Zwart als ebbenhout – Salla Simukka

Standaard

zwart-als-ebbenhout

Samenvatting:

Sinds kort heeft Lumikki een nieuw vriendje, Sampsa, en daarmee lijkt het alsof ze over de breuk met Vlam heen is maar niets is minder waar.

Samen met Sampsa speelt ze in de kerstvoorstelling van school ‘Sneeuwwitje’ waarin zij de hoofdrol heeft en Sampsa de rol als jager speelt. Vlak voor de première van het toneelstuk krijgt Lumikki last van een ware stalker, de Schaduw. Iemand die haar in het geheim aanbidt en wiens liefde al snel een obsessie blijkt te zijn. Hij stuurt briefjes naar Lumikki en houdt haar nauwlettend in de gaten. Hij weet alles van haar en op de voor hem juiste momenten stuurt hij haar ook berichten via de telefoon met opdrachten voor haar om te vervullen.

Als Lumikki de Schaduw probeert te ontmaskeren wordt ze geconfronteerd met de zwartste geheimen uit haar eigen verleden.

Toen ik je …., keek ik diep in je ziel. Ik zag dat die net zo zwart is als de mijne. Zo zwart als ebbenhout. En op dat moment begon ik van je te houden.

Mijn mening:

Ook dit deel springt er qua vormgeving uit met zijn zwarte bladzijden aan de zijkanten, het heeft een enorme aantrekkingskracht waardoor je gemakkelijk het boek oppakt en de achterflap leest. En zodra je die leest ben je al voor een groot deel verkocht. Daarnaast is de cover ook nu weer een pareltje voor het oog.

De schrijfstijl van Salla Simukka is vlot te noemen. Geen moeilijke woorden en zeer toegankelijk voor de doelgroep.

Het verhaal speelt zich af in een korte periode van één week met een afsluitend hoofdstuk wat zich een kleine twee weken later afspeelt.

Zwart als ebbenhout is het derde en laatste deel in de Snow White Trilogie. Zowel deel één Rood als bloed als ook deel twee Wit als sneeuw heb ik gelezen en je kunt de recensies lezen als je op de gekleurde naamlinkjes hierboven drukt.

Zwart als ebbenhout leest heerlijk weg maar ik vind hem het minst spannend van allemaal. In vergelijking met de voorgaande delen komt Lumikki in dit deel er het makkelijkst vanaf. Ze hoeft eigenlijk maar één keer echt te vechten voor haar leven. De onderhuidse spanning is wel aanwezig maar nagelbijtend spannend vond ik hem helaas niet.

De spanning rondom de stalker voelt in ieder geval wel levensecht en dat komt het verhaal ten goede. Tot het einde aan toe blijft het een verrassing wie de stalker is. En ik had hem zeker niet zien aankomen.

In dit deel wordt het hele levensverhaal van Lumikki compleet en ook de verhalen uit de eerste twee delen uit de trilogie zijn er mooi in verweven.

Zwart als ebbenhout is tevens de dunste van de drie delen. We begonnen in Rood als bloed met 204 pagina’s, daarna kwam Wit als sneeuw met 188 pagina’s en helaas heeft Zwart als ebbenhout er maar 142. Een trilogie bestaat uit maar drie delen dus meer verhalen komen er ook niet meer over Lumikki.

Tevens komt in Zwart als ebbenhout de verwijzing naar ‘Snow white’ duidelijker terug.

Al met al een heerlijke trilogie om te lezen maar eerlijk is eerlijk als het was gestopt na Rood als bloed was het voor mij ook goed geweest.

De foto van de kaft komt van de website van de uitgever.

Schrijver:

Salla Simukka is geboren in 1981 maar nu al één van de meest bekroonde Finse schrijvers ooit. Salla is vertaler & schrijfster van meerdere jeugdboeken en winnares van verschillende literaire prijzen. Ze ontving oa de Topelius Prize voor beste Finse jeugdboek. Spoorloos en Een andere wereld worden bewerkt tot tv serie. De nieuwe ‘Snow White Triologie’ waar Zwart als ebbenhout onderdeel van is, wacht eenzelfde toekomst en wordt inmiddels al uitgegeven in 48 landen.

Titel: Zwart als ebbenhout

Schrijver: Salla Simukka

Uitgever: Clavis

Uitgave: Gebonden

ISBN: 978-9044821451

Verschenen: oktober 2014

Aantal pagina’s: 142

Genre: Young Adult

Vertaald door: Sophie Kuiper

2 suggeties bij “Zwart als ebbenhout – Salla Simukka

  1. Heb ze ook alle drie liggen en tot nu toe alleen deel 1 gelezen.. kwamen teveel andere boeken tussendoor… Na het lezen van je recensie denk ik dat ik ze nog wel even kan laten wachten… :O)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s