De geit van dokter Sanders – Annie M.G. Schmidt

Standaard

IMG_20150510_001907

Samenvatting (volgens achterflap):

Bijna iedereen kent het hondje van Floddertje, de kat van ome Willem, de krullevaar en Minoes (die vroeger poes was). Maar Annie M.G. Schmidt schreef ook over eenentwintig poezen, een rijst met krentenhond, drie ouwe ottertjes en een beertje op rolschaatsen.

Al die dieren staan vrolijk bij elkaar in deze heerlijke voorleesbundel, samen met nog meer verhalen, fragmenten en gedichten. Ze komen uit de meest geliefde boeken van Annie M.G. Schmidt, zoals Jip en Janneke, Otje en Pluk van de Petteflet. En deze bundel bevat ook nog een paar verrassingen: ‘Pietagoras Pauw’ en vijf andere versjes verschijnen voor het eerst in boekvorm.

Mijn mening:

Ook al zijn mijn eigen kinderen inmiddels te groot om voorgelezen te worden uit het werk van Annie M.G. Schmidt met hun 17 en 13 jaar, ik heb genoten van het dit boek.

Alle verhalen en gedichtjes hebben één of meerdere dieren in de hoofdrol. Genoeg variatie in lengte van het aanbod. Heb je eens wat minder tijd om voor te lezen dan kies je voor één (of twee) gedichtjes en anders kies je een wat langer verhaaltje uit. Hoe dan ook jij en diegene die voorgelezen wordt zal zich kunnen vermaken.

De meeste verhaaltjes zijn vrolijk, herkenbaar, soms wat ondeugend en bovendien zijn ze allemaal prachtig geïllustreerd.

De tekst is allemaal van Annie M.G. Schmidt maar de illustraties zijn van verschillende illustratoren zoals bijvoorbeeld Mies van Hout, Philip Hopman, Noëlle Smit, Loes Riphagen maar natuurlijk ook Fiep Westendorp.

Het bijzondere aan De geit van dokter Sanders is dat er zes nieuwe verhaaltjes zijn opgenomen die nooit eerder in boekvorm zijn verschenen. Ik noem bijvoorbeeld ‘Pietagoras Pauw’, ‘Jantje en het olifantje’ & ‘Siskia’.

De geit van dokter Sanders is een absolute aanwinst voor de boekenkast van ouders, grootouders, ooms & tantes, kinderdagverblijven en zelfs de onderbouw van de basisschool.

Een mooi naslagwerk waarvan mijn hart wat sneller ging slaan toen ik in handen kreeg. En nu maar wachten tot ik het kan gaan gebruiken om echt te gaan voorlezen.

De geit van dokter Sanders is boek 19/40 voor mijn ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging van 2015.

De foto van de boekkaft komt uit mijn privécollectie.

En nogmaals dank aan uitgeverij Querido kinderboeken voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar. Dit heeft uiteraard geen invloed op mijn mening gehad.

Schrijver:

Annie M.G. Schmidt werd op 20 mei 1911 geboren in Kapelle. Na wat omzwervingen werd Annie bibliothecaresse en later directrice van de Openbare Bibliotheek in Vlissingen. Ze schreef columns voor volwassenen in Het Parool en voor de kinderen waren er de versjes.

Annie kreeg veel waardering voor haar werk en won diverse prijzen, de bekendste en meest opvallende was de Hans Christian Andersenprijs (hoogste internationale prijs voor kinderboeken) die ze in 1988 uit handen van Astrid Lindgren mocht ontvangen.

Annie M.G. Schmidt overleed op 21 mei 1995

Titel: De geit van dokter Sanders

Schrijver: Annie M.G. Schmidt

Uitgever: Querido (kinderboeken)

Uitgave: Gebonden hardcover

ISBN: 9 789045 117799

Verschenen: april 2015

Aantal pagina’s: 173

Genre: Jeugdboek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s