De boekhandel – Penelope Fitzgerald

Standaard

Fitzgerald-P_De-Boekhandel-170x255

Samenvatting:

Engeland, 1959. Florence Green, een weduwe van vijftig jaar koopt ‘Old House’, een prachtig historisch pand in de hoofdstraat van Hardborough. Daarin wil ze een boekhandel starten.

Na het rond krijgen van de lening bij de bank en de vergunningen kan Florence haar intrek nemen,maar daarna beginnen de problemen pas echt. Het pand is eigenlijk te vochtig, er zijn rioleringsproblemen en er blijkt een ware klopgeest in het pand gevestigd.  Daarbij blijkt er in het dorp eigenlijk veel tegenstand te zijn.

Met hulp van Christine wordt er zelfs nog een tijdje een winkelbibliotheek georganiseerd binnen de boekhandel. En dat gaat ze goed af.

Dat Florence een buitenbeentje is en dat ze geen makkelijke opgever is blijkt wel gedurende het verhaal. Hoe Florence zich verzet tegen ‘Jan en alleman’ lees jezelf het best in De boekhandel.

Mijn mening:

Penelope Fitzgerald neemt ons aan de hand en wijst ons de begaanbare weg van een buitenstaander, een vrouw alleen en geeft een podium aan de vrouw in de zakelijke mannenwereld van 1959. In 10 hoofdstukken verteld ze het verhaal van Florence.

Penelope heeft een beeldende schrijfstijl met de nodige humor erin verwerkt.

Ik dacht vooraf dat De boekhandel een boek zou zijn over een geweldige, warme boekhandel zoals ik die graag bezoek. Dat was niet zo. De boekhandel is eerder het gevecht van een alleenstaande vrouw die zelf haar boontjes wil doppen maar ontzettend wordt tegengewerkt door iedereen om zich heen. Het decor is een boekhandel die gedreven wordt door een vrouw met passie voor het boekenvak maar die van bijvoorbeeld boekhouden geen kaas heeft gegeten.

Toch heeft Florence mijn hart gestolen. Ik ben namelijk dol op zelfstandige vrouwen die hun dromen naleven en niet alles voor lief nemen.

Ik kreeg wel een beetje de kriebels van Christine, het hulpje. Voor een tienjarige vond ik haar een beetje te bij de hand. Knap hoe ze een winkelbibliotheek kan opzetten en beheren op die jonge leeftijd. Maar nog meer verwondering dat ze op die leeftijd daadwerkelijk mocht werken na school.

De kaft spreekt meteen aan en spreekt voor zich net als de titel van het boek.

De boekhandel is een boek om even goed voor te gaan zetten en je dan mee te laten voeren naar het Engelse dorpsleven alla 1959. Een aanrader!

De foto van de boekkaft komt van de website van de uitgever.

Dit boek werd door uitgeverij Karmijn beschikbaar gesteld als recensie-exemplaar waarvoor hartelijk dank. Uiteraard heeft dat geen invloed op mijn mening gehad.

Schrijver:

Penelope Fitzgerald werd in 1916 geboren in een zeer Engels, intellectueel en enigszins excentriek milieu. Ze was een briljant studente en haar droom was om schrijfster te worden.

Pas op haar 58e schreef ze haar eerste boek, een biografie. Daarna schreef ze nog diverse romans en werd ze diverse malen getipt voor de Booker Prize die ze eenmaal won.

Penelope Fitzgerald overleed in 2000 op 83-jarige leeftijd.

Titel: De boekhandel

Schrijver: Penelope Fitzgerald

Uitgever: Karmijn

Uitgave: Paperback (met flappen)

ISBN: 9 789492 168009

Verschenen: april 2015

Aantal pagina’s: 140

Genre: Roman

Vertaling: Mieke Prins

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s