Doorbraak – Jack Andraka

Standaard

doorbraak - jack andraka

Samenvatting (volgens achterflap):

Dit boek is het persoonlijke en waargebeurde verhaal van Jack Andraka: een 15-jarige Amerikaanse jongen die een revolutionaire uitvinding deed. Hij ontwikkelde geheel op eigen houtje een methode die snel, goedkoop en in een vroeg stadium diverse kankersoorten kan signaleren.

Jack was altijd al gek op wetenschap en natuurkunde. Het liefst bracht hij zijn vrije uren door met wiskundige vraagstukken en zelfbedachte experimenten. Wanneer Jacks favoriete oom overlijdt aan alvleesklierkanker vindt Jack de motivatie en wilskracht om iets te ontwikkelen wat er écht toe doet. Het kost hem maanden van hard werken, experimenteren, tegenslagen verwerken en weer doorzetten, maar uiteindelijk lukt het hem om een methode te ontwikkelen die wel 100 keer efficiënter is dan de op dat moment gebruikelijke.

Jacks verhaal is een succesverhaal, maar het gaat niet alleen maar over succes. Het gaat ook over pesten, depressie en uit de kast komen. Hij wil andere jonge mensen inspireren om ook hun dromen waar te maken en in zichzelf te (blijven) geloven. Want iedereen kan de wereld veranderen, zolang je maar de moed hebt om te proberen.

Mijn mening:

Het boek bestaat uit een korte inleiding, negen hoofdstukken en een dankwoord. Tevens vinden we nog een hoofdstuk genaamd De school van Jack, met daarin experimenten, tips en feiten. Een leuk extra gegeven voor de jongeren die het boek ook lezen. De schrijftaal is vlot en makkelijk toegankelijk voor de lezers. Er staan wel moeilijke woorden in maar dat hoort bij uitvindingen en zeker die op wetenschappelijk gebied. Maar de woorden worden in de context wel duidelijk.

Jack is een jongen met een gouden toekomst voor hem en al heel wat indrukwekkende projecten achter hem. Hij heeft al heel wat prijzen gewonnen op wetenschappelijke beurzen. Dat niet al die projecten daadwerkelijk tot grote acties van anderen hebben geleid is soms niet te bevatten.

Als voorbeeld nemen we zijn uitvinding waar het eigenlijk om draait in het boek. Een methode die snel, goedkoop en in een vroeg stadium diverse kankersoorten kan signaleren.  Hoe kan het dat het wellicht nog jaren gaat duren voordat deze methode erkend gaat worden en toegepast. Wie is daar mee gediend? In mijn ogen alleen de machtige medische industrie die met deze methode natuurlijk een stuk minder geld kan verdienen. Want hoe eerder diverse kankersoorten ontdekt en behandeld worden, hoe minder geld in het laatje om het maar plat te zeggen.

Tevens komen in het boek nog een aantal zaken terug die spelen in het leven van Jack. Zoals pesten, depressie maar zeker ook het uit de kast komen. Jack heeft zelfs ooit een poging tot zelfmoord gedaan maar gelukkig mislukte deze.

Zijn beste vrienden, google en wikipedia, gebruikt Jack gedurende zijn schoolcarrière, tijdens zijn projecten en in het dagelijks leven. En zelfs nu gebruikt hij het nog. Zijn interactie met zijn volgers en lezers via social media wijzen daarop. Zo reageerde hij meerdere malen op tweets waarin hij genoemd was in het Nederlands (naar mij toe) en zo zal hij vast ook in andere talen gereageerd hebben.

tweet-jack andraka

Doorbraak is het boek met een indrukwekkend verhaal over een jonge uitvinder met nu al een staat van dienst waar menig volwassen persoon ‘jaloers’ op zal zijn.

Doorbraak leest als een trein en zal zeker anderen inspireren om hun dromen waar te maken en door te zetten.

Onlangs was Jack in Nederland voor promotie van zijn boek. Mede door het interview bij RTLLateNight (klik) en de enthousiaste promotie via twitter van zijn Nederlandse uitgeverij, deed mij besluiten het boek te kopen en daar heb ik geen spijt van.

Jack Andraka is er samen met zijn co-writer in geslaagd een mooi naslagwerk af te leveren.

De foto van de boekkaft komt van de website van de uitgever.

Schrijver:

Jack Andraka, 8 januari 1997, Maryland USA.

Jack was 15 toen hij zijn uitvinding deed. Won diverse prijzen en de belangrijkste tot nu toe was de Intel ISEF Gordon E. Moore Award in 2012. Jack maakt zich hard voor beter en toegankelijker STEM-onderwijs (Science, Technology, Engineering & Mathematics). Hij houdt hierover lezingen en vertelt zijn persoonlijke verhaal over de hele wereld.

Inmiddels is Jack toegelaten tot Stanford University, waar hij in 2019 hoopt af te studeren.

Titel: Doorbraak

Schrijver: Jack Andraka  (& Matthew Lysiak)

Uitgever: Kluitman

Uitgave: Paperback (met flappen)

ISBN: 9 789020 649314

Verschenen: mei 2015

Aantal pagina’s: 256

Genre: Biografie

Vertaling: Carla Hazewindus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s