Waterkoorts – Mary Heylema

Standaard

Omsl_Waterkoorts_Heylema.indd

Samenvatting (volgens achterflap):

Tijn en zijn vriend Elton willen helden worden. Net als de man uit de film die met een krokodil vecht en mensen uit het water redt. Maar daarvoor moeten de jongens eerst leren zwemmen. Samen natuurlijk, je weet nooit hoe groot krokodillen in het echt zijn.

Elton vindt zwemles geweldig, maar bij Tijn lukt het minder goed. Het zwembadwater stinkt, zijn vingers rimpelen gek en onder water raakt hij de weg kwijt. Tijn is bang dat hij nooit verder komt dan badje twee. Kan hij dan wel een held worden?

Mijn mening:

Waterkoorts zal voor menig kind herkenbaar zijn. Zeker voor diegene die naar zwemles gaan. Jij hebt moeite met bepaalde onderdelen van de les en je beste vriend doet alles zonder zichtbare problemen. Hij stroomt door naar het volgende badje maar jij mag nog even in hetzelfde bad blijven want je vaardigheden zijn nog niet voldoende.

Het blijkt dat jij last hebt van ‘waterkoorts’ maar als het erop aankomt blijkt dat dat nergens voor nodig is en dan ben je toch maar mooi de held!

Het boek bestaat uit ongenummerde hoofdstukken maar met een titel. Ze zijn kort en goed te lezen. Geen moeilijke woorden. Waterkoorts is geschikt om voor te lezen vanaf +/- 5 jaar. Zelf lezen vanaf ongeveer 7 jaar.

Vriendschap, durf, moed en doorzettingskracht komen aan bod. En de grootste les die ik er in terugvond was dat je van je fouten kan leren:

‘Geeft niks,’ zegt Tijn. ‘Je hebt het toch geprobeerd. En je mag best een foutje maken. Niemand is perfect.’

De omslagillustratie en de illustraties in het verhaal zijn van de hand van Gitte Spee en sluiten mooi aan bij het verhaal.

Waterkoorts is geschikt voor iedereen die op zwemles zit of die net klaar is met zwemles. Een fijn herkenbaar boek wat aansluit bij de belevingswereld van kinderen.

Waterkoorts telt mee voor mijn ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging van 2015, en is boek 22/40.

Foto van de boekkaft komt van de website van de uitgever.

Waterkoorts werd mij ter beschikking gesteld als recensie-exemplaar, waarvoor hartelijk dank aan de uitgever. Natuurlijk heeft dit geen invloed op mijn mening gehad.

Schrijver:

Mary Heylema (1959) wilde cowboy worden. En als dat niet kon ontdekkingsreiziger of scheepsjongen. Ze werd o.a. docent Nederlands en uiteindelijk schrijver.

Mary Heylema schrijft naast boeken,  gedichten, liedjes, verhalen en jeugdtheater.

Titel: Waterkoorts

Schrijver: Mary Heylema

Uitgever: Querido (kinderboeken)

Uitgave: Gebonden hardcover

ISBN: 978 90 451 18314

Verschenen: mei 2015

Aantal pagina’s: 114

Genre: Jeugd (voorlezen vanaf 5jr – zelf lezen vanaf 7 jr)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s