Stadium IV – Sander Kollaard

Standaard

Stadium_VI_5491723d8444a

Samenvatting:

Sarie is onlangs met vervroegd pensioen gegaan na een loopbaan als lerares aardrijkskunde en staat op het punt om samen met haar man Barend een camper rondreis door Europa te gaan maken. Ondertussen heeft Barend gedegen onderzoek gedaan naar welke camper ze willen en kunnen aanschaffen en heeft een heel archief hiervan in ordners opgeslagen. Daags na het beëindigen van Barends politie-carrière gaan ze op reis, hun eerste korte proefreis met de inmiddels aangeschafte camper. En dan staat hun wereld op zijn kop als bij Sarie na een epileptische aanval een hersentumor wordt geconstateerd. Deze tumor in de hersenen blijkt een uitzaaiing te zijn van tumoren in de long. Een niet-kleincellig longcarcinoom, stadium IV.

Stadium IV betekende dat er geen genezing mogelijk was, er is geen stadium V.

Na één chemo-behandeling besluit Sarie dat dit niet is wat ze wil, ze wil naar Zweden. Naar het land waar ze Barend leerde kennen en waar ze verliefd op hem werd. En uiteindelijk wil ze gelukkig sterven.

En bij het lezen van Stadium IV kom je erachter of Sarie inderdaad gelukkig sterft.

Mijn mening:

Stadium IV begint met een korte proloog die verwijst naar het boek/verhaal van Nils Holgersson, een Zweeds verhaal  waarin niet de literaire motieven de boventoon voeren maar de didactische (blz. 100). De persoonlijke groei van Nils maakt het tot een road novel: De fysieke reis die staat voor een innerlijke reis. En dat is wat Sarie  ondervindt, door het maken van de daadwerkelijke reis naar Zweden gaat ze ook op zoek naar de rust om gelukkig te kunnen sterven.

Daarna volgen drie delen waarvan er twee weer onderverdeeld zijn in een aantal hoofdstukken. En we sluiten af met een korte verantwoording voor de citaten en parafrases die gebruikt zijn.

Stadium IV wordt vanuit wisselend perspectief geschreven en ook is er geen chronische volgorde in tijd waar te nemen. Ik vind het taalgebruik niet makkelijk toegankelijk voor iedereen. Sommige passages voelen wetenschappelijk aan door de medische termen. Die uitgebreide passages hadden voor mij niet gebruikt hoeven worden. Ze hebben mijn inziens geen toegevoegde waarde om zo uitgebreid besproken te worden. Het is immers geen medisch boek wat ik aan het lezen ben maar een roman. Natuurlijk hoort bij het verhaal wel de beschrijving van de ziekte en de daarbij behorende aftakeling van het lichaam en ook dat vinden we terug in het boek.

De lofzang die in het tv-programma ‘De Wereld Draait Door’ werd toegekend aan Stadium IV deel ik persoonlijk niet. Ik weet niet of dit voor mij een ‘ode aan de liefde’ is. Wel zie ik dat twee geliefden in een laatste levensfase van één van de twee, nog één keer terug gaan naar daar waar hun liefde ontstond maar of dit gelijk staat aan een ode aan de liefde…

Ik heb Stadium IV met plezier gelezen, dat wel.

Dit is boek 13 van 40 voor mijn ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging.

De foto van de boekkaft komt van de website van de uitgever.

Schrijver:

Sander Kollaard (1961) geboren in Amstelveen, studeerde geschiedenis in Amsterdam,  woont en werkt sinds 2006 in Zweden.

In 2012 debuteerde Sander Kollaard met de verhalenbundel Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde, waarvoor hij de Lucy B en CW van der Hoogtprijs 2014 ontving.

Stadium IV is zijn romandebuut en werd in februari 2015 uitgeroepen tot ‘boek van de maand’ door het boekenpanel van het televisieprogramma DWDD (De Wereld Draait Door).

Titel: Stadium IV

Schrijver: Sander Kollaard

Uitgever: van Oorschot

Uitgave: Paperback

ISBN: 9 789028 261013

Verschenen: februari 2015

Aantal pagina’s: 160

Genre: Roman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s