende ochtend belt de familie van Donal de uitvaartonderneming met het verzoek diens begrafenis te regelen. Tot zijn ontzetting krijgt Paddy de opdracht langs te gaan bij de maffiabaas Vincent Cullen en zijn bende. Vincent is niet alleen intens bedroefd, maar ook witheet van woede: als hij degene vindt die zijn broer heeft aangereden, zo verzekert hij Paddy, heeft diens laatste uur geslagen.

Mijn mening:

Met een rode sticker ‘Voor de fans van The Sopranos’ wist ik niet precies wat ik moest verwachten van het verhaal want ‘The Sopranos’ ken ik alleen maar van verhalen van anderen en niet uit eigen ervaring. En dan de term zwarte komedie vond ik ook redelijk vaag voor mezelf. Wat heb ik mezelf op de hals gehaald dacht ik toen het boek arriveerde.

Een beetje argwanend begon ik te lezen en oh boy die huivering was nergens voor nodig. Wat een heerlijk boek om te lezen. Tot op zekere hoogte is het spannend, komt er liefde in voor en dan de humor. Niet schaterlachend naar het boek maar eerder een grote glimlach van oor tot oor.

Paddy beleeft vier dagen die redelijk normaal lijken te verlopen qua werk. Privé is het een heel ander verhaal. Van de ene absurde situatie komt hij vanzelf in de andere terecht. Maar dat geeft het verhaal wel ‘kleur’. Anders was het waarschijnlijk maar een saaie boel geworden.

Het verhaal begint met een mooie Proloog waarin we Paddy leren kennen en voor de oplettende lezer een openbaring die de ontknoping eigenlijk al weggeeft.

De andere vier hoofdstukken heten simpelweg Maandag, Dinsdag, Woensdag en Donderdag. Naar de laatste vier dagen van Paddy’s leven. Daarna is er nog een korte afsluiter met de naam December.

De schrijfstijl is vlot, goed toegankelijk en leest als een trein. Geen moeilijke taal, geen moeilijke verhaallijn. Het enige waar ik zelf moeite mee had was de naam Donal, ik dacht telkens dat de d vergeten was. En dat er eigenlijk Donald moest staan. Dit heb ik tot het eind gehad. Donal leek een onafgemaakte naam voor mij. Maar dat had geen invloed op de beleving van het verhaal.

De boekkaft vind ik erg mooi. Sober wellicht maar sterk door zijn eenvoud.

Al met al heb ik mezelf prima vermaakt met het boek De laatste vier dagen van Paddy Buckley en zou ik je aanraden een plekje te vinden waar jij met dit boek jezelf even kan onderdompelen in de wereld van de uitvaart in combinatie met wat maffia-praktijken. Een echte aanrader!

De foto van de boekkaft komt van de website van de uitgever.

Ik las De laatste vier dagen van Paddy Buckley via de Not Just Any Book Club. En wil hun en Uitgeverij Brandt bedanken voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Schrijver:

Jeremy Massey was zelf jarenlang uitvaartondernemer en werkte samen met zijn vader in hun familiebedrijf in Dublin. Later werd Massey scenarioschrijver. Hij woonde in Londen en Los Angeles, voordat hij met zijn vrouw en drie kinderen naar Australië verhuisde.

De laatste vier dagen van Paddy Buckley is zijn debuutroman.

Titel: De laatste vier dagen van Paddy Buckley

Schrijver: Jeremy Massey

Uitgever: Brandt

Uitgave: Paperback

ISBN: 9 789492 037190

Verschenen: juni 2015

Aantal pagina’s: 304

Genre: Roman

Vertaling: René van Veen

3 suggeties bij “De laatste vier dagen van Paddy Buckley – Jeremy Massey

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s