Lang zal ze leven – Koos Meinderts

Standaard

Lang zal ze leven - Koos Meinderts

Samenvatting:

Eva Seghers, 16 jaar en havo4 leerling heeft op weg naar school de 83 jarige Ida de Graaf van het spoor gered. En deze levensreddende daad zet het leven van beide dames aardig op zijn kop. Eva wordt gezien als heldin op school, komt in de krant en op tv. Ida ziet haar plan mislukt.

Als Eva een heldenonderscheiding ontvangt is Ida daar ook en vanaf dan ontstaat er toch een soort van vriendschap. Tijdens de bezoekjes die Eva brengt aan Ida in de serviceflat komt ze achter de schokkende waarheid, dat het geen ongeluk was dat Ida op het spoor liep.

Tot hier en niet verder.

Zouden ook mooie famous last words zijn. Bijna net zo mooi als ‘dag kauwtje’, de woorden waarmee ze op het spoor bijna afscheid van het leven had genomen.

Hoe het verder afloopt met Eva en Ida lees je het beste zelf in Lang zal ze leven.

Mijn mening:

Een fijne jongerenroman om te lezen met een prettige schrijfstijl. Geen moeilijke woorden en langdradige hoofdstukken.

Het verhaal van Eva; jong, bruisend en vol toekomstplannen en Ida; oud, klaar met haar leven en verlangend naar de dood. Mooi verweven in elkaar en geeft stof tot nadenken.

Eva leeft het leven van een puber, school, vrienden en vriendinnen, verliefdheden en vakantiebaantjes.

En dan is daar Ida die er gewoon genoeg van heeft en de dagen begint met “het-de-dag-doorkomen” gevoel. Want wat als je gewoon klaar bent met het aardse bestaan maar je lichaam is nog niet op? Persoonlijk kan ik mij voorstellen dat je dan naar de dood verlangt. Niet iedereen die zelfmoord pleegt of overweegt is depressief.

Ik vind het thema van een voltooid leven en een vrijwillig levenseinde niet te zwaar voor de doelgroep van dit boek (13+) maar iets waar ze best over na mogen en kunnen denken.

In Lang zal ze leven staan verwijzingen naar of fragmenten van gedichten, die achterin het boek allemaal volledig zijn afgedrukt. Een mooie toevoeging.

Ik kan Lang zal ze leven zeker aanbevelen om te lezen en hoop dat Koos Meinderts nog meerdere boeken voor jongvolwassenen gaat schrijven. Ik was blij verrast met het eindresultaat van zijn eerste jongerenroman.

Lang zal ze leven telt mee voor mijn ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging van 2015. En is voor mij boek 24/40  (voor iln is het nummer 22, dit verschil zit hem in de leeftijdsgrens (vanaf 12 jaar) die ze hanteren).

De foto van de boekkaft is afkomstig van de website van de uitgever.

Schrijver:

Koos Meinderts (Den Haag 1953) debuteert in 1983 met ‘Mooi meegenomen’ als kinderboekenschrijver. Inmiddels heeft hij meer dan 50 titels op zijn naam, waarvan er een flink aantal is vertaald.

De illustraties in zijn boeken zijn voornamelijk van de hand van zijn vrouw Annette Fienieg.

Koos Meinderts schrijft verhalen, gedichten en liedteksten voor zowel kinderen als volwassenen. Wil je meer weten over Koos Meinderts en zijn werk, klik dan hier.

Titel: Lang zal ze leven

Schrijver: Koos Meinderts

Uitgever: De Fontein ( kinderboeken )

Uitgave: Gebonden

ISBN: 9 789026 136153

Verschenen: mei 2014

Aantal pagina’s: 152

Genre: Jongeren 13+

3 suggeties bij “Lang zal ze leven – Koos Meinderts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s