De man die haast had – Jan Vantoortelboom

Standaard

de-man-die-haast-had

Samenvatting:

We maken kennis met de 62-jarige Leon die al 25 jaar in een psychiatrische inrichting opgesloten zit. Hoe dat zo gekomen is lezen we gaande weg in De man die haast had.

Leon heeft op 6-jarige leeftijd gezien hoe de 16-jarige Elsie tijdens één van haar oppasavonden een val maakt, terwijl ze verstoppertje spelen, en waardoor zij vanaf dan als zwaar gehandicapte door het leven gaat. Leon bezoekt haar trouw elke zaterdag in ‘Home Windekind’ omdat zijn moeder dat van hem verwacht maar later gaat Leon ook uit eigen wil naar Elsie. Soms neemt hij zijn kleurboek mee, soms een leesboek. Eerst leest hij in stilte voor zichzelf en zit hij zijn tijd uit, later leest hij voor. Als Leon ouder is neemt hij Elsie wel eens mee voor een wandeling naar buiten.

In de loop der tijd ontstaat er een verhouding van wederzijdse afhankelijkheid tussen Elsie en Leon. Beiden zijn beschadigd en gaan zwijgend met elkaar om. Hij is de enige die zij toelaat, zij is de enige aan wie hij zich ooit emotioneel heeft kunnen binden.

Leon gaat na de middelbare school niet verder met studeren in tegenstelling tot zijn beste vriend Bertrand, maar besluit een baan als conciërge aan te nemen. Waar Leon in verschilt met jongeren van zijn leeftijd is dat hij erg op zichzelf is, weinig vrienden heeft en niet echt een ambitie heeft in het leven. Hij heeft twee grote trauma’s in zijn leven meegemaakt en lijkt daardoor getekend.

Leon voelt zich schuldig over het ongeluk maar is dit wel terecht? Je leest het zelf in De man die haast had.

Mijn mening:

De man die haast had bestaat uit korte ongenummerde hoofdstukken die geschreven zijn in een makkelijk leesbare stijl. Waardoor je door het verhaal heen vliegt. Voor je het weet ben je op pagina 144 en heb je het eind bereikt. En dat is eigenlijk het enige minpunt aan deze roman.

Het lezen van De man die haast had was mijn eerste kennismaking met Jan Vantoortelboom dus vergelijkingen met eerder werk kan ik niet maken. Ik ben wel nieuwsgierig geworden naar meer dus ben zeker van plan om de plaatselijke bibliotheek in te duiken.

Het verhaal wordt vanuit de derde persoon geschreven.

Er waren een aantal belangrijke vrouwen in het leven van Leon: zijn (depressieve) moeder, Elsie en later komt daar Liliane bij. Maar echt gehecht raakt hij niet. Zijn moeder komt te overlijden als Leon net 12 is, Elsie is zo in zichzelf gekeerd dat echt contact niet mogelijk is en Liliane lukt het uiteindelijk niet om Leon te ‘binden’. Leon blijft de eenzame man die de onrust in zijn binnenste niet kan temmen. Hij leeft zijn leven simpel en sober en heeft een bijzondere verhouding met de tijd, die hij het liefst wil vertragen.

De trauma’s in zijn jonge leven hebben Leon getekend voor het leven. Hij verliest zijn onschuld en voelt zich verantwoordelijk voor oa de toestand van Elsie. En dat verantwoordelijkheidsgevoel gaat ver, wellicht te ver…

Het verhaal speelt zich af in Zeeuws Vlaanderen en lijken kleine verwijzingen naar (of uit) het leven van Jan Vantoortelboom zelf te hebben.

Ik heb De man die haast had met heel veel plezier gelezen en ik ervaar het als een zeer prettige kennismaking met de schrijfwijze van Jan Vantoortelboom die absoluut naar meer smaakt.

Dit is boek 10/40 voor de leesuitdaging ‘Ik lees Nederlands 2015

De foto van de boekkaft komt van de website van de uitgever.

Schrijver:

Jan Vantoortelboom (juli 1975) geboren in Torhout (België) en tegenwoordig woonachtig in Zeeuws Vlaanderen. Studeerde in Gent en werkt als docent Engels aan de Hogeschool Zeeland.

Hij debuteerde in 2011 met De verzonken jongen en sleepte hiervoor oa De Bronzen Uil binnen. In 2014 verscheen Meester Mitraillette en hiervan werden meer dan 25000 exemplaren verkocht.

Titel: De man die haast had

Schrijver: Jan Vantoortelboom

Uitgever: Atlas Contact

Uitgave: Paperback

ISBN: 978-90-254-4407-5

Verschenen: februari 2015

Aantal pagina’s: 144

Genre: Roman

4 suggeties bij “De man die haast had – Jan Vantoortelboom

  1. jannietr

    Als Zeeuws-Vlaamse roep ik ook steeds dat ik zijn boeken wil lezen. Zal nu echt eens tijd worden. Kleine correctie op je mooie recensie: hij werd geboren en groeide op in West-Vlaanderen (België), zie:www.literatuurinzeeland.nl/menu/biografie/vantoortelboom. Maar nu woont hij alweer een tijd in Zeeuws-Vlaanderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s