IJstweeling – S.K. Tremayne

Standaard

9789044626490-cover--178

Samenvatting:

Sarah en Angus Moorcroft verlaten huis en haard in Londen, een jaar nadat één van hun tweelingdochters, Lydia, is overleden. Een tragisch ongeluk in het ouderlijk huis van Sarah zette hun wereld op zijn kop en niet alleen dat van hun maar ook dat van de overgebleven dochter Kirstie.

Ze nemen hun intrek in het verlaten en verwaarloosde vuurtorenhuis op het Schotse eiland Torran (Dondereiland). Het eiland kwam in hun bezit door een erfenis van Angus en is alleen bereikbaar per boot bij vloed of door een wandeling over de slikvelden bij eb.

Een flinke verbouwing moet hun  huis meer bewoonbaar maken maar is een lastige klus. Want door de financiële tegenslagen is er weinig geld beschikbaar. Ze delen hun woning met ratten en muizen en wellicht ook met geesten zoals de verhalen op het vasteland beweren.

Kirstie meent van identiteit verwisseld te zijn met haar overleden zus Lydia en dan stort hun wereld opnieuw in. Het huwelijk van Angus en Sarah komt hierdoor onder enorme druk te staan en wankelt aan alle kanten. Ze wantrouwen elkaar en lijken verder verwijderd van elkaar dan ooit te voren.

Geen buren, geen vrienden, geen afleiding door tv, internet of mobiele telefonie. Alleen een krakkemikkige telefoonlijn en  elkaar, dat is wat ze hebben op het eiland en ze moeten het zien te redden met zijn drieën.

Zal het lukken de ware identiteit van hun dochter te achterhalen en hun huwelijk stand te laten houden?

Je leest dit het beste zelf in IJstweeling.

Mijn mening:

In 28 hoofdstukken lezen we over het wel en wee van Angus, Sarah & Kirstie Moorcroft.

De boekkaft springt er uit op de display-tafel in de boekhandel. Donker maar met de uitspattende kleur rood trekt het meteen de aandacht.

IJstweeling is vlot en vrijwel geheel vanuit het oogpunt van Sarah geschreven. Goed toegankelijk en zonder moeilijk taalgebruik. Het Gaelisch (Schots) wat gebruikt wordt is minimaal en wordt uitgelegd. Het kabbelt vanaf het begin een beetje voort en er zijn maar een paar hoofdstukken waarin ik het echt spannend vindt maar waar de afloop soms toch voorspelbaar is. Zoals bv daar waar Angus op zoek gaat naar Beany in de slikvelden. En net als Angus bij hem komt weet hij los te komen en te ontsnappen.

In het boek worden sommige dingen wel gemakkelijk aangenomen zonder echt gedegen “onderzoek”. Ik  noem daar bv de verdenkingen die Sarah heeft ten opzichte van Angus. De confrontatie die ze aangaat en die uiteindelijk met een sisser afloopt.

De personages blijven vrij oppervlakkig naar mijn idee en worden niet heel goed uitgewerkt. Het blijft allemaal een beetje vaag.

Op het eind blijf ik met nog wat vragen zitten en dat is altijd een beetje jammer. Als voorbeeld: Waarom moest hun dochter een week thuis blijven van school na het voorval en waarom werd daar zo snel mee ingestemd? Hoe komt het dat Angus zijn vrouw en kind zo gemakkelijk achterlaat op het eiland terwijl hij toch geen goed gevoel erbij heeft. En zo zijn er nog meer vragen maar zonder alles te willen verklappen zal ik ze achterwege laten.

Het boekpanel van DWDD was in februari zeer te spreken over IJstweeling en ging zelfs zo ver om het boek ‘Ondraaglijk spannend’ te noemen. Helaas kan ik het daar niet mee eens zijn. Ik ben zeker te spreken over IJstweeling maar ‘ondraaglijk spannend’ is niet hoe ik er over denk. Uiteindelijk wel de moeite waard om te lezen maar in mijn ogen gewoon een fijne thriller zonder moord en doodslag.

De foto van de boekkaft komt van de website van de uitgever.

Schrijver:

S.K. Tremayne is het pseudoniem van een internationale bestsellerauteur, die woont en werkt in Londen. Wie er daadwerkelijk achter schuil gaat is bij mijn weten nog steeds niet 100% duidelijk.

De vertaalrechten van IJstweeling zijn inmiddels verkocht aan achttien landen.

Titel: IJstweeling

Schrijver: S.K. Tremayne

Uitgever: Prometheus

Uitgave: Paperback

ISBN: 9 789044 626490

Verschenen: februari 2015

Aantal pagina’s: 320

Genre: Thriller

Vertaling: Lidwien Biekmann

2 suggeties bij “IJstweeling – S.K. Tremayne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s